Hírek

Sajtóközlemény: Az elpazarolt élelmiszer is hozzájárul a klímaváltozáshoz

2016.10.14

Élelmiszert szállító adománykonvoj gurult végig Budapesten az Élelmezési Világnap sajtótájékoztatóját megelőzően. Célja a figyelemfelhívás, hogy az élelmiszerpazarlás, a klímaváltozás és az alultápláltság egyazon kirakós játék darabjai.

 

Kép: ©FAO/ Erdőháti Áron

 

Budapest, 2016. október 14.– A világszerte előállított élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna ehető étel végzi a szemetesben, sosem találva utat a tányérokra.

Míg az egyik oldalon hatalmas a pazarlás, a másikon ott állnak azok, akik nem jutnak az aktív és egészséges élethez szükséges élelemhez, továbbá egyre több országban küzdenek a rossz táplálkozás különféle formájának következményeivel.

A Budapest belvárosán keresztülhaladó adománykonvoj célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az élelmiszer-ellátási bizonytalanságokra Magyarországon és tág környezetünkben, Európában és Közép-Ázsiában, illetve gyakorlati megoldásokat adjon erre a problémára.

Az Adománykonvoj a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a FAO és más partnerek közös szervezésében jött létre (részletes listát lásd lent), és idén 30 tonna élelmiszert szállít, körülbelül 20 millió forint értékben. Az élelmiszereket olyan élelmiszergyártó és forgalmazó cégek ajánlották fel, akik az Élelmiszerbankkal folyamatosan kapcsolatban vannak. Az adományok ideiglenes úti célja az Egyesület budapesti raktára, ahonnan később a rászoruló családokhoz jutnak.

„A megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszer évente 8 %-kal növeli az üvegházhatású gázkibocsátást” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, európai és közép-ázsiai regionális képviselője. „Ennek előállításához háromszor annyi vízre van szükség, mint a Genfi-tó teljes vízkészlete. Ez majdnem 50-szerese a Balaton térfogatának. Megengedhetjük magunknak ezt a hatalmas pazarlást? Az ilyen mértékű környezeti károkozást? Természetesen nem.”

Rakhmanin megemlítette, hogy október 17-én, hétfőn a FAO egy meghatározó, globális tanulmányt fog közzétenni a klímaváltozásról, annak hatásáról az élelmiszer-termelésben, és arról, hogyan lehet úgy megváltoztatni a mezőgazdasági termelést, hogy annak üvegházhatású gázkibocsátása csökkenjen.

„Örülünk, hogy évről évre egyre több és több élelmiszeripari vállalatot hívhatunk meg az adománykonvojba. Azok a vállalatok, akik közreműködnek az eseményen, a Magyar Élelmiszerbankban rendszeres élelmiszeradományozói. Ezt a programot azért hívtuk életre, hogy felhívjuk a figyelmet az éhezés és élelmiszerpazarlás elleni küzdelem fontosságára, és minél több céget bátorítsunk arra, hogy adományozza az Élelmiszerbanknak az élelmiszerfeleslegét ahelyett, hogy megsemmisíti azt” - mondta Cseh Balázs, a szervezet elnöke.

„Az idei évi, csaknem 30 tonnányi adománnyal több mint 12 ezer nélkülözőnek tudunk segíteni a téli hónapokban élelmiszercsomaggal” - tette hozzá.

Tóth Katalin a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hogy az élelmiszer elosztásának újragondolása mindenképpen szükséges – Magyarországon is, de európai és globális léptékben is.

„Bolygónk növekvő népességének élelmezésbiztonsága hosszú távon csak az ellátási lánc egészét felölelő, globális összefogás által biztosítható, melyben fontos szerepet kell kapnia az élelmiszerveszteség és az élelmiszerpazarlás visszaszorításának” - hangsúlyozta. „Ezt szolgálja többek között e terület hazai jogi szabályozásának tervezett átalakítása, valamint a tudatos fogyasztásra nevelés”.                                     

1981-ben Magyarország javaslatára választották október 16-át az Élelmezési világnappá. Mára ez az egyik legnagyobb figyelmet kapó ilyen esemény, világszerte több mint 100 országban emlékeznek meg erre különböző eseményekkel.

Míg a három résztvevő szervezet sok tekintetben különbözik egymástól, képviselőik hangsúlyozzák: közös értékeket képviselnek, melyek a természeti források fenntartható használata, az élelmiszerpazarlás- és veszteség mértékének csökkentése, és a szegényekről és élelmiszer-bizonytalanságban élőkről való gondoskodás – Magyarországon és azon túl is.

Az adománykonvojban résztvevő szervezetek idén:

Auchan Magyarország Kft., Bio-Fungi Kft., Bonafarm Csoport, Budapesti Nagybani Piac, Danone Kft., Famíliatészta Kft., Gyermelyi Zrt., METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., Nutricia Early Lufe Nutrition, Sága Foods Zrt. , Soós Tésztaipari Kft., Stühmer Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt., Unilever Magyarország Kft., Univer Zrt., Wiesbauer-Dunahús Kft.

HÁTTÉR:

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az Élelmiszerbank több mint 10 éves fennállása óta folyamatosan növeli az általa megmentett és összegyűjtött élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az így összegyűjtött élelmiszerrel az Élelmiszerbank országosan segíti a nélkülözőket. Az Egyesület 2015-ben 2600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen nélkülözőkhöz. 300 partnerszervezetén keresztül közel 300 000 rászorulót lát el rendszeresen. 2005-ös megalakulása óta 37 400 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.

www.elelmiszerbank.hu

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfontosabb célja és feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása – az éhezés és alultápláltság, valamint a szegénység megszüntetése és a természeti erőforrások fenntartható használata és megőrzése. A FAO-nak világszerte 194 ország és egy szervezet (az Európai Unió) a tagja, központja az olasz fővárosban, Rómában van.

Magyarországon 1996-ban nyílt meg az első irodája, ami akkor még Közép- és Kelet-Európáért felelt, majd 2007-ben Budapestre költözött az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda. Ugyanebben az évben került Budapestre a FAO Központi Adminisztrációs Szolgáltató Központja (SSC).

www.fao.org/europe

Földművelésügyi Minisztérium

A Földművelésügyi Minisztérium felel az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezeteivel való kapcsolattartásért, mindenekelőtt a FAO-val való diplomáciai és szakmai együttműködésért. A Magyar Kormány és a FAO között 2007-ben kötött megállapodásnak megfelelően a Minisztérium tartja fenn a budapesti FAO irodákat, működteti a népszerű FAO-magyar ösztöndíjprogramot, valamint felügyeli a magyar pénzügyi és szakmai támogatással megvalósuló FAO fejlesztési projekteket is.

www.kormany.hu/en/ministry-of-agriculture

 

LINKEK:

 

 

 

KAPCSOLAT:

 

Sczigel Andrea

Külkapcsolati Menedzser

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Tel.: +36 30 619 9940

E-mail: sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu

 

Plántek Lea

Kommunikációs munkatárs

FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

Tel.:  +36 461 2035

E-mail:  lea.plantek@fao.org

 

 

 

 

 ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!