Nagy Tavaszi Adománygyűjtés

Itt az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciója. Május 10-11-én az ALDI, az Auchan és a Tesco 213 áruházában várjuk a felajánlásokat szerte az országban.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta évente megszervezett karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akciója a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai ünnepévé nőtte ki magát. Minden alkalommal többszáz karitatív szervezet és többezer önkéntes működik közre az összefogásban, amivel az elmúlt években több mint 2,6 millió kilónyi élelmiszeradományt sikerült összegyűjtenünk a jószándékú vásárlóktól.

Az egyre növekvő rászorulói igényekre reagálva tavaly óta tavasszal is megszervezzük a jótékonysági akciót. Arra kérünk mindenkit, hogy a nyár közeledtével is gondoljon a nehéz sorsú embertársainkra, és a hétvégi vásárlásakor a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le.

Köszönjük az ALDI, az Auchan és a Tesco áruházláncok közreműködését, akik összesen 213 áruházban teszik lehetővé önkénteseinknek a gyűjtést. Az ország 104 településén összesen 3000 segítő vesz részt a kétnapos összefogás lebonyolításában.


A fő tudnivalók 2024 tavaszán

  • Az akció időpontja: május 10-11. (péntek és szombat)
  • A felajánlásokat pénteken 14:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-20:00 óráig fogadjuk.
  • Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon.
  • Az akcióban részt vevő áruházak listája itt elérhető.
  • A rászorulók részére leginkább a rizs, a hús- vagy készétel konzervek, a szószok-mártások, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej, az édesség és a további hűtést nem igénylő termékek jelentik a legnagyobb segítséget.

 

A lakóhelyéhez közel élő rászorulóknak segíthet!

Az összegyűjtött adományokat az Élelmiszerbank a gyűjtések helyszínének környékén, az ott működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a rászorulókhoz. Az adományok főként az időseket, nagycsaládosokat, gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik.

A tavaly tavaszi felhívásukra is rendkívüli tempóban érkeztek az adományok, a vásárlók akkor a hétvégi gyűjtés minden egyes percében 88 kilónyi élelmiszert adtak össze. A hétvégén összegyűlő 95 tonnányi felajánlásból az Élelmiszerbank végül 19 ezer nehéz sorsú embert, családot tudott jelentős támogatásban részesíteni. 


Szívbemarkoló visszajelzések az admányok kiosztásáról


“Volt a vásárlók között egy állami gondozott fiatalember. Miután megtudta, hogy állami gondozott gyermekek fogják megkapni az adományt, elmesélte, hogy ő intézetben nevelkedett és sok élelmiszert nem is ismert. Ezért telepakolta a bevásárlókocsiját élelmiszerrel, és még sokáig beszélgetett az Önkéntesekkel.”
 

“Pünkösd előtt osztottunk, mert tudtuk, hogy hónap végén nagyon szűkösen vannak a családjaink. Volt anyuka, aki sírt örömében, és elmondta, hogy semmi nem volt otthon a hosszú hétvégére és elképzelni nem tudjuk, mekkora segítség ez most nekik. Szó szerint zokogott és a nyakamba borult. Három gyermekét egyedül neveli.”
 “Egy fiatalasszony két gyerekkel, hogy jöjjön, hisz tudunk csomagot adni. Hozta a három éves gyermekét is magával. Mikor átadtam az adományt, az anyuka megölelt, a kislány elém állt: néni, nagyon köszönöm! Ma már főzni fog anya… elmentek és már nem tudtam a könnyeimet tovább tartani.”
 


 


“Egy kedves ellátottunk először segített a tavaszi gyűjtésen. Elárulta nekünk, hogy mennyire megérintette, hogy ezúttal ő segíthet. Megértette, hogy annak idején mennyire természetes volt neki, sőt elvárta a segítséget. Miután tapasztalta, így nagyon is tudja, mennyire fontos, hogy ő is segítsen és ne csak elvárja a segítséget. Mindezt sírva mondta el.”
 

 

A 2023. május 12-13-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.

 

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!