Esélyt az Ételnek Edukációs program

„Esélyt az ételnek” edukációs projekt

Az egyéni háztartásokban keletkező élelmiszerfeleslegek és élelmiszerhulladékok a teljes élelmiszerpazarlás egyik legjelentősebb részét teszik ki. Az élelmiszerlánc ezen részén keletkező pazarlásnak számos oka lehet. Tervezéssel, tudatossággal sokat tehetünk egyéni szinten ennek csökkentéséért, kutatások szerint a hulladékok 48%-a elkerülhető lehet. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület létrehozta a vállalatok számára is igénybe vehető edukációs érzékenyítő programját, amellyel a dolgozók szemléletformálását, és ezáltal az egyéni élelmiszerpazarlás mértékének csökkentését segíthetik.

A programot modulokra osztottuk, javaslatot teszünk (alább) a vállalati kultúrába illeszthető javasolt irányokról. Kis és nagy létszámú csapatra is szabható.

Érdeklődés esetén a programot személyesen átbeszéljük, a modulokhoz háttéranyag, illetve részletes útmutató társul – a dolgozókra csak a megvalósítás vár.


A program célja:

  • Szemléletformálás az élelmiszerpazarlás témájában érdekességeken, hasznos, beépíthető információkon keresztül látványos formában, bevonódó játékokkal
  • Hosszú távon segítjük elő a fogyasztók, dolgozók magatartásának tu­datosabbá válását élelmiszerkezelés témában
  • Konkrét megelőző javaslatok beépítése a dolgozók mindennapjába: az egyéni, így dolgozói élelmiszerpazarlás mértékének konkrét csökkentése.
  • Konkrét munkahelyi felesleg átadások-átvételek megvalósítása.
     
  • Hazavihető tudásanyag és élmény!


Vállalati előnyök, vállalati irányok:

  • Vállalati környezettudatos értékrend erősítése
  • Zöld, fenntarthatósági, tudatos ügyek felkarolása, fókusza
  • Dolgozói motiváció, bevonás erősítése a fenti témákban
  • Employer branding: önkéntesen választható részvétel, tréning a cég felelős működését erősítő témában
     

A program tervezett felépítése - modulok:

1. Kerüljünk képbe!” - Szakmai információs blokk - Előadás és/vagy „E-learning” formában

  • Bemutatkozik az Élelmiszerbank
  • Globális és hazai tények élelmiszerpazarlás témában
    • mit tekintünk étel és élelmiszerhulladéknak? / hol és miért keletkezik ennyi étel és élelmiszer hulladék? / miket dobunk ki főleg? / az ennivaló kidobásának következményei és hatása emberre, környezetre
  • Mutatószámok példákon keresztül: kidobott élelmiszer – vízlábnyom - CO2
  • Hulladékpiramis – mit hogyan használhatunk fel?
  • Fogyaszthatóság, minőségét megőrzi kérdéskör
  • Videók
  • Játékok, bevonódás
    • Teszteld a tudásod! Kvíz kérdések élelmiszerkezelés témában.
    • Interaktív játékot indítunk, csapatban, Kahoot applikációval. A csapatok egymás ellen játszanak, látjuk az alakulásokat ppt-n kivetítve.
    • Szemléletformáló játékok kitelepítése (összepárosítható kártyák, mérések stb)

Interaktív és informatív programelem céges rendezvényeken, mely akár az Élelmiszerbank telephelyén is megvalósulhat létszám függvényében.

Online módon: Az érintett témakörök word/ppt anyagként átadva, vagy cikk formában, előre megírva is igényelhetők. Edukációs és felvezető kommunikációnak is kiválók. A játék egyéni jelentkezés alapján, online kérdőív kitöltése azonnali eredménnyel, pl. 50/38.

 

2. „Mit tehetek én?" Tippek, beépíthető megoldások otthon a háztartásban - E-learning formában és/vagy az 1-es blokkhoz csatoltan tömörítve

  • Egyéni jelentkezés alapján előzetes kérdőív kitöltésével 6 héten keresztül 10 tudatos feladat otthoni életvitelbe történő beépítése - jelentős eredményeket generál.
    • több területet érintő tippekkel segítünk csökkenteni háztartásában a kidobott élelmiszer mennyiségét: tervezés, bevásárlás, tárolás, főzés, fagyasztás…
    •  Az őszi teszt programunk által generált hatásokat bemutatjuk (pl, 63% azok aránya, akik a programot követően nem dobnak ki ételt, 76% fogyasztja el a hűtőből a maradékot először stb).
    • a számítások szerint éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatunk
    • sok kicsi sokra megy, ha sokan veszünk részt, nagy hatást érünk el
    • kiszámoljuk a mentett ételek hatásait egyénre, cégre (CO2, vízlábnyom)
    • motivációs sorolás/ajándék az összes feladatot elvégzők között
    • program zárás eredményekkel

A teljes folyamat, a jelentkezési lap, a kérdőív, a feladatok anyagai és azok kiértékelései, a verseny előre elkészítve, részletes útmutatóval, Élelmiszerbank koordinálásával kerülnek átadásra és megvalósításra.

 

3. 'Szabad préda’ - Megoldási javaslat a munkahelyi dolgozói (magán) feleslegek házon belüli átadására – E-learning formában

  • Napjaink sajátossága, hogy a gyors munkahelyi tempó és az állandóan változó napi feladatok miatt sokszor sajnos nem úgy alakul az ebéd, mint ahogy azt korábban elterveztük. Gyakran előfordul, hogy a hűtőszekrény megtelik otthagyott vagy ottfelejtett bontatlan étellel, amit nem tudunk elfogyasztani, más pedig szívesen megenné, ha tudna erről
  • Összekötjük a keresletet a kínálattal a munkahelyi hűtőszekrényben:), emellett bevonjuk a dolgozókat hasznos CSR projektbe is

 

A teljes ételmentő-átadó folyamat, a jelentkezés, az akcióterv, az előkészítési folyamattól a megvalósításig, az információs anyagok (projekt leírás, jelentkezési ív, plakát, hűtőszekrény, mint hordozó anyagai stb), a mérések részletes útmutatóval, Élelmiszerbank koordinálásával kerülnek átadásra, letöltésre.

  • Mérőszámok:
  • A részvétel és a szemléletformálás mérése
  • A csökkentett hulladék mennyiségének becslése

Megvalósítás, igényelhető forma:

1. csomag: Kerüljünk képbe szakmai információs blokk (1.) + Mit tehetek én? (2.) blokk tömörített formája, mely utóbbi „elvihető is” lesz.

Ez a csomag személyesen, interaktív módon kerül megvalósításra előadás formájában, ahol a játékokra bevonjuk a dolgozókat. Online formában is igényelhető.

A helyszín megbeszélendő (céges rendezvény keretében vagy Élelmiszerbank telephely).

Időtartam: ügyfél igény szerint egyeztetendő

2. csomag: 1-es csomag, kiegészítve, folytatva a 2-es blokk teljes online folyamatával (6 hetes program verzióval), mely előzetes egyeztetés alapján, ügyfél és Élelmiszerbank kontakt koordinálásával valósul meg.

1-es csomag időtartam lsd. fent + 6 hét

3. csomag: 3-as blokk, „Szabad préda”, mely bármelyik csomaghoz illeszthető.

Időtartam: na.


Amennyiben egyéni megoldásra lenne igény, arra is van lehetőség - ez elképzelhető, hogy módosítani fogja a támogatási összeget is. A program kis és nagy létszámra is szabható, létszám függvényében javasoljuk a megvalósítást.

A program támogatásával a Magyar Élelmiszerbank Egyesület működését támogatják, hogy minél többet tehessünk az élelmiszerpazarlás ellen, még több élelmiszert menthessünk és még több rászorulón segíthessünk.

A program támogatási összege: 300.000 - 1.000.000 Ft között, egyeztetés és konkrét igényfelmérés alapján véglegesítve.

Amennyiben a program felkeltette érdeklődésüket, várjuk szíves jelentkezésüket a részletek egyeztetésére.


Horváth-Halmai Eszter
Vállalati adományszervezési vezető/ Magyar Élelmiszerbank Egyesület, 1172 Budapest, Lokátor u. 3.
mobil +36 30 626 8954 / horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu

www.elelmiszerbank.hu

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!