Esélyt az Ételnek Edukációs program

A jelen helyzetre reagálva az Élelmiszerbank átdolgozta a vállalati szemléletformáló programját, hogy a pandémiás helyzetben is hasznos tudnivalók által aktuális CSR megoldást kínáljon Önnek.

„Hasznos tanácsok, tippek - adj Esélyt az Ételnek a vészhelyzet idején is!”: 

Talán most ebben a jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy megfelelően bánjunk az élelmiszerrel, ne halmozzunk fel, előre tervezzünk, legyenek ismereteink a helyes tárolásról, és felhasználjunk minden maradékot, vagy esetleg többlet terméket. Az Élelmiszerbank „Esélyt az Ételnek” szemléletformáló programjának keretében online megosztható tippeket és általunk készített "házi" videókat szolgáltatunk, melyek kollegáinak 10 különböző témában nyújtanak segítséget a homeoffice-ban töltött napokra. 

Ezek a tippek, tanácsok könnyen beépülnek és hosszú távon pozitív hatásuk lesz a környezetvédelemre is, ami már régóta elérendő célként áll előttünk. 

A tippeket Ön tetszés szerint megoszthatja kollégáival intraneten vagy e-mailben heti egy vagy két alkalommal ideálisan.

A program végén opcionálisan önkéntes kérdőíven visszamérhető a kollegák tudása, motivációként ajándék sorsolással egybekötve.

A szolgáltatás támogatási összege: személyesen egyeztetendő

Érdeklődés, további információk: horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu

 

Esélyt az ételnek” edukációs alap program

A háztartásokban keletkező élelmiszerfeleslegek és élelmiszerhulladékok a teljes élelmiszerpazarlás egyik legjelentősebb részét teszik ki. Az élelmiszerlánc ezen részén keletkező pazarlásnak számos oka lehet. Tervezéssel, tudatossággal sokat tehetünk egyéni szinten ennek csökkentéséért, kutatások szerint a hulladékok 48%-a elkerülhető lehet. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület létrehozta a vállalatok számára is igénybe vehető edukációs érzékenyítő programját, amellyel a dolgozók szemléletformálását, és ezáltal az egyéni élelmiszerpazarlás mértékének csökkentését segíthetik.

A programot modulokra osztottuk, javaslatot teszünk (alább) a vállalati kultúrába illeszthető javasolt irányokról. Kis és nagy létszámú csapatra is szabható.

Érdeklődés esetén a programot személyesen átbeszéljük, a modulokhoz háttéranyag, illetve részletes útmutató társul – a dolgozókra csak a megvalósítás vár.

 

Az „Esélyt az ételnek” program célja:

·         Szemléletformálás az élelmiszerpazarlás témájában érdekességeken, hasznos, beépíthető információkon keresztül látványos formában, bevonódó játékokkal

·         Hosszú távon segítjük elő a fogyasztók, dolgozók magatartásának tu­datosabbá válását élelmiszerkezelés témában

·         Konkrét megelőző javaslatok beépítése a dolgozók mindennapjába: az egyéni, így dolgozói élelmiszerpazarlás mértékének konkrét csökkentése.

·         Konkrét munkahelyi felesleg átadások-átvételek megvalósítása.

 

Vállalati előnyök, vállalati irányok:

·         Vállalati környezettudatos értékrend erősítése

·         Zöld, fenntarthatósági, tudatos ügyek felkarolása, fókusza

·         Dolgozói motiváció, bevonás erősítése a fenti témákban

·         Employer branding: önkéntesen választható részvétel, tréning a cég felelős működését erősítő témában

 

Az „Esélyt az ételnek” program tervezett felépítése - modulok:

1.      ’Kerüljünk képbe!” - Szakmai információs blokk 

o   Élelmiszerpazarlás a világban és itthon

o   Bemutatkozik az Élelmiszerbank

o   Élelmiszerpazarlás a háztartásokban

Mit tekintünk étel és élelmiszerhulladéknak? / Hol és miért keletkezik ennyi étel és élelmiszer hulladék? / Miket dobunk ki főleg? / Az ennivaló kidobásának következményei és hatása emberre, környezetre / Mutatószámok példákon keresztül: kidobott élelmiszer – vízlábnyom - CO2 / Hulladékpiramis – mit hogyan használhatunk fel? / Fogyaszthatóság, minőségét megőrzi kérdéskör

o   Mit tehetek én? Tippek a tudatos élelmiszerkezeléshez a teljes folyamaton keresztül

o   Játékok, interakció

Interaktív és informatív programelem céges rendezvényeken előadás formában, mely akár az Élelmiszerbank telephelyén is megvalósulhat létszám függvényében. Időtartam: kb. 1 óra.

Írott formában: Cikksorozat részeként, előre megírva is igényelhető 2 db hosszabb terjedelmű felvezető cikk a globális élelmiszerpazarlásról, illetve a magyarországi háztartásokban történő élelmiszerpazarlásról. A 2-es blokk tippjeivel együtt alkot cikksorozatot.

 

2.      „Mit tehetek én?”’ - Tippek, beépíthető megoldások otthon a háztartásban

  • Az élelmiszerkezelés valamennyi területét érintő (tervezés, bevásárlás, tárolás, főzés, fagyasztás…) tippekkel segítünk csökkenteni a háztartásban a kidobott élelmiszer mennyiségét, edukálni a fogyasztókat.

Online formában: Dolgozói bevonáson alapuló, interaktív verzió. Egyéni jelentkezés alapján előzetes kérdőív kitöltésével 6-10 héten keresztül 10 tudatos feladat otthoni életvitelbe történő beépítése - jelentős eredményeket generál. Az őszi teszt programunk által generált hatásokat bemutatjuk (pl, 63% azok aránya, akik a programot követően nem dobnak ki ételt, 76% fogyasztja el a hűtőből a maradékot először stb).

  • a számítások szerint éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatunk
  • sok kicsi sokra megy, ha sokan vesznek részt, nagy hatást érünk el
  • kiszámoljuk a mentett ételek hatásait egyénre, cégre (CO2, vízlábnyom)
  • motivációs sorolás/ajándék az összes feladatot elvégzők között
  • program zárás eredményekkel

A teljes folyamat, a jelentkezési lap, a kérdőív, a feladatok anyagai és azok kiértékelései, részletes útmutató, az Élelmiszerbank koordinálásával kerülnek átadásra és megvalósításra.

Cikksorozat formában: 10 db, a mindennapi életbe könnyen beépíthető élelmiszerkezelési tipp írásos átadása + 2 db hosszabb terjedelmű felvezető cikk a globális élelmiszerpazarlásról, illetve a magyarországi háztartásokban történő élelmiszerpazarlásról az (1) blokkból – egy csomagként átadva.

Elődás részeként: A Kerüljünk képbe blokk (1) részeként kerülnek bemutatásra a háztartásokra irányuló, az élelmiszerpazarlás csökkenését szolgáló élelmiszerkezelési tippek.

 

3.      Szemléletformáló interaktív játékok céges eseményekre

Céges rendezvényekre kitelepíthetők az Élelmiszerbank különböző típusú, az élelmiszerpazarlás csökkentését szolgáló edukációs játékai. Minimum 5 játékot tartalmaz ez a típusú szolgáltatás, mely külön program elemként is igénybe vehető akár egyéni, akár csoportos formában.

o   Szemléletformálás élelmiszerpazarlás témában, hosszú távon segítjük elő a fogyasztók, dolgozók magatartásának tudatosabbá válását élelmiszerkezelés témában interaktív hűtőszekrénnyel, mérésekkel, tudáspróba kvízzel.

o   Tudatos élelmiszerkezeléssel kapcsolatos tanácsok: hol és hogyan tároljunk az élelmiszereket a hűtőszekrényben, fagyasztóban, és mennyi ideig?

o   Preventív javaslatok a dolgozóknak a teljes élelmiszerkezelési folyamattal kapcsolatban.

 

4.      ’Szabad préda’ - Megoldási javaslat a munkahelyi dolgozói (magán) feleslegek házon belüli átadására

o   Napjaink sajátossága, hogy a gyors munkahelyi tempó és az állandóan változó napi feladatok miatt sokszor sajnos nem úgy alakul az ebéd, mint ahogy azt korábban elterveztük. Gyakran előfordul, hogy a hűtőszekrény megtelik otthagyott vagy ottfelejtett bontatlan étellel, amit nem tudunk elfogyasztani, más pedig szívesen megenné, ha tudna erről

o   Összekötjük a keresletet a kínálattal a munkahelyi hűtőszekrényben:), emellett bevonjuk a dolgozókat hasznos CSR projektbe is

A teljes ételmentő-átadó folyamat, a jelentkezés, az akcióterv, az előkészítési folyamattól a megvalósításig, az információs anyagok (projekt leírás, jelentkezési ív, plakát, hűtőszekrény, mint hordozó anyagai stb), a mérések részletes útmutatóval, Élelmiszerbank koordinálásával kerülnek átadásra, letöltésre.

o   Mérőszámok:

·         A részvétel és a szemléletformálás mérése

·         A csökkentett hulladék mennyiségének becslése

 

Az ”Esélyt az ételnek” edukációs program egyes elemei külön is igényelhetők.

 

Amennyiben egyéni megoldásra lenne igény, arra is van lehetőség.

A program kis és nagy létszámra is szabható, létszámra és időtartamra javasoljuk a megvalósítást.

 

A program támogatásával a Magyar Élelmiszerbank Egyesület működését támogatják, hogy minél többet tehessünk az élelmiszerpazarlás ellen, még több élelmiszert menthessünk és még több rászorulón segíthessünk.

A program támogatási összege: egyeztetés és konkrét igényfelmérés alapján véglegesítve.

Amennyiben a program felkeltette érdeklődésüket, várjuk szíves jelentkezésüket a részletek egyeztetésére.

Horváth-Halmai Eszter
Vállalati adományszervezési vezető

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

1172 Budapest, Lokátor u. 3.
mobil +36 30 626 8954

horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu

 

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!