Ételmentés iskolákból

A közétkeztetésben az iskolai konyhákon sajnos sok esetben élelmiszer hulladékká válik az ételek egy része. Egyes felmérések 40% fölé teszik a veszteségek mértékét a közoktatási intézményekben. A megmaradó ételek egy része a tányérokon marad meg, amely veszélyes hulladéknak minősül, és erre szakosodott cégek szállítják azt el. A feleslegek másik része viszont még ki nem tálalt étel, ezek fogyasztásra még tökéletesen alkalmasak, így adományozhatóak is.

Kidolgoztuk a biztonságos készétel mentés módszertanát

A még fogyasztható készételek  megmentésének és nélkülözőkhöz történő eljuttatása korábban korlátokba ütközött, mert hiányzott az ehhez szükséges módszertani útmutató. Ezt a közelmúltban az Élelmiszerbank a NÉBIH-hel együttműködve dolgozta ki és tette közzé, az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt.

Egy 2023-ban indult kísérleti projektünk keretei között több mint 10 000 adag ételt tudtunk megmenteni és nélkülözőknek eljuttatni néhány hónap alatt 5 budapesti általános iskolából. Erre alapozva további oktatási intézményekben szeretnénk beindítani az élelmiszermentést, ezzel is hozzájárulva az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentéséhez, egyúttal nélkülöző családok egészséges ételekkel történő rendszeres ellátásához.

Százezres nagyságrendben szeretnénk menteni az ebédeket a menzákról

Az Élelmiszerbank célul tűzte ki, hogy leszámoljon a közétkeztetésben tapasztalható élelmiszerpazarlással! Évente akár 100 ezer adag feleslegessé vált, hibátlan minőségű ebédet is megmenthetünk az általános és középiskolák menzáiról, hogy nélkülözőknek segítsünk velük.

A megvalósításhoz úgynevezett „sokkoló hűtők” telepítésére van szükség az iskolákba, amelyek beszerzéséhez az Élelmiszerbank biztosítja a forrásokat magánadományokat felhasználva.

A bővítéshez várjuk a csatlakozásra nyitott iskolák jelentkezését!

Bővebb információ Hajnal Henriett kollégánktól kérhető: hajnal.henriett@elelmiszerbank.hu

 

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!