Hírek

Negyedével több élelmiszert mentettünk idén!

2023.07.25

4,7 millió kiló lejáratközeli és csomagolási hibás árut mentett meg és adományozott nélkülözőknek 2023 első felében az Élelmiszerbank. Megalakulásunk óta így már több mint 100 millió kiló feleslegessé vált élelmiszert gyűjtöttünk össze gyártóktól és kereskedőktől, hogy azok a hulladéklerakók helyett inkább rászorulók asztalára kerüljenek. A munkánk ráadásul nem csak a nehéz sorsú embereknek jelent segítséget, az élelmiszermentéssel a természetet is védjük a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

 

Negyedével több adomány tavalyhoz képest

228 ezer rászoruló részesült az év első felében azokból az élelmiszercsomagokból, amiket a Magyar Élelmiszerbank feleslegessé vált, forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszerekből állított össze. Január óta 4,7 millió kiló adománnyal segítettük a nélkülözőket, ami 24 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

„Míg az élelmiszerek drágulása miatt egyre többen állnak sorba a mentett élelmiszercsomagokért, a kereskedőktől elhozható felesleg érezhetően csökkenni kezdett. A boltok óvatosabbá váltak a rendeléseikkel, kevesebb termékük marad meg a nap végén, ráadásul sokkal inkább megfontolják, hogy a maradékot az élelmiszermentőknek adják vagy az eredeti ár töredékére akciózva, inkább az utolsó pillanatig polcon tartsák. Ilyen körülmények között még nagyobb fegyverténynek érezzük, hogy Élelmiszerbank negyedével növelni tudta az adományait.” – mondta Nagygyörgy András, az Egyesületünk külső kapcsolatok igazgatója.

Az Élelmiszerbank egy különleges mérföldkövet is átlépett idén: mára több mint 100 millió kiló élelmiszert mentettünk és adományoztunk jó célra az országban. (Erről bővebben itt olvashat.) Az Egyesületünk 2005-ben tizenhárom jóbarát szabadidős kezdeményezéseként jött létre, de napjainkra az ország egyik legnagyobb hatású segítő hálózatává nőtte ki magát. A lelkesedés és az önzetlenség persze változatlan.

 

Tovább fokoztuk a tempót!

Az országban mindenhol erősen emelkedik az egyszülős családoktól érkező segítségkérések száma. A tendencia már három éve elkezdődött, amikor a koronavírus számos édesapát és édesanyát tragikusan korán elszakított a párjuk és a gyermekeik mellől. Az elárvult családok egy része már akkor a támogatásunkra szorult, míg sokakat az elmúlt másfél év inflációs hullámai sodortak végképp kilátástalan helyzetbe. Az Élelmiszerbank rendszeres élelmiszercsomagjai biztonságot és kiszámíthatóságot hozhatnak az ilyen háztartások életébe, esélyt adnak a megkapaszkodásra.

A növekvő nehézségeket látva, fokoztuk a tempót. Az önkénteseink már 728 áruházat keresnek fel naponta, hogy átvegyék a megmaradt pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Közben 68 gyártó és kereskedő ajánlott fel nagyobb készleteket tartós élelmiszerekből, illetve hűtést igénylő frissárukból, amik a központi raktárunkból kerültek kiosztásra. Az év első felében százezres nagyságrendben adományoztunk horpadt csomagolású zöldségkonzerveket, hibás címkéjű instant tésztákat, de lekvárból is mentettünk 24 tonnát, gombából 22 tonnát, míg az ünnepek után 90 200 darab csokimikulást gyűjtöttünk és osztottunk rászoruló gyerekek számára.

 

A természet is jól jár és a nélkülözők is

Csak kevesen tudják, hogy az élelmiszerpazarlás bolygónk egyik legbrutálisabb környezetkárosító jelensége. Az ENSZ kutatásai szerint a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszerek felelősek a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Ha egy étel a hulladéklerakóban végzi, a lebomlásakor metán szabadul fel, ami 25-ször mérgezőbb hatású a széndioxidnál. Ráadásul a kidobással az élelmiszer előállításába és feldolgozásába fektetett erőforrások is kárba vesznek, mint például a termőföld, az öntözővíz, a csomagolóanyagok, az üzemanyag és az emberi munka.

Az Élelmiszerbank önkéntesei ezeket a kidobásra ítélt élelmiszereket gyűjtik, ezzel nemcsak a rászorulókkal teszünk jót, egyúttal a környezetet is óvjuk. Az élelmiszerpazarlás környezetromboló hatásairól az Élelmiszerbank „Esélyt az ételnek” oldalán tudhat meg többet.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!