Hírek

Elkészült a készétel-mentőautónk

2023.05.03

Fantasztikus új teherautóval bővült március végén az Élelmiszerbank flottája. Egy egész Európában egyedülálló, mobilsokkolóval felszerelt készételmentő járgányt helyeztünk forgalomba.

Ezután nem fáj majd a fejünk, hogy mit tegyünk a váratlan megkeresésekkel, amikor egy meghiúsult rendezvény szervezője háromezer adag frissen lefőzött pörköltet ajánl fel, vagy kétezer szendvics marad vissza egy konferenciáról. Sajnos ezek a múltban megtörtént esetek voltak, de mostantól a készételek sem vesznek kárba. Már nem csak az áruházakból, hanem nagyobb rendezvényekről és vendéglátóhelyekről is biztonságos körülmények között menthetünk feleslegessé vált, még fel nem szolgált ételeket!


Így sokkol az új ételmentő autó

A konyhatechnikai eljárást, aminek a során a forró ételt pillanatok alatt 5 fok alá hűtik és ezzel akár 36-48 órával is megnövelik a fogyaszthatósági idejét, sokkolásnak hívják. Különleges technológiát igényel, ami általában csak nagyobb főzőkonyhákban áll rendelkezésre, egy-egy nagyobb rendezvény végén viszont sosincs kéznél, hogy megelőzzék vele a maradékok a gyors romlását. Mostantól erre is lesz megoldás, az Élelmiszerbank szállítja!

Az eszközünk jelentősen kibővíti a vendéglátóhelyekről és rendezvényekről menthető élelmiszerek körét. Az élelmiszerbiztonsági előírások ugyanis rendkívül rövid, mindössze háromórás határidőt engedélyeznek a sokkolási eljárás alkalmazása nélkül átvett melegételek felszolgálására – ami például egy éjfél után véget érő lagzi esetében szinte kivitelezhetetlen kihívás. Gondoljunk csak bele, milyen életszerűtlen, hogy váratlanul összecsődítsünk többszáz rászorulót, akik éppen hajnali négy órakor szeretnének melegételt enni. A mobil sokkoló alkalmazásával ez a probléma is megoldódik. Akár másfél nappal is megnövelhető a tálalási határidő, és a hajnalban átvett ételek gond nélkül elfogyaszthatóak akár másnapi ebédként vagy vacsorára.

A speciális hűtőberendezést és megfelelő méretű rakteret igénylő kisteherautót a Tesco Magyarországtól kaptuk, a hűtéstechnikát a QPLAN Kft. támogatásával tudtuk beépíteni.


Éles bevetésen is bizonyított az új járgány

Alig vártuk, hogy a csodakocsi végre gyakorlatban is bizonyítson. A tesztüzemet a Budapest Party Service Kft. két nagy rendezvénye jelentette, ahonnan összesen 250 adag ételt mentettünk meg a Hajléktalanokért Közalapítvány gondozottjai számára. Nem sokkal később már nagyüzemben zajlott a sokkolás, hiszen az ország egyik legnagyobb vendéglátóipari szakkiállításáról, a Mirbest Gasztro Expo-ról menthettünk finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket. A háromnapos rendezvényről több mint 1400 adag ételt szállítottunk el és adtunk tovább a nélkülözőknek.

Mostanra mindennaposak a küldetések. Száguldottunk már ki céges családi napra, ahonnan hétszáz adag rizseshúst mentettünk, bónuszként pedig ezer darab fánkot is elhoztunk és kiosztottunk a nélkülözőknek. A menzákról is elhozzuk az érintetlen felesleget, naponta akár több száz nélkülözőnek biztosítva ezzel, hogy legalább aznap meleg ételhez jusson. Az ételmentő csapat akár az éjszaka kellős közepén is bevetésre kész, hogy egyetlen tányér étel se vesszen kárba  persze ilyenkor is előzetes tájékoztatásra és egyeztetésekre van szükség lehetőleg legalább egy-két héttel az esemény előtt.

Az egyik legemlékezetesebb bevetésre a Depeche Mode budapesti koncertjén került sor. Egyturné során ugyanis hatalmas stáb utazik a zenekarral, akik számára természetesen biztosítani kell az étkezést. Elkerülhetetlen, hogy ilyenkor felesleg maradjon. Az koncert szervezői szerencsére jó előre felkértek minket az Élelmiszerbankot kérték fel, hogy mentsük, ami menthető! Így a banda itt tartózkodásának nem csak a koncert résztvevői örülhettek, hanem nélkülözők is. 

 

Rendezvényszervezők és vendéglátóhelyek jelentkezését várjuk

Az Élelmiszerbank mostantól fogva folyamatosan várja olyan cégek jelentkezését, akik megrendelőként vagy catering szolgáltatóként a közeljövőben nagyobb rendezvények megvalósítását tervezik. Természetesen vendéglátóhelyek, irodai kantinok érdeklődésnek is örülünk.

Persze a jármű üzemben tartásához magánszemélyek segítségére is szükség van. Bár maga az autó nagyvonalú támogatók felajánlásából valósulhatott meg, de a működéséhez szükséges benzint csak további pénzadományokból tudjuk fedezni. Úgy is mondhatnánk, hogy a motorját az Ön adója vagy az adója 1%-a hajtja. Kérjük, ha teheti, támogassa Ön is a munkánkat.

Köszönjük.

(étel)Adószámunk: 18120141-2-42



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!