Sajtóközlemény: 226 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek a rászorulóknak az Élelmiszerbank önkéntesei

2016.11.28

226 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek a rászorulóknak az élelmiszerbank önkéntesei

/Eredményesen zárult a Magyar Élelmiszerbank idei Adománygyűjtése /

Budapest, 2016. november 28. – Eredményesen zárult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület országszerte közel 120 településen, majd 200 helyszínen zajló hétvégi Karácsonyi Adománygyűjtése. A hétvégi akció során összesen mintegy 226 tonna tartós élelmiszert gyűjtött 5000 önkéntes. Az akció fontosságát hazai hírességek is felismerték, így 2016-ban a Centrál Színház művészei közül többen is hozzájárultak a CIB Bank főtámogatásával megvalósult kezdeményezés sikeréhez. Az adományokból az Élelmiszerbank közel 35 000 csomagot állít össze, amelyeket karitatív szervezetek közreműködésével még karácsony előtt eljuttat a rászoruló családokhoz.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2016-os karácsonyi élelmiszer gyűjtése során idén ismét három napon át: november 25-én, 26-án és 27-én közel 200 budapesti és vidéki élelmiszer áruházban a vásárlók összesen 226 tonna tartós élelmiszert ajánlottak fel a rászorulók számára, amely a résztvevő áruházak viszonylatában közel 10 százalékkal meghaladta a tavalyi mennyiséget. Az Auchan, a METRO és a Tesco áruházakban a szervezet körülbelül 5000 önkéntese, köztük az akció fő támogatójának, a CIB Banknak közel 200 munkatársa segítette az adományok összegyűjtését. Idén közel 35 000 ezer csomagot állítanak össze az Élelmiszerbank önkéntesei az élelmiszerüzletekben átadott adományokból.

A jótékonysági akció során aktív szerepet vállaltak a Centrál Színház művészei, Papp János, Pokorny Lia, Rudolf Péter, Kakasy Dóra, Sajgál Erika, Kovács István, Ágoston Katalin is, akik közül többen már évek óta magánemberként is részt vesznek a gyűjtésben. A lakosság adományait – amelynek nagy része tészta, rizs, liszt, cukor és konzervféle, továbbá az ünnepek közeledtével szaloncukor és édesség – helyi karitatív szervezetek közreműködésével a gyűjtések helyének közelében élő családokhoz juttatja el az Élelmiszerbank.

„Az idei évben egy kiemelkedően sikeres gyűjtést zárhattunk, az összegyűlt 226 tonna élelmiszeradománnyal közel 35 000 család karácsonyát tudjuk ezáltal megszépíteni. Nagyon köszönjük a vásárlóknak a sok-sok adományt, önkénteseinknek, főtámogatónknak és partnereinknek, továbbá a médiának pedig a segítséget, hogy lehetővé tették a gyűjtés megszervezését, népszerűsítését” – értékelte a gyűjtés eredményeit Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az Élelmiszerbank több mint 10 éves fennállása óta folyamatosan növeli az általa megmentett és összegyűjtött élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az így összegyűjtött élelmiszerrel az Élelmiszerbank országosan segíti a nélkülözőket.

Az Egyesület 2015-ben 2600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen nélkülözőkhöz. 300 partnerszervezetén keresztül több mint 300 000 rászorulót lát el rendszeresen. 2005-ös megalakulása óta 37 200 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.

www.elelmiszerbank.hu

További információ: