Hírek

Sajtóközlemény: Az Élelmiszerbank helyi élelmiszermentő hálózatot létesít

2016.02.05

Közel 2 millió tonna élelmiszerfelesleget termelünk évente – Az Élelmiszerbank helyi élelmiszermentő hálózatot létesít a feleslegek összegyűjtésére

Sajtóközlemény

2016. február 5.

Magyarországon évente közel 2 millió tonna élelmiszert dobunk ki. Az Élelmiszerbank célja, hogy a felesleggé váló élelmiszert megmentse és eljuttassa a nélkülözőkhöz.

Az egyesület 2015 év végén indult kezdeményezése keretében a vidéki városokban keletkező feleslegek mentését helyezte fókuszba. Az Élelmiszerbank helyi partnerei 8 városban keresnek olyan élelmiszer gyártó és kereskedő cégeket, termelőket, pékségeket, boltokat, akik megsemmisítés helyett szívesen adnák el-nem-adható, megmaradt termékeiket rászorulóknak.

Az élelmiszerpazarlás egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok évente. Az Élelmiszerbank tapasztalatai szerint gyakorlatilag nincs olyan élelmiszerlánc vállalkozás, amelynél valamilyen rendszerességgel ne keletkezne élelmiszerhulladék.

A kérdés ma már nem az, hogy a cégek dobnak-e ki élelmiszert, hanem az, hajlandóak-e ezt kis erőfeszítéssel megmenteni és rászorulóknak eljuttatni.

Számos hazai élelmiszerlánc vállalkozásnak ez már napi rutin – ez is bizonyítja, hogy az eddig kidobott élelmiszer megmentése és rászorulókhoz való eljuttatása lehetséges, sőt, könnyű, teljesen legális, biztonságos – és a résztvevő cégeknek is – nagy örömöt adó gyakorlat.

Az élelmiszermentés kiterjesztését segíti az Élelmiszerbank új, NCTA által támogatott projektje, amelyben 8 város összesen több mint 70 karitatív szervezete vesz részt. E szervezeteket készítette fel az Élelmiszerbank a feleslegek megmentésére.

Az Élelmiszerbank 10 éves hazai működése alatt rengeteg tudás és tapasztalat gyűlt össze az élelmiszerfeleslegek felkutatása, átvétele és kiosztása kapcsán. Ezt a tudást és tapasztalatot adják át a városok kiválasztott karitatív szervezetei számára, hogy ezekben a városokban is beindulhasson a helyi élelmiszermentés.

A projektben résztvevő városok, ahol együttműködő élelmiszerlánc cégeket (termelőket, gyártókat, boltokat, kereskedőket, pékségeket, piacokat stb.) keresnek:

 • Békéscsaba,
 • Debrecen,
 • Miskolc,
 • Nyíregyháza,
 • Pécs,
 • Szeged,
 • Szolnok és
 • Budapest

Az Élelmiszerbank a felsorolt városokban és környékükön keresi azokat a boltokat, termelőket, gyártókat, piacokat, amelyek nyitottak a változásra, hogy a megmaradt, még fogyasztható élelmiszer a megsemmisítés helyett jó helyre kerüljön. Ha Ön élelmiszeres cégnél dolgozik és szívesen csatlakozik a projekthez, szívesen segítené helyi közösségének, lakóhelyének rászorulóit, keresse az Élelmiszerbankot itt: http://elelmiszerbank.hu/hu/projektjeink/helyi_elelmiszermento_halozatok_kiepitese/partnereket_keresunk.html#.VrHXltLhCM_

Az Élelmiszerbank a részt vevő, rászorulókat segítő szervezeteket képzésekkel, mentorálással, mintaanyagokkal tették képessé az élelmiszerfeleslegek felkutatására, átvételére és kiosztására.

A képzés kiterjedt többek között arra, hogy milyen élelmiszereket lehet megmenteni és hogyan, milyen dokumentáció szükséges ehhez, mik a kapcsolódó élelmiszerbiztonsági teendők, hogyan lehet az élelmiszert legjobban kiosztani.

A résztvevő szervezetek igen változatos profillal rendelkeznek: hajléktalanokkal, mélyszegénységben élőkkel, szenvedélybetegekkel, mozgáskorlátozottakkal, vagy valamilyen szempontból marginális helyzetbe került emberekkel dolgoznak.

Az élelmiszerosztás legtöbbüknél a tevékenységüket kiegészítő igen fontos munka, hiszen a tapasztalatok szerint az élelmiszerosztás jól támogatja és erősíti a hatását az egyéb szociális tevékenységeknek (pl. mentálhigiéniás tanácsadást, munkakeresést). Így a résztvevő karitatív szervezetek ellátottjainak nagy esélye nyílik életminőségük javítására.

Az NCTA által támogatott projekt céljai:

 • A helyi élelmiszeradományozás elindítása a 8 városban, az élelmiszerlánc szereplőinek összekötése a résztvevő, felkészített karitatív szervezetekkel és a feleslegek átvételének elindítása.
 • Hosszú távon minden nagyobb városban hasonló ételmentő hálózatok létrehozása
 • A helyi, rászorultakat segítő szervezetek eredményességének növelése
 • A helyi élelmiszerlánc cégek és a karitatív szervezetek közötti kapcsolatok erősítése
 • Az élelmiszeradományra váró rászorulók számának csökkentése
 • A hulladékká váló élelmiszer mennyiségének és az ebből adódó környezetterhelés csökkentése
 • Hozzájárulás a civil szervezetek kapacitásának megerősítéséhez egy olyan tevékenység (az élelmiszeradomány gyűjtés és kiosztás) hozzáadásával mindennapi életükhöz, amely komoly értéket hoz létre mind szociális téren, mint a fenntarthatóság terén

 

Bővebb információ:

Sczígel Andrea

külső kapcsolatok igazgató

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

1172 Budapest, Lokátor u. 3.

mobil +36 30 619 9940

tel/fax +36 1 261 3991

sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu

www.elelmiszerbank.hu

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az Élelmiszerbank 2005 óta folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület fő tevékenységeként gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az Élelmiszerbank közel 300 000 nélkülözőt lát el rendszeresen 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 37 400 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.

 

 ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére