SavingFood

Mi legyen a megmaradt élelmiszerrel? Hogyan használjuk a telefonunkat az élelmiszerfelesleg megmentésére?

A Savingfood projekt nemzetközi csapata éppen a válaszon dolgozik. A projekt két éve alatt a Savingfood partnerek azon munkálkodnak, hogy egy olyan, telefonról és számítógépről is elérhető alkalmazást fejlesszenek ki, ahol az élelmiszerfelesleg gazdára és fuvarra talál, egy olyan felületen, amit egyszerű használni, és a folyamat minden résztvevője számára elérhető.

Hol keletkezhet az az élelmiszerfelesleg, amit a Savingfood alkalmazásával célba lehet juttatni? Például boltokban, pékségekben valamint éttermekben és rendezvények során. Az alkalmazás a termény betakarításkor a földeken, gyümölcsösökben maradó olyan zöldség-gyümölcsök megmentését is segíteni fogja, amelyek begyűjtéséhez lelkes önkéntes kezekre van szükség.

Hova jut az élelmiszer? Terveink szerint a Savingfood eszköz abban is segít a felajánlónak, hogy földrajzi helye, tevékenysége és egyéb tulajdonságai alapján megkeresi a megfelelő átvevő karitatív szervezetet. Innen természetesen a rászorulókhoz kerül az élelmiszer.

Hogyan jut el az élelmiszer az átadótól az átvevőig? A felületre önkéntesek is bejelentkezhetnek, akikre többek között az élelmiszer elszállításában is számítunk. Az önkéntesek többek közt meghatározhatják saját szállítási kapacitásukat, preferált útvonalaikat és az erre szánt idejüket is, és az eszköz segítségével saját lehetőségeinek megfelelően vehet részt az élelmiszermentésben.

Kik azok, akik a Savingfood eszközt? A 2016 januárjában indult projektet a görög ViLabs koordinálja, a konzorcium tagjai pedig a Boroume, IT Innovation, Magyar élelmiszerbank Egyesület, FiLab, Feedback és iMinds.

A projekt során teszteljük a kifejlesztett eszközt, amelyhez mindhárom résztvevői csoportból (felajánló, karitatív szervezet és önkéntes) jelentkezőket várunk. Jelentkezni, további információt kérni az alábbi email-címen lehet:

schwikker.zsofia@elelmiszerbank.hu

A projekt weboldala: savingfood.eu

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!