Hírek

Tízezer adag paprikás krumplit főzünk rászorulóknak a Tescóval

2023.06.09

Nagyszabású jótékonysági eseményekkel ünnepli a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Tescóval folytatott stratégiai együttműködésének 10. évfordulóját. Kezdetnek a Tesco munkatársai június 8-án 5000 adag paprikás krumplit és kókuszgolyót készítettek rászorulók számára az áruházlánc budaörsi parkolójában. A „Jól kifőzzük” programsorozat a következő hetekben az ország mind a 10 Tesco régiójába ellátogat, hogy összesen tízezer adag melegételt és desszertet biztosítsunk együtt nélkülöző embereknek.

 

2014-ben azzal a céllal indítottuk útjára partnerségünket a Tescóval, hogy az áruházakban megmaradt termékeket napi rendszerességgel rászorulókhoz juttassák. Az élelmiszermentő munkával megelőzhető, hogy a feleslegessé vált, forgalomba már nem hozható, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszerek a hulladéklerakóban végezzék, ehelyett nehéz sorsú emberek asztalára kerülhetnek. A lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékek összegyűjtésének ráadásul nemcsak a nélkülözés elleni küzdelemben van jelentős szerepe, hanem a természetet is védjük a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

 

 

Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem legjelentősebb hazai összefogása

Napjainkban már 160 Tesco áruházba látogatnak el minden reggel az Élelmiszerbank önkéntesei és partnerei, hogy átvegyék az előző napról megmaradt zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut és egyéb, feleslegessé vált termékeket. A megmentett árukat még az átvétel napján kiosztjuk az országos segítő hálózatunkon keresztül kisebb, helyi karitatív szervezetek közreműködésével.

 

Az áruházlánccal összefogva az elmúlt tíz évben 35 842 925 kilogramm, vagyis majdnem 80 millió adag élelmiszert adományoztunk így a nélkülözőknek. Az összefogás az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem legjelentősebb hazai együttműködésévé vált, egyúttal több tízezer rászorulónak jelent rendszeres segítséget. Nem meglepő tehát, hogy a partnerség 10. évfordulójára szervezett „Jól kifőzzük” programjaink is a nehéz sorsú emberek támogatásáról szólnak.

 

 

3400 liternyi jószándék, avagy az „üstbe ment terv”

Az ünnepségsorozat első állomásán, a budaörsi áruház parkolójában 200 Tesco munkatárs nyújtott önkéntes segítő kezet. Az Élelmiszerbank szakácsainak iránymutatása mellett pucolták és aprították az alapanyagokat: 250 kilogramm vöröshagymát, 900 kilogramm burgonyát, 250 kilogramm zöldséget, 150 kilogramm virslit és 75 kilogramm kolbászt. Természetesen a Tesco nemcsak önkénteseket vont be a rekordgyanús főzéshez, hanem a hozzávalókról is gondoskodott.

 

A teljes művelet körülbelül 4 órán át tartott. Az önkénteseknek az étel rotyogása közben 5000 darab kókuszgolyó elkészítésére is jutott energiájuk, amihez 200 kilogramm darált kekszet, 100 kilogramm porcukrot és 75 kilogramm kakaóport gyúrtak össze, amit 8 kilogramm kókuszreszelékben hempergettek meg.

 

Az 5000 adag megfőzéséhez egy 2200 literes és két 600 literes üstre volt szükség, a szorgalmas önkéntesek segítségével pedig nem sokkal dél után már kis ételszállító dobozokba került az étel és útnak indult a 7 karitatív partnerszervezetünkhöz, akik a gondozottaik között kiosztották azokat.

 

 

„Büszke vagyok rá, hogy a napi élelmiszermentés, a rendszeres tartósélelmiszer-gyűjtő akciók és a nélkülözőket támogató egyéb közös kampányok mellett egy újabb nagyszerű együttműködéssel segíthetjük stratégiai partnerünk munkáját. A „Jól kifőzzük” rendezvénysorozathoz nemcsak a hozzávalókról gondoskodunk, hanem önkéntes munkatársakat is bevonunk a nagyszabású főzésbe, hisz évente két fizetett munkanapot biztosítunk önkéntes munkára minden kollégánknak. Nagyon örülök, hogy munkatársaink mellett Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Kasza Gyula, a NÉBIH osztályvezetője és Andrew Davidson, brit nagykövet-helyettes is csatlakozott a rendezvénysorozat első állomásához Budaörsön. Köszönöm minden önkéntesünknek a lelkes részvételt!” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója.

 

Újabb jótékonysági főzések jönnek szerte az országban

A „Jól kifőzzük” programsorozat a következő hetekben az ország mindegyik Tesco régiójába ellátogat, ahol több száz újabb Tesco önkéntes segít majd a helyi rászorulók ellátásában. Budapesten, Üllőn, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Szegeden és Tapolcán összesen további 5000 adag étel készül el a Tesco jótékonysági akciójának keretében. 

 

"A Tescóval közösen megmentett nyolcvanmillió adag élelmiszerrel az elsődleges célunk a nélkülözők éhségének enyhítése volt, de az adományaink jelentősége ezen jócskán túlmutat. A jóllakott gyerekek az iskolában is jobban teljesítenek, az élelmiszercsomagokat kapó idős rászorulóknak marad pénzük a gyógyszerekre is, és hasonló módon a támogatott családok is többet fordíthatnak például a lakhatási kiadásaikra. Mindeközben a természet is jól jár az élelmiszerpazarlás elleni harccal. Éppen ezért nagy reményekkel tekintünk a stratégiai partnerségünk következő 10 éve elé is." – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

 

 

Főzős legek

Bár nincsenek nyilvánosan elérhető adatok hasonló próbálozásokról, alighanem ez volt a valaha volt legnagyobb méretű főzés paprikáskrumpli-kategóriában. A rekord bejegyzésére mindenesetre biztosan nem kerül sor, hiszen nem a hírnévszerzés volt a célunk, hanem a rászorulók segítése. 

 

Álljon itt inkább néhány csúcseredmény a magyar krónikákból:

 

  • Egerben található az ország legnagyobb fakanala, ami fél mázsát nyom, és kereken 3 méter 72 centiméter hosszú. A méretes fakanalat 2004-ben a Végvári vigasságok alkalmával használták, amikor is Dósa Tibor és csapata felállította az egy edényben, szabad tűzön főzött gulyás rekordját. Kereken 11 ezer adag ételt készítettek 500 kiló marhahús és másfél tonna krumpli hozzáadásával.
  • 2006-ban Gyöngyöshalászon egy 3500 literes edényben 2272 adag klasszikus lecsót készítettek. Ehhez 223,4 kilogramm zöldpaprikát, 215,8 kilogramm paradicsomot, hét kilogramm vöröshagymát, 8,3 kilogramm füstölt szalonnát, valamint 600 darab tojást használtak fel.
  • 2008-ban Egerben elkészült a legnagyobb méretű, egybefüggően cukorból készült alkotás a világon. A 15 négyzetméteres alapterülethez és a további 64 négyzetméteres cukorfelülethez 700 kilogramm anyagot használt fel a mestercukrász.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!