Hírek

Karácsonyi gyűjtés: 241 tonna adomány a vásárlóktól

2022.11.22

241 ezer kiló tartós élelmiszert adtak össze a vásárlók a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciójában, ami a hétvégén zajlott az ország 160 településén 334 áruházban 6500 önkéntes közreműködésével. Péntektől vasárnapig folyamatosan érkeztek a felajánlások, a háromnapos akció minden egyes percében 30 élelmiszercsomagra való adomány gyűlt össze. Az adakozó kedvű vásárlóknak köszönhetően 48 ezer rászoruló embert, családot fogunk támogatásban részesíteni az ünnepi időszakban.

 

Többezer önkéntes készült az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akciójának pénteki kezdetére. Alig várták, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó 334 áruház egyikében felvehessék az Élelmiszerbank zöld önkéntesmellényeit, kiplakátolják a kassza melletti adománygyűjtő pontokat, kezükbe vegyék a szórólapokat és elinduljon a gyűjtés. Tudták: nagy a tét, hisz talán még soha nem volt ekkora szükség az emberek segítségére, mint az idei évben. Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben napról napra emelkedik a rászorulók száma, az őket támogató szervezetek hónapok óta erőn felül igyekeznek helytállni. Pedig ők maguk is egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a segítő munkájukat ellehetetlenítő rezsi- és üzemanyagárak emelkedése miatt. Sok múlott a hétvégi tartósélelmiszer-gyűjtő akción.

 

3 nap, 334 helyszín, 241 tonna adomány

A gyűjtőpontokon hamar megnyugodhattunk, jószándékból nem volt hiány. Egymás után érkeztek a vevők, akik nemcsak maguknak vásároltak, hanem gondoltak azokra az ismeretlen embertársaikra is, akik még nehezebb helyzetben vannak náluk. Sokan voltak, akik csupán egyetlen üveg bébiételt tudtak pluszban venni, azt azonban szeretettel adták. Az adományok egyre gyűltek, és fokozatosan megteltek a kartonládák, amelyekbe már szortírozva kerültek a különböző tartós élelmiszerek. A dobozok egymásra tornyozódtak, a tornyok végül raklapokat töltöttek meg. Így ment ez az ország többszáz áruházában, így vasárnap estére végül 241 tonna tartós élelmiszert adakoztak a vásárlók.

Bár az adomány mennyisége nem tudta elérni a tavalyi rekordot, a segíteni vágyók száma nem csökkent, legfeljebb a lehetőségeik. Szerencsére a Tesco ebben az évben is kiegészíti a vásárlók felajánlásait. A cég az áruházaiban összegyűjtött élelmiszerek értékének 20%-át felajánlja pénzadomány formájában, amivel az Élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul.

„Tizenhetedszer szerveztünk karácsonyi adománygyűjtő akciót, az évek során kiugró eredmények és nehezebb időszakok követték egymást, de egy dolog mindig változatlan, az emberek segítőkészsége. Az összefogás erejét jól mutatja, hogy idén két másodpercenként sikerült megtölteni egy segítő csomagot, amit rászorulóknak juttathatunk el. Köszönjük minden partnerünknek és önkéntesünknek ezt a kivételes eredményt” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

 

Segítség az ország minden szegletében
 

Az összeállított élelmiszercsomagokat a gyűjtésben résztvevő áruházak környékén tevékenykedő helyi karitatív szervezetek közreműködésével osztjuk ki a közelben élő rászorulók között az ünnepeket megelőző hetekben és az azt követő januári időszakban. Hónap végén, amikor a pénz már igencsak a végét járja, sokak számára ezek a csomagok jelentik az egyetlen megoldást arra, hogy ennivaló kerüljön az asztalra. Az adományok főként az időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd.

 

November végéig még bárki adományozhat

Az ünnepi jótékonykodásról az sem maradt még le, aki a hétvégén nem tudott ellátogatni az áruházakba. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. A honlapjukon még bárki vásárolhat tartósélelmiszer-csomagokat adományként, amiket az Élelmiszerbank és partnerei szintén az ünnepi időszakban juttatnak el a nélkülöző emberekhez, családokhoz.

 

A hétvége eredményei számokban

  • Összesen 241 231 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze az ország 334 áruházában
  • Ezekből 48 246 darab, egyenként 5 kilogrammos élelmiszercsomag készül, tehát percenként 30 darab pakk összeállításához szükséges mennyiség jött össze
  • A csomagok általában lisztet, cukrot, tésztát, rizst, konzerveket, olajat, tartós tejet, édességet és adott esetben bébiételt tartalmaznak
  • Súly alapján száraztésztát adományoztak a legtöbben, összesen 47 925 kilót, de szép mennyiség érkezett konzervekből, rizsből, tartós tejből és édességből is.

 

Hálás köszönet mindenkinek, aki hozzájárult ezekhez az eredményekhez.ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!