Esélyt az Ételnek Edukációs program

Esélyt az ételnek” edukációs program

A háztartásokban keletkező élelmiszerfeleslegek és élelmiszerhulladékok a teljes élelmiszerpazarlás egyik legjelentősebb részét teszik ki. Az élelmiszerlánc ezen részén keletkező pazarlásnak számos oka lehet. Tervezéssel, tudatossággal sokat tehetünk egyéni szinten ennek csökkentéséért, kutatások szerint a hulladékok 48%-a elkerülhető lehet. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület létrehozta a vállalatok számára is igénybe vehető edukációs érzékenyítő programját, amellyel a dolgozók szemléletformálását, és ezáltal az egyéni élelmiszerpazarlás mértékének csökkentését segíthetik.

A programot modulokra osztottuk, javaslatot teszünk (alább) a vállalati kultúrába illeszthető javasolt irányokról. Kis és nagy létszámú csapatra is szabható.

Érdeklődés esetén a programot személyesen átbeszéljük, a modulokhoz háttéranyag, illetve részletes útmutató társul – a dolgozókra csak a megvalósítás vár.

 

Az „Esélyt az ételnek” program célja:

·         Szemléletformálás az élelmiszerpazarlás témájában érdekességeken, hasznos, beépíthető információkon keresztül látványos formában, bevonódó játékokkal

·         Hosszú távon segítjük elő a fogyasztók, dolgozók magatartásának tu­datosabbá válását élelmiszerkezelés témában

·         Konkrét megelőző javaslatok beépítése a dolgozók mindennapjába: az egyéni, így dolgozói élelmiszerpazarlás mértékének konkrét csökkentése.

·         Konkrét munkahelyi felesleg átadások-átvételek megvalósítása.

 

Vállalati előnyök, vállalati irányok:

·         Vállalati környezettudatos értékrend erősítése

·         Zöld, fenntarthatósági, tudatos ügyek felkarolása, fókusza

·         Dolgozói motiváció, bevonás erősítése a fenti témákban

·         Employer branding: önkéntesen választható részvétel, tréning a cég felelős működését erősítő témában

 

Az „Esélyt az ételnek” program tervezett felépítése - modulok:

1.      ’Kerüljünk képbe!” - Szakmai információs blokk 

o   Élelmiszerpazarlás a világban és itthon

o   Bemutatkozik az Élelmiszerbank

o   Élelmiszerpazarlás a háztartásokban

Mit tekintünk étel és élelmiszerhulladéknak? / Hol és miért keletkezik ennyi étel és élelmiszer hulladék? / Miket dobunk ki főleg? / Az ennivaló kidobásának következményei és hatása emberre, környezetre / Mutatószámok példákon keresztül: kidobott élelmiszer – vízlábnyom - CO2 / Hulladékpiramis – mit hogyan használhatunk fel? / Fogyaszthatóság, minőségét megőrzi kérdéskör

o   Mit tehetek én? Tippek a tudatos élelmiszerkezeléshez a teljes folyamaton keresztül

o   Játékok, interakció

Interaktív és informatív programelem céges rendezvényeken előadás formában, mely akár az Élelmiszerbank telephelyén is megvalósulhat létszám függvényében. Időtartam: kb. 1 óra.

Írott formában: Cikksorozat részeként, előre megírva is igényelhető 2 db hosszabb terjedelmű felvezető cikk a globális élelmiszerpazarlásról, illetve a magyarországi háztartásokban történő élelmiszerpazarlásról. A 2-es blokk tippjeivel együtt alkot cikksorozatot.

 

2.      „Mit tehetek én?”’ - Tippek, beépíthető megoldások otthon a háztartásban

  • Az élelmiszerkezelés valamennyi területét érintő (tervezés, bevásárlás, tárolás, főzés, fagyasztás…) tippekkel segítünk csökkenteni a háztartásban a kidobott élelmiszer mennyiségét, edukálni a fogyasztókat.

Online formában: Dolgozói bevonáson alapuló, interaktív verzió. Egyéni jelentkezés alapján előzetes kérdőív kitöltésével 6-10 héten keresztül 10 tudatos feladat otthoni életvitelbe történő beépítése - jelentős eredményeket generál. Az őszi teszt programunk által generált hatásokat bemutatjuk (pl, 63% azok aránya, akik a programot követően nem dobnak ki ételt, 76% fogyasztja el a hűtőből a maradékot először stb).

  • a számítások szerint éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatunk
  • sok kicsi sokra megy, ha sokan vesznek részt, nagy hatást érünk el
  • kiszámoljuk a mentett ételek hatásait egyénre, cégre (CO2, vízlábnyom)
  • motivációs sorolás/ajándék az összes feladatot elvégzők között
  • program zárás eredményekkel

A teljes folyamat, a jelentkezési lap, a kérdőív, a feladatok anyagai és azok kiértékelései, részletes útmutató, az Élelmiszerbank koordinálásával kerülnek átadásra és megvalósításra.

Cikksorozat formában: 10 db, a mindennapi életbe könnyen beépíthető élelmiszerkezelési tipp írásos átadása + 2 db hosszabb terjedelmű felvezető cikk a globális élelmiszerpazarlásról, illetve a magyarországi háztartásokban történő élelmiszerpazarlásról az (1) blokkból – egy csomagként átadva.

Elődás részeként: A Kerüljünk képbe blokk (1) részeként kerülnek bemutatásra a háztartásokra irányuló, az élelmiszerpazarlás csökkenését szolgáló élelmiszerkezelési tippek.

 

3.      Szemléletformáló interaktív játékok céges eseményekre

Céges rendezvényekre kitelepíthetők az Élelmiszerbank különböző típusú, az élelmiszerpazarlás csökkentését szolgáló edukációs játékai. Minimum 5 játékot tartalmaz ez a típusú szolgáltatás, mely külön program elemként is igénybe vehető akár egyéni, akár csoportos formában.

o   Szemléletformálás élelmiszerpazarlás témában, hosszú távon segítjük elő a fogyasztók, dolgozók magatartásának tudatosabbá válását élelmiszerkezelés témában interaktív hűtőszekrénnyel, mérésekkel, tudáspróba kvízzel.

o   Tudatos élelmiszerkezeléssel kapcsolatos tanácsok: hol és hogyan tároljunk az élelmiszereket a hűtőszekrényben, fagyasztóban, és mennyi ideig?

o   Preventív javaslatok a dolgozóknak a teljes élelmiszerkezelési folyamattal kapcsolatban.

 

4.      ’Szabad préda’ - Megoldási javaslat a munkahelyi dolgozói (magán) feleslegek házon belüli átadására

o   Napjaink sajátossága, hogy a gyors munkahelyi tempó és az állandóan változó napi feladatok miatt sokszor sajnos nem úgy alakul az ebéd, mint ahogy azt korábban elterveztük. Gyakran előfordul, hogy a hűtőszekrény megtelik otthagyott vagy ottfelejtett bontatlan étellel, amit nem tudunk elfogyasztani, más pedig szívesen megenné, ha tudna erről

o   Összekötjük a keresletet a kínálattal a munkahelyi hűtőszekrényben:), emellett bevonjuk a dolgozókat hasznos CSR projektbe is

A teljes ételmentő-átadó folyamat, a jelentkezés, az akcióterv, az előkészítési folyamattól a megvalósításig, az információs anyagok (projekt leírás, jelentkezési ív, plakát, hűtőszekrény, mint hordozó anyagai stb), a mérések részletes útmutatóval, Élelmiszerbank koordinálásával kerülnek átadásra, letöltésre.

o   Mérőszámok:

·         A részvétel és a szemléletformálás mérése

·         A csökkentett hulladék mennyiségének becslése

 

Az „”Esélyt az ételnek” edukációs program egyes elemei külön is igényelhetők.

 

Amennyiben egyéni megoldásra lenne igény, arra is van lehetőség.

A program kis és nagy létszámra is szabható, létszámra és időtartamra javasoljuk a megvalósítást.

 

A program támogatásával a Magyar Élelmiszerbank Egyesület működését támogatják, hogy minél többet tehessünk az élelmiszerpazarlás ellen, még több élelmiszert menthessünk és még több rászorulón segíthessünk.

A program támogatási összege: egyeztetés és konkrét igényfelmérés alapján véglegesítve.

Amennyiben a program felkeltette érdeklődésüket, várjuk szíves jelentkezésüket a részletek egyeztetésére.

Horváth-Halmai Eszter
Vállalati adományszervezési vezető

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

1172 Budapest, Lokátor u. 3.
mobil +36 30 626 8954

horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu

 

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!