Élelmiszerbank Karácsonyi Adománygyűjtés

Itt az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akciója: 153 településen 356 áruházban 6500 önkéntessel!

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta minden évben megszervezi háromnapos Karácsonyi Adománygyűjtését az ünnepi időszak megsegítésére és a leghidegebb januári napok terheinek enyhítésére. Arra kérjük az ország lakosságát, hogy a hétvégi áruházi vásárlásaik során gondoljanak a rászoruló emberekre, családokra, és az ő számukra is tegyenek a kosarukba egy tetszőleges tartós élelmiszert.

A Tesco, az ALDI, az Auchan és a METRO áruházaiban megvalósuló akció az évek során az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtésévé nőtte ki magát. Több száz karitatív szervezet és több ezer önkéntes működik közre az összefogásban.

 

A fő tudnivalók 2023-ban

 • A 2023-as akció időpontja: november 17-18-19. (péntektől vasárnapig)
 • A felajánlásokat pénteken 15:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-19:00 óráig, vasárnap pedig 8:00-18:00 óráig fogadjuk.
 • Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon.
 • Az akcióban részt vevő áruházak listája: https://bit.ly/aruhazlista2023
 • A rászorulók részére leginkább a a hús- vagy készétel konzervek, a liszt, az étolaj, a rizs, a tészta, a szószok-mártások, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tartós tej, az édesség és a további hűtést nem igénylő termékek jelentik a legnagyobb segítséget.

 

A lakóhelyéhez közel élő rászorulóknak segíthet!

Az összegyűjtött adományokat az Élelmiszerbank a gyűjtések helyszínének környékén, az ott működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatta el a rászorulókhoz az ünnepeket megelőző hetekben, illetve azt követően január végéig. Az adományok főként az időseket, nagycsaládosokat, gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik.

A Tesco a vásárlói által a 3 nap során adományozott termékek értékének 20%-ával megegyező pénzbeli támogatást is nyújt az Élelmiszerbanknak, amellyel az Egyesület alaptevékenységéhez, egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul.

2022-ben kivételesen szép eredménnyel zárult a tartósélelmiszer-gyűjtő akció: a háromnapos megmozdulás minden egyes percében 150 kilónyi adomány érkezett a jószándékú adományozóktól, így összesen 241 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze. A kivételes összefogás eredményeként akkor 48 ezer élelmiszercsomagot tudtunk összeállítani nélkülöző emberek részére. Tekintse meg videós beszámolónkat az akkori gyűjtésről és az adományok sorsáról!

 

Akikért gyűjtünk. Mit jelent a Karácsonyi Adománygyűjtés? Önkénteseink beszámolói:

„Anya, nézd ennivalót kapunk.” - mondta egy mezítlábas kisfiú, aki az adományt szállító kocsink elé szaladt. Amikor meghallottam ezt a mondatot, a könnyeimet nyeltem vissza, hiszen én vagyok a segítő, nem lenne méltó a helyzethez.

Tudom, hogy örülni és várni fogják a csomagot újra, idén is. Az általunk gyűjtött kakaóra, csokoládéra, lekvárra, nasikra számítanak a családok minden év decemberében. Menetrendszerűen Karácsony előtt érkezünk a nehéz sorsú gyerekekhez, családokhoz.

Tavaly egy hatgyermekes családnál voltam. Az édesanya tartja fenn és látja el a gyerekeit, illetve a 16 éves fia, aki iskola mellett munkát kényszerül vállalni, így támogatva édesanyját.  Óriási segítség az az étel, ami az Élelmiszerbankon keresztül az ő asztalukra kerül.

Az az öröm és mosolyáradat, ami felém áramlott, velem maradt egész évben, és most, hogy közeledik az újabb Élelmiszerbankos segítség Karácsony előtt, arra bíztatok mindenkit, hogy a bevásárlólista készítésnél gondoljon egy másik családra is, ahol szenteste a segítségünkkel „ennivaló” kerülhet az asztalukra.

Ahogy ők, én sem felejtem el azokat a pillanatokat, amikor csöndben, szótlanul pakolták le az autónkról az ünnepi vacsorát…"

"Vidéki kistelepülésünkön az itt élő rászorulók számára segítség mindenképpen ez a tartósélelmiszer-gyűjtés, hisz lesz aki a karácsonyi étkezését tudja a gyűjtött adományból megoldani. Vagy a kisgyermekes rászorulóknak az a pár szem szaloncukor jut csak a karácsonyfára."

"Most készítjük a kiosztási tervet. 74 családnál tartunk, közülük 18-at jelöltünk olyannak, ahol szerintünk ez lesz a legnagyobb ajándék. Azt hiszem, ennél többet felesleges írnom."

"Kissé aggódtam azért, hogy hónap végén kevesebb lesz a vásárló az üzletekben, de szerencsére ez nem így volt. Vasárnap estére már nagyon elfáradtam, de mindezt feledtette velem az az érzés, amit szerintem mindenkinek meg kellene tapasztalnia. Bevallom, voltak olyan megható pillanatok, mikor a könnyeimmel küzdöttem és legszívesebben megöleltem volna az adományozót."

"Sokat jelent a rászorulóknak és nekünk is, hogy ilyenkor gondolunk rájuk, és támogatjuk Őket. Sok gyermek nem is ismeri azokat a csokikat, édességeket, amiket tőlünk kapnak. A szülőknek is óriási segítség a kapott élelmiszer, hiszen enélkül nem lenne mit enniük az ünnepek alatt."

"Pár hete (november elején!) egy családnál eladták a kályhát, hogy tudjanak ennivalót venni a gyerekeknek. ... ebben a helyzetben találta meg őket az Élelmiszerbank adománycsomagja."

"Nagyon sokat jelentett az ellátottjainknak az összegyűjtött adomány, mivel nagyon sok családban nem jut az egész hónapra élelmiszer, valamint a családokban nem tudnak ajándékot vásárolni, s jó érzés számukra, hogy kaphatnak valamit."

"Van olyan család, akiknek néhány kiló tartós élelmiszer a karácsonyi hónapokban a létfenntartást jelenti. Személyesen ismerek nem egy családot, akikhez eljut az adomány. Nagyon boldogok és mint a kincset, úgy bontogatják a csomagot."

"Többek jeleztek vissza, hogy ez segítette ki őket, mert már nem volt otthon mit enni, és hálásak nekünk, amiért rájuk is gondoltunk az élelmiszerosztásnál. Össze is hozta az itt lakókat, még olyanok is adakoztak, akikről tudom, hogy ők is rászorulók. Így indult el egy folyamat, ahol további segítséget is nyújthatunk - ruhanemű, karácsonyfa - , és olyanok adják akiknek szintén nem sok van, de szívesen adnak, mert  ez a hétvége ráébresztett sok embert, hogy adni jó. Jelezték többen, hogy jövőre is szívesen támogatnának."

"Az alap dolgokból a karácsonyi ebéd vagy vacsora ķészül, a szaloncukrot, a csokit, a kekszet a gyerekek és az idősek várják nagyon. Van olyan kisnyugdíjas aki ezeket az édességeket ajándékozza tovább az unokáinak karácsonyra, a gyerekeknek pedig ritkán látott csemegét jelentenek a csomagban lévő ennivalók. Nagyon hálásak az emberek a segítségért, mindig megható látvány a párás szemű nagymama, az ugrándozó kisded vagy a kezét tördelő, zavarban lévő anyuka, amikor meglátja csomagot..."

 

 

 

Az adomány útja: 

 

 

 

 • A 2022. november 18-19-20-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2021. november 19-20-21-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2020. november 27-28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2019. november 22-23-24-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2018. november 23-24-25-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2017. november 24-25-26-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2016. november 25-26-27-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2015. november 27-28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.
 • A 2014. november 28-29-i adománygyűjtés eredményét ide kattintva tekintheti meg.

 

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!