Hírek

Rekordközeli eredmény a karácsonyi élelmiszergyűjtésünkön

2023.11.20

Rekordközeli eredménnyel zárult az ország legnagyobb élelmiszer gyűjtése, 342 ezer kiló felajánlás érkezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi akcióján. Az ország 356 áruházban zajló háromnapos kampány minden percében 219 kiló adományt adtak össze a vásárlók. A kimagasló számokhoz a 6500 közreműködő önkéntesünk munkája mellett az is hozzájárult, hogy az adományozást idén nem nehezítették ársapkák és mennyiségi korlátozások. Így ismét a liszt és a cukor voltak a leggyakrabban felajánlott termékek. Az adományokból 68 ezer élelmiszercsomagot tudunk összeállítani és nélkülözőkhöz juttatni.

A tavalyi visszaesés után ismét kimagasló eredménnyel zárult az Élelmiszerbank karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akciója. 42%-kal több felajánlás érkezett idén, így sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilós rekordot is. A gyarapodásban az is közrejátszott, hogy idén a tavalyinál harminccal több áruházban fogadták az adományokat, és hogy a hagyományosan nagy mennyiségben érkező liszt és cukor felajánlását idén nem nehezítették ársapkák, valamint mennyiségi korlátok. A növekedés legfontosabb oka mégis egyértelműen a lakosság fokozódó adakozási kedve volt, közülük is a fiatalok és a nyugdíjas korosztály bizonyult leginkább szolidárisnak.

 „Tizennyolcadszor szerveztünk idén karácsonyi adománygyűjtő akciót, de a mai napig minden egyes alkalommal meghatódunk az emberek segítőkészségén. Azok is sokan támogatnak ilyenkor, akik láthatón maguk is segítségre szorulnának. Köszönjük az összefogást minden adományozónak, valamint a partnereinknek és önkénteseinknek is” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.
 

Ott segít az adomány, ahol összegyűlt

A legtöbb felajánlás idén is Budapesten és Pest vármegyében érkezett, ebben a térségben található ugyanis a legtöbb áruház. A rangsorban utánuk Komárom-Esztergom, Vas, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék következnek. Az átadott termékek között a liszt volt a legnépszerűbb 20%-kal, de cukorból, tésztából, étolajból és rizsből is többtízezer kiló érkezett. Eközben csökkent a tartós tej, a konzervek és a bébiételek mennyisége. 

A támogatók biztosak lehetnek benne, hogy az adományaikkal a helyben élőket segítették. Az összegyűjtött élelmiszereket ugyanis az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. Főként idős emberek, nagycsaládosok, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjai, fogyatékkal élő emberek, hajléktalanok és az ország legelmaradottabb településein lakók részesülnek majd a 3-5 kilogrammos csomagokból.Nem maradt le az sem, aki kimaradt

Az adományok megoszlása persze még módosulhat, az adománygyűjtés ugyanis online felületeken tovább folytatódik. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. Honlapjukon néhány kattintással lehet 1000 és 5000 forint közötti adománycsomagokat vásárolni a nélkülöző családok részére.

A Tesco emellett további komoly segítséget nyújt, ebben az évben is kiegészíti a vásárlók felajánlásait. A cég az áruházaiban a múlt hétvégén összegyűjtött élelmiszerek értékének 20%-át felajánlja pénzadomány formájában, amivel az Élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul.
 


Félmillió csomag a cél

A hétvégi akcióból összeállított 68 ezer élelmiszercsomag csak az első lépés ahhoz, hogy senkinek ne maradjon üresen a tányérja az ünnepi időszakban. Az Élelmiszerbank az év utolsó két hónapjában összesen 500 ezer adománycsomagot szeretne rászorulókhoz juttatni, amit elsősorban a kereskedőktől mentett, lejáratközeli és csomagolási hibás termékek összegyűjtésével tudnak biztosítani. A napi szintű élelmiszermentéshez is várják önkéntesek jelentkezését, valamint jószándékú magánszemélyek és vállalatok támogatását.

„Az Élelmiszerbanknál idén szokatlanul hamar, már jóval a fűtési szezon előtt meredeken nőni kezdett a segítségkérések száma. Ezek között különösen aggasztó a többgyermekes családok, az egyszülős háztartások és az idős emberek magas aránya – mondta Cseh Balázs. – Mivel az Élelmiszerbank klasszikus civil szervezetként elsősorban önkéntes munkára és magánadományokra alapozva végzi a munkáját, az ő ellátásukhoz mindenki nagylelkűségére számítunk.”

 

A hétvége eredményei számokban

  • Összesen 341 593 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze az ország 356 áruházában;
  • Ezekből 68 318 darab, egyenként 5 kilogrammos élelmiszercsomag készül, tehát percenként 44 darab pakk összeállításához szükséges mennyiség jött össze;
  • A felajánlott mennyiség mindössze 6 tonnával marad el a 2021-es rekordtól;
  • 6500 önkéntes teljesített szolgálatot a gyűjtőpontokon, nagyrészük a csomagok kiosztásában is szerepet kap majd.ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére