Hírek
Száguldunk és mentünk, azon melegében
2024.02.13Elindult az Élelmiszerbank készételmentő programja. Kilenc hónap alatt 35 700 adag melegételt mentettünk rendezvényekről, éttermekből és iskolákból.
Gondolkodott Ön már azon, vajon mi lesz a sorsa annak a sok finom falatnak, ami a vendéglátóhelyeken egy-egy rendezvény vagy kevésbé forgalmas nap után megmarad?
Nos, ezek a fel nem szolgált ételek kötelezően hulladékként végzik (vagy legjobb esetben állati csemegeként), még a maradékok tárolása és megsemmisítése is szigorú szabályokhoz van kötve. Rengeteg elpazarolt ételről beszélünk, ami napi szinten kárba vész. Rengeteg elpazarolt pénzről beszélünk, amit a tárolás és megsemmisítés költsége okoz. Rengeteg elpazarolt erőforrásról beszélünk, ami az élelmiszerek előállítása és az étel elkészítése során használtak fel. Ezek együttesen gigantikus környezetterheléshez vezetnek: az ENSZ adatai szerint az élelmiszerpazarlással hozható összefüggésbe a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok 10%-a.
Ahol melegétel készül, ott mindig vannak menthető feleslegek
Sajnos ugyanez a helyzet a közétkeztetésben és a munkahelyi menzákon fel nem szolgált ételekkel is. Az iskolai konyhákon például az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a hulladékba kerül.
Az Élelmiszerbank ételmentő csapata régóta kereste a megoldást ennek a mértéktelen pazarlásnak a visszaszorítására, hiszen a feleslegek akár nélkülöző emberek korgó gyomrát is megtölthetnék! A megoldás azonban nem volt egyszerű: az elkészített étel ugyanis szobahőmérsékleten nagyon gyorsan romlik, ezért az események végén átvett maradékok kiosztására mindössze három órát hagynak a szabályok a karitatív szervezetek számára. Ennyi idő alatt azonban legtöbbször képtelenség rászorulókhoz juttatni többszáz adag ételt, különösen egy éjszakába nyúló rendezvény után.
Nem fagytunk le, lehűtöttük!
Egyetlen lehetőség van a háromórás időablak bővítésére: ha az adományként átvett ételeket egy speciális konyhatechnikai eljárás során sikerül pillanatok alatt 5 Celsius fokos hőmérséklet alá hűteni, akkor a fogyaszthatósági idő és ezzel a kiosztási idő is 24 órára nő.
Ennek megvalósításához azonban nagy teljesítményű és nagy űrtartalmú hűtőberendezésekre, úgynevezett sokkolókra van szükség, amik általában csak a nagyobb konyhákon és éttermekben állnak rendelkezésre, de rendezvényhelyszíneken szinte sosem. Az Élelmiszerbank ételmentő csapata azonban addig kereste a megoldást, míg megtalálta: egy többmillió forint értékű, 300 adagos sokkoló hűtőt, nomeg egy nagyteljesítő generátort építettünk bele egy furgonba, és már kész is volt Európa első készételmentő teherautója. A járművel bármikor, bárhol ott teremhetünk és a rendezvények végén rögtön a helyszínen biztonságosan lehűthetjük az ételt. Szigorúan szem előtt tartjuk, hogy a hűtési lánc egy pillanatra se szakadjon meg, így minimum 24 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megmentett fogásokat eljuttassuk azokhoz, akiknek sokszor napokig nem kerül főtt étel a tányérjára.
Sokkolóból soha nem lehet sok
2023 tavaszán helyeztük üzembe a készételmentő teherautót, ami azóta több bevetésen is sikeresen bizonyított. Hamar bebizonyosodott, hogy a vendéglátó helyek és rászorulók egyaránt örülnek az ételmentés új módjának. Így a sokkoló autó már nem győzte egyedül: néhány iskolai menzán és bentlakásos szociális intézményekben is elhelyeztünk sokkoló hűtőket. A kisebb éttermekből és rendezvényekről így ételfutárok tudják elszállítani a sokkoló hűtőkhöz a megmaradt és fel nem szolgált ételeket. Amiket aztán az adott intézmény gyorsan ki is tud osztani az ellátottjai között, így a rászorulók biztonságos fogyasztási időn belül juthatnak hozzá az ételekhez. És eközben persze a készételmentő autó is folytatja az útját: esetenként ezernél is több vacsorát hozunk el például a Várkert Bazárból, az MVM Dome-ból, a Papp László Arénából, a RAM Colosseumból, a Hungexporól, az Operaházból, a Királyi Lovardából vagy éppen a szentendrei Skanzenből.
Szavak helyett számok
- Az Élelmiszerbank ételmentő csapata 2023-ban 31 ezer adag főtt ételt mentett meg különböző catering rendezvényekről.
- Eközben 5 fővárosi általános és középiskolában kezdtük el tesztelni az iskolai élelmiszermentésre kidolgozott protokollt: az eredmények nagyon bíztatóak, naponta többszáz megmaradt ebéd kerül ezekről a helyekről családok átmeneti otthonaiba, valamint hajléktalanszállókra. Reméljük, hamarosan még több iskolát tudunk bekapcsolni a programba.
- Célunk, hogy a következő években százezres nagyságrendben kerüljenek nélkülözőkhöz az érintetlenül maradt ételek a vendéglátó szektorból.
A szakma is elismeri
Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a készételmentő programunkat már a szakma is elismeri. A Turizmus.com és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által meghirdetett Fenntarthatósági Díj közönségdíjasa 2024-ben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület lett!
Robogunk tovább a megkezdett úton! Ehhez örömmel várjuk újabb catering-szolgáltatók és rendezvényszervezők jelentkezését, akik szívesen kezdenének valami hasznosat az eseményeik végén érintetlenül maradt adagokkal.