Hírek

Sajtóközlemény: Az Auchan már 13 áruházban megmenti a naponta megmaradó, friss pékárukat

2017.04.25

 – Idén már 400 tonna élelmiszert adományoznak a rászorulóknak –

Budaörs, 2017. április 21.  – Az Auchan nem csak a Föld Napján, de minden egyes nap törekszik arra, hogy fenntartható módon működjön: már 13 magyarországi áruházában hasznosítja és juttatja el a megmaradó, friss pékáruját a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével. Elsősorban idősek, gyermekek és nagycsaládosok étkeztetését segítő alapítványokhoz kerülnek a pékáruk. Idén már 30 ezer rászoruló étkezéséhez járul így hozzá a vállalat.

Évente világszerte 1,3 milliárd tonna, Magyarországon pedig 1,8 millió tonna élelmiszer megy kárba, és ezzel hasznosítás nélkül semmisül meg az előállításukhoz szükséges értékes erőforrás, többek közt az ivóvíz is.  Különösen aggasztó adat ez annak fényében, hogy ma a világon kb. 1,3 milliárd ember alultáplált.[1] 

Az élelmiszerekkel való felelős gazdálkodás tehát korunk egyik kiemelt kérdése, amelyre válaszul az Auchan 2014-ben Magyarországon is megkezdte élelmiszermentési programját. Partnerként felkérte az Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, hogy a szervezet segítsen az élelmiszermentés folyamatában. Az Egyesület felkutatja azokat a jótékonysági szervezeteket, akiken keresztül az élelmiszeradományok eljuthatnak a nélkülözőkhöz, szervezi az élelmiszermentést, ellenőrzi, hogy a termékek megfelelő helyre kerüljenek. Az együttműködés sikerét mutatja, hogy a program a kezdetek óta folyamatosan bővült, jelenleg 13 áruházban gyűjtik össze és szállítják el minden nap végén a feleslegessé vált pékárut idősek, gyermekek és nagycsaládosok étkeztetését segítő alapítványokhoz.

„A program keretében 2017 márciusáig közel 225 tonna pékáru hasznosításáról és adományozásáról gondoskodtunk. Terveink szerint idén 60 civil szervezeten keresztül közel 30 000 rászoruló rendszeres étkeztetéséhez járulhatunk hozzá, így a hasznosított pékáruk mennyisége 2017-ben eléri a 400 tonnát Magyarországon. Fontosnak tartjuk, hogy az adományok biztosan jó helyre kerüljenek, ezt garantálja számunkra a Magyar Élelmiszerbank Egyesület” – ismertette az élelmiszermentés céljait Gál Judit, kommunikációs igazgató. 

„Az Élelmiszerbanknál hiszünk abban, hogy két fontos cél egyszerre valósulhat meg projektünk segítségével, a környezetvédelem, az élelmiszerpazarlás megszüntetésén keresztül, illetve a nélkülözők megsegítése. Nagyon fontos számunkra, hogy az élelmiszeripari vállalatokban partnereket találjunk az élelmiszermentés folyamatához. Örülünk annak, hogy az Auchan is melletünk áll ennek a nemes célnak a megvalósításában” tette hozzá Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója.

Az Auchan áruházak élelmiszermentéséről ajánljuk figyelmébe a mellékelt kisfilmet:

https://www.youtube.com/watch?v=6WliutoR7Ds

 

***

Háttér-információ az Auchan Magyarország Kft.-ről:

Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 18 diszkont üzemanyag-töltőállomást és egy online áruházat is üzemeltet, és közel 7000 főt, köztük közel 400 megváltozott munkaképességű munkatársat foglalkoztat Magyarországon. Az áruházlánc jelentős gazdasági szereplővé vált az elmúlt 19 évben az eddigi, mintegy 200 milliárd Ft értékű magyarországi befektetéssel. A vállalat széles választékáról és diszkont árairól ismert, nagy alapterületű áruházaiban 40-70 ezer különböző termékféleséget kínál a vásárlóknak. Az Auchan feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon a vásárlóerő növeléséhez és vásárlói életminőségének javításához.

Röviden az Élelmiszerbankról: 

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük az éhezés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Egyesületünk működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 11 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. 2016-ban 5 000 tonna mentett élelmiszerrel több mint 300 000 nélkülözőt segítettünk rendszeresen. 

www.elelmiszerbank.hu

További információ:

Adorján Abigél

kommunikációs menedzser

Auchan Magyarország Kft.

Tel.: 06-23-886-551

E-mail: a.adorjan@auchan.hu

 

[1] Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai alapján



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére