Hírek

Ez gombócból is sok: már 100 millió kiló élelmiszert mentettünk

2023.06.05

Íme, egy házaspár, akiknek az ötlete százmillió kiló adományt hozott az országnak. Szecsődi Vera és Cseh Balázs az ország egyik legnagyobb jótékonysági szervezete, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület megálmodói, létrehozói és a mai napig az Egyesület működésének motorjai. A 2005-ben elindított élelmiszermentő hálózat 2023 májusában egészen kivételes mérföldkövet ünnepelhetett: már százmillió kiló feleslegessé vált élelmiszert gyűjtöttek össze áruházakból és gyártóktól nélkülözők számára!

Vera és Balázs körülbelül 20 éve Franciaországban látták, hogy az üzletek a nap végén egy jólszervezett segítő hálózatnak adják át a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeiket. Így ahelyett, hogy a feleslegek a kukákban vagy szemétégetőkben végeznék, rászorulók asztalára kerülhetnek. A házaspár rögtön ötletelni kezdett, hogy miként lehetne mindezt Magyarországon is megcsinálni. A tervezés közben 11 barátjuk is melléjük állt: Bölcs Ádám, Csukás Zsuzsanna, Horn Péter, Dr. Komáromi László,  Dr. Lajtai György, Lovász Zoltán, Molnár Antal, Raffai Barbara, Sztanka-Tóth Magdalena, Dr. Szántai Katalin, Trimmel Mária. Így együtt alapították meg az Élelmiszerbankot, a többi pedig már történelem.

 

„44 tonna lett. Maradhat?”

Talán maguk az ötletgazdák sem gondolták volna, hogy ilyen hatása lesz a kezdeményezésüknek. Balázs e-learning szoftverek fejlesztésével foglalkozott akkoriban és egy reklámügynökség vezetőjeként is helyt állt, Vera pedig otthon volt az öt gyermekükkel. Nem úgy állt a helyzetük, hogy az elfoglaltságaik mellett egy országos szintű jótékonysági szervezetet is a nyakukba tudnak venni. Szerencsére minden alapítótárs komoly feladatokat vállalt, de így is inkább csak egy budapesti vagy esetleg pest-megyei összefogásban gondolkodtak. Persze már az első bevetés megmutatta, hogy az egész országban szükség van az Élelmiszerbankra: egy leégett győri ÁFÉSZ üzletből hozták el a megmaradt árukészletet. Bár a termékek csomagolása kormos lett, de a beltartalom hibátlan volt – néhány napnyi aprólékos tisztítgatás után nagycsaládos szervezeteknek adták tovább az egészet. Beindult a program, hamarosan már az sem jelentett gondot, amikor egy péntek délelőtt egy gyártó váratlanul 20 ezer kocka élesztőt ajánlott fel, amit a közeli lejárati idő miatt vasárnapig ki kellett osztani – természetesen a hűtési előírásokat betartva. Ekkorra már szép számmal voltak önkéntesek és a feleslegek kiosztására jelentkező karitatív szervezetek is, így ez a mentés sem jelentett gondot. Egy időben aztán heti rutinná vált, hogy egy joghurtgyártó céghez jártak az úgynevezett „ízátmenetes” termékekért. Vagyis elhozták azokat az – egyébként kidobásra ítélt – darabokat, amiket a gépsor a baracksoról az epres vagy banános ízvariánsra való átállás közben megtöltött. Havonta 30 ezer pohár „limitált kiadású” joghurtot tudtak így megmenteni éveken keresztül. A csúcskihívás talán mégis az volt, amikor a COVID idején az intézményekben leállt a közétkeztetés és emiatt három nap alatt 44 tonna, feleslegessé vált alma kiosztására kaptak felkérést. Így történhetett, hogy a pandémia első heteiben számos települést folyamatosan almáspite illata járta át.

 

Tíz éve már áruházakból is mentenek.

Hosszú éveken át keresték a módját, hogy az Élelmiszerbank ne csak alkalomszerűen tudjon segíteni a rászorulóknak, hogy rendszeresen és kiszámíthatóan tudjanak adományozni, amivel valóban tervezni tudnak a kilátástalanságból kitörni akaró családok. Végül az áruházak napi feleslegeinek az összegyűjtése lett a megoldás. Nem volt könnyű ezeknek az útvonalaknak a kialakítása, de az Élelmiszerbank önkéntesei és partnerei napjainkra már 700 áruházba látogatnak el minden reggel. Így naponta több mint 25 ezer kiló, előző napról megmaradt pékárut és esztétikai hibás zöldség-gyümölcsöt tudnak összegyűjteni.

 

250 ezer embernek segítenek évente.

Az Élelmiszerbank mára az ország egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezetévé nőtte ki magát. A tavalyi évben például 8,6 millió kiló élelmiszert mentettek meg, összesen 10 milliárd forint értékben. Éves szinten körülbelül 250 ezer ember és család részesül a csomagokból, közülük 170 ezer embernek havonta, vagy még gyakrabban tudnak segíteni. Az adományok fogyatékkal élőkhöz, nagycsaládosokhoz, gyermekotthonok lakóihoz, idősgondozásban élőkhöz, hajléktalanokhoz, családsegítő szolgálatok ügyfeleihez, tanodák növendékeihez és a legszegényebb településeken élőkhöz kerülnek.

 

Legyen büszke rájuk az ország!

Vera és Balázs biztosan nem tenne közzé hírt erről a százmilliós kilós mérföldkőről, de talán mégis megérdemelnek ennyi rivaldafényt, egy extrém szalagcímet 18 év után. Jó volna, ha ország-világ megismerné és elismerné őket és a barátaikat. Reméljük, a példájuk sokaknak erőt és hitet ad. Jó, ha mindenki tud róla, hogy létezik itthon egy valóban alulról szerveződő, a szó szoros értelmében civil összefogás, ami a mai napig elsősorban önkéntesmunkára és jószándékú magánemberek és vállalkozások pénzadományaira építve végzi a munkáját, és ilyen eredményt tud elérni: 100.000.000 kiló adományt! A siker valószínűleg annak köszönhető, hogy sok-sok tenni akaró szimpatizáns csatlakozott hozzájuk az évek során. Tavaly már volt olyan hétvége, amikor egy akciójukban több mint hatezer önkéntes teljesített szolgálatot. Egyébként éppen ez az önkéntesség teszi az élelmiszermentést a rászorulók segítésének az egyik leghatékonyabb módjává, hiszen így költsége lényegében csak a szállításnak és a tárolásnak van, de az elhanyagolható a megmentett élelmiszerek értékéhez képest. Minden egyes forintból, amit az Élelmiszerbank a működésére fordíthat, 30 forint értékű élelmiszert tud rászorulókhoz juttatni. Ráadásul az élelmiszermentéssel a természetet is védik a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

 

Van még mit megmenteni – kérjük, segítsen Ön is!

Az Élelmiszerbank csapata a 100 millió kilós álomhatár elérése után sem ül a babérjain. Legújabb büszkeségünk az ország első készétel-mentőautója, amivel egyszerre többszáz adag, megmaradt főttételt tudunk megmenteni nagyobb rendezvényekről és vendéglátóhelyekről. A speciális, mobil „élelmiszersokkoló” berendezéssel felszerelt autóval már az üzembehelyezését követő első 3 hetében több mint 5000 adag értékes melegételt tudtunk összegyűjteni, 7 millió forint értékben. Célunk, hogy a vendéglátásban is csökkenjen a pazarlás és a feleslegekkel nehéz sorsú embereknek tudjunk segíteni.

Ne feledje, az Élelmiszerban sikertörténetének folytatásához Ön is hozzájárulhat! Ajánlja fel havonta egy pizza árát, vagyis 3000 forintot, amivel 32 rászoruló számára biztosíthat 3-5 kilós mentett élelmiszercsomagokat! A felajánlását Ön is megteheti itt >>>

Köszönjük.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!