Élelmiszerbank Karácsonyi Adománygyűjtés

Karácsonyi Adománygyűjtés 2022-ben is!

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta minden évben megszervezi háromnapos Karácsonyi Adománygyűjtését és az ünnepi időszak megsegítésére és a leghidegebb januári napok terheinek enyhítésére.

A Tesco, az ALDI, az Auchan és a Metro áruházaiban megvalósuló akció az évek során az ország legnagyobb tartósélelmiszergyűjtésévé nőtte ki magát. Több száz karitatív szervezet és több ezer önkéntes működik közre az összefogásban, ami 2021-ben rekordméretű, 348 tonnás eredménnyel zárult.

A jótékonysági akciót természetesen 2022 novemberében is megszervezzük.

2006 óta az ünnepek közeledtével az Élelmiszerbank minden évben arra kéri az ország lakosságát, hogy gondoljanak a rászoruló emberekre, családokra, és áruházi vásárlásaik során az ő számukra is tegyenek a kosarukba egy tetszőleges tartós élelmiszert. A rászorulók részére leginkább az étolaj, a cukor, a hús- vagy készétel konzerv, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a liszt, a tészta, a tartós tej, az édesség és a további hűtést nem igénylő termékek jelentik a legnagyobb segítséget.

2021-ben minden korábbi rekordot megdöntött a tartósélelmiszer-gyűjtő akció: a háromnapos megmozdulás minden egyes percében 223 kilónyi adomány érkezett a jószándékú adományozóktól, így összesen 348 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze. A kivételes összefogás eredményeként 70 ezer élelmiszercsomagot tudtunk összeállítani nélkülöző emberek részére.

Az összegyűjtött adományokat az Élelmiszerbank a gyűjtések helyszínének környékén, az ott működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatta el a rászorulókhoz az ünnepeket megelőző hetekben, illetve azt követően január végéig.

A Tesco, a vásárlói által a 3 nap során adományozott termékek értékének 20%-ával megegyező pénzbeli támogatást is nyújtott az Élelmiszerbanknak, amellyel az Egyesület alaptevékenységéhez, egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárult.

Tekintse meg videós beszámolónkat a gyűjtésről és az adományok sorsáról!

 

 

Akikért gyűjtünk. Mit jelent a Karácsonyi Adománygyűjtés? Önkénteseink beszámolói:

„Anya, nézd ennivalót kapunk.” - mondta egy mezítlábas kisfiú, aki az adományt szállító kocsink elé szaladt. Amikor meghallottam ezt a mondatot, a könnyeimet nyeltem vissza, hiszen én vagyok a segítő, nem lenne méltó a helyzethez.

Tudom, hogy örülni és várni fogják a csomagot újra, idén is. Az általunk gyűjtött kakaóra, csokoládéra, lekvárra, nasikra számítanak a családok minden év decemberében. Menetrendszerűen Karácsony előtt érkezünk a nehéz sorsú gyerekekhez, családokhoz.

Tavaly egy hatgyermekes családnál voltam. Az édesanya tartja fenn és látja el a gyerekeit, illetve a 16 éves fia, aki iskola mellett munkát kényszerül vállalni, így támogatva édesanyját.  Óriási segítség az az étel, ami az Élelmiszerbankon keresztül az ő asztalukra kerül.

Az az öröm és mosolyáradat, ami felém áramlott, velem maradt egész évben, és most, hogy közeledik az újabb Élelmiszerbankos segítség Karácsony előtt, arra bíztatok mindenkit, hogy a bevásárlólista készítésnél gondoljon egy másik családra is, ahol szenteste a segítségünkkel „ennivaló” kerülhet az asztalukra.

Ahogy ők, én sem felejtem el azokat a pillanatokat, amikor csöndben, szótlanul pakolták le az autónkról az ünnepi vacsorát…"

"Vidéki kistelepülésünkön az itt élő rászorulók számára segítség mindenképpen ez a tartósélelmiszer-gyűjtés, hisz lesz aki a karácsonyi étkezését tudja a gyűjtött adományból megoldani. Vagy a kisgyermekes rászorulóknak az a pár szem szaloncukor jut csak a karácsonyfára."

"Most készítjük a kiosztási tervet. 74 családnál tartunk, közülük 18-at jelöltünk olyannak, ahol szerintünk ez lesz a legnagyobb ajándék. Azt hiszem, ennél többet felesleges írnom."

"Kissé aggódtam azért, hogy hónap végén kevesebb lesz a vásárló az üzletekben, de szerencsére ez nem így volt. Vasárnap estére már nagyon elfáradtam, de mindezt feledtette velem az az érzés, amit szerintem mindenkinek meg kellene tapasztalnia. Bevallom, voltak olyan megható pillanatok, mikor a könnyeimmel küzdöttem és legszívesebben megöleltem volna az adományozót."

"Sokat jelent a rászorulóknak és nekünk is, hogy ilyenkor gondolunk rájuk, és támogatjuk Őket. Sok gyermek nem is ismeri azokat a csokikat, édességeket, amiket tőlünk kapnak. A szülőknek is óriási segítség a kapott élelmiszer, hiszen enélkül nem lenne mit enniük az ünnepek alatt."

"Pár hete (november elején!) egy családnál eladták a kályhát, hogy tudjanak ennivalót venni a gyerekeknek. ... ebben a helyzetben találta meg őket az Élelmiszerbank adománycsomagja."

"Nagyon sokat jelentett az ellátottjainknak az összegyűjtött adomány, mivel nagyon sok családban nem jut az egész hónapra élelmiszer, valamint a családokban nem tudnak ajándékot vásárolni, s jó érzés számukra, hogy kaphatnak valamit."

"Van olyan család, akiknek néhány kiló tartós élelmiszer a karácsonyi hónapokban a létfenntartást jelenti. Személyesen ismerek nem egy családot, akikhez eljut az adomány. Nagyon boldogok és mint a kincset, úgy bontogatják a csomagot."

"Többek jeleztek vissza, hogy ez segítette ki őket, mert már nem volt otthon mit enni, és hálásak nekünk, amiért rájuk is gondoltunk az élelmiszerosztásnál. Össze is hozta az itt lakókat, még olyanok is adakoztak, akikről tudom, hogy ők is rászorulók. Így indult el egy folyamat, ahol további segítséget is nyújthatunk - ruhanemű, karácsonyfa - , és olyanok adják akiknek szintén nem sok van, de szívesen adnak, mert  ez a hétvége ráébresztett sok embert, hogy adni jó. Jelezték többen, hogy jövőre is szívesen támogatnának."

"Az alap dolgokból a karácsonyi ebéd vagy vacsora ķészül, a szaloncukrot, a csokit, a kekszet a gyerekek és az idősek várják nagyon. Van olyan kisnyugdíjas aki ezeket az édességeket ajándékozza tovább az unokáinak karácsonyra, a gyerekeknek pedig ritkán látott csemegét jelentenek a csomagban lévő ennivalók. Nagyon hálásak az emberek a segítségért, mindig megható látvány a párás szemű nagymama, az ugrándozó kisded vagy a kezét tördelő, zavarban lévő anyuka, amikor meglátja csomagot..."

 

 

 

Az adomány útja: 

 

 

 

  • A 2021. november 19-20-21-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
  • A 2020. november 27-28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
  • A 2019. november 22-23-24-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
  • A 2018. november 23-24-25-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
  • A 2017. november 24-25-26-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
  • A 2016. november 25-26-27-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
  • A 2015. november 27-28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
  • A 2014. november 28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.

 

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!