Hírek

Tarolt az Élelmiszerlavina

2012.11.24

Lezárult az Élelmiszerlavina harmadik Önkormányzati Programja 11 megyében, közel 1000 résztvevővel, több mint 200 000 négyzetméter bevetett területen és több mint 1500 megsegített családdal. Szintén véget ért és az Élelmiszerlavina ötödik Vállalati Programja, amelyben három élelmiszeripari cég vett részt.

Élelmiszerlavina Önkormányzati Programjának keretében idén tizenegy megyében közel ezer ember dolgozott, több mint 200.000 négyzetméternyi bevetett területen. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. közös pályázatát harmadik alkalommal hirdették meg, amelynek köszönhetően idén 23 önkormányzat és alapítvány kapott támogatást helyi zöldségek termeléséhez és több mint 1500 család jutott segítséghez.

Az Élelmiszerlavina Program különlegessége abban rejlik, hogy azoknak, akik a támogatást kapják, meg kell dolgozniuk az adományért. Az Önkormányzatok vagy Alapítványok biztosítják a rászorulóknak a bevethető területet, koordinálják és segítik a munkájukat, viszont a lényegi munkát maguk a rászorulók végzik. Pozitív hatása a Programnak, hogy a földeken dolgozók mezőgazdasági tapasztalatokat szereznek, amiket később a saját kertjükben is hasznosíthatnak. A kezdeményezés célja a segítségnyújtás mellett az, hogy a munkanélküli résztvevőket visszavezesse a munka világába, rendszert vigyen az életükbe.

Az idei évben a fiatalabb korosztályok tagjai szintén részesei lehettek a lavinának. Többek között a Galló József Társult Általános Iskola és Óvoda diákjai is lehetőséget kaptak, hogy a számukra kijelölt területen zöldségeket termeljenek maguknak, és családjuknak. A Názáret Szociális Szolgáltató gyermekotthon lakói szintén lelkesen nevelgették a zöldségeket, aminek egy részét egy közös főzés alkalmával fogyasztották el. Közös főzéssel fejeződött be a Program az Igazgyöngy Alapítványnál is, ahol a megtermelt zöldségek segítségével mutatták meg a gyermekeknek, hogy milyen egészséges ételeket tudnak belőlük készíteni.

"Idei évben rekord mennyiségű résztvevővel indult az Élelmiszerlavina. Örömmel tölt el, hogy a pályázat nyertesei a száraz időjárás ellenére ilyen szép eredményeket értek el. Sajnos Magyarországon egyre több a rászoruló, akik nem jutnak megfelelő ételhez. Az Élelmiszerlavina lehetőséget biztosít az embereknek, hogy megtermeljék maguknak a zöldségeket és ezzel is segíti több száz család mindennapi megélhetését. Büszkeséggel tölt el, hogy ennek az összefogásnak a Syngenta is részese lehet." - nyilatkozta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezetője.

Ötödik alkalommal indították el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. közös összefogásra épülő jótékonysági akcióját. Az Élelmiszerlavina Vállalati Programjához idén a Gyermely Zrt., a Haladás Mezőgazdasági Zrt., és az NT Kft. csatlakozott.

A programban résztvevő cégek a Syngenta vetőmag és növényvédő szer adományát felhasználva állítanak elő élelmiszer alapanyagot, amelyet aztán saját hozzájárulásukkal kiegészítve továbbadnak. Idén 10 millió forint értékű adományból, 8000 élelmiszercsomag készült, amelyek az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül jutnak el a rászorulókhoz.

"Büszkeséggel tölt el, hogy immáron öt éve sikeresen működik az Élelmiszerlavina Program. Ez a kezdeményezés azért is különleges, mert amellett, hogy szorosan kapcsolódik vállalatunk élelmezésben betöltött szerepéhez, nem csak a rászorulókat segíti, de más vállalatokat is segítségnyújtásra ösztönöz." - nyilatkozta Czigány Tibor a Syngenta Kft. ügyvezetője.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!