Hírek

3000 önkéntesünk gyűjt adományokat a hétvégén

2024.05.05

3000 önkéntes teljesít szolgálatot pénteken és szombaton az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójában, amelyet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervez. A zöld mellényt viselő segítők országszerte 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban kérik majd adományozásra a vásárlókat, akik a felajánlásaikkal az egyes gyűjtőpontok környéken élő nélkülözőknek nyújthatnak támogatást.

Az Élelmiszerbank hazánk egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezete, 2005 óta mi szervezzük többek között az ország legnagyobb karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő kampányait. Legutóbb, az adventi időszakban 70 ezer ember számára tudtunk 5 kilós adománycsomagokat összeállítani egy hétvégi megmozdulás eredményeként. Tavaly óta májusban is szoktunk élelmiszergyűjtő akciót tartani. Akkor a rekordinfláció és a rászorulói igények meredek emelkedését látva kértük a lakosság támogatását, és nem kis meglepetésünkre az emberek segítőkészsége az ünnepi időszakét is felülmúlta: 95 ezer kilónyi élelmiszer gyűlt össze, ami 88 kiló felajánlást jelentett a másfélnapos akció minden egyes percében.
 

Meglesz idén a 100 ezer kiló?

A „Nagy Tavaszi Élelmiszergyűjtés”-re május 10-11-én kerül sor az ország 131 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban. Péntek délután 14:00 óra és szombat este 20:00 óra között összesen 3000 önkéntes kéri és fogadja majd a betérő vásárlók adományait. Az Élelmiszerbank kérése, hogy aki teheti, gondoljon a rászoruló emberekre és tegyen a kosarába eggyel több tartós élelmiszert, amit a fizetés után a kasszák mellett található gyűjtőpontokon adhat le. A tapasztalataink szerint húskonzervekre, készétel konzervekre, rizsre, tésztákra és hozzájuk passzoló szószokra, valamint tejre és a bébiételre van a legnagyobb szükség, de tekintettel a közelgő gyermeknapra a hűtést nem igénylő édességeket is örömmel fogadjuk és osztjuk majd ki.
 

Már a fiatalok is sokan adományoznak

A közhiedelemmel ellentétben a szolidaritás nemcsak az idősebb, családos emberekre jellemző, az elmúlt években érezhetően nőtt az egyetemista korú felajánlók aránya is. „Gyakran azok hozzák a legnagyobb csomagokat, akik látszólag maguk is segítségre szorulnának. Sajnos találkozunk olyan visszajáró támogatókkal is, akik bár egyre kevéssé engedhetik meg maguknak az adományozást, de egy tábla csokival mindig kiveszik a részüket az összefogásból, mert tudják, hogy jó helyre kerül” – mondta Nagygyörgy András, az Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatója. – „Talán azok az alkalmak a legmeghatóbbak, amikor olyan fiatalok tolnak a gyűjtőpontra egy-egy teli bevásárlókocsit, akik az elmondásuk szerint egykor szintén részesültek ilyen adományokból és most szeretnének viszonozni valamit a törődésből. Ez az egyik legszebb elismerése az Élelmiszerbank immár két évtizedet felölelő munkájának.”

 

Kikhez kerülnek az adományok?

Az adományok a gyűjtést követő hetekben az egyes áruházak környékén működő karitatív szervezetek közreműködésével kerülnek majd rászorulókhoz. Kapnak belőle többek között gyermekotthonok lakói, idősgondozásban élők, nagycsaládosok és egyszülős családok, fogyatékkal élők, hajléktalanok és tanodák növendékei és kistelepüléseken élő, rászoruló emberek, családok is.
 

Tények-számok a tavaszi élelmiszergyűjtésről

  • Az elmúlt 10 évben összesen 2,7 millió kiló élelmiszeradományt adtak össze a vásárlók az Élelmiszerbank áruházi adománygyűjtő akcióin.
  • A tavaly tavaszi kétnapos akció minden egyes percében 88 kiló felajánlás érkezett, akkor tartós tejjel segítettek a legtöbben. Budapest és Pest vármegye után Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun vármegyék vitték a prímet.
  • A rászorulók részére leginkább a rizs, a hús- vagy készétel konzervek, a szószok-mártások, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej, az édesség és a további hűtést nem igénylő termékek jelentik a legnagyobb segítséget.
  • A péntek-szombati akció az ország 131 településén zajlik majd a Tesco, az ALDI és az Auchan áruházláncok összesen 213 egységében. A lebonyolításban 3.000 önkéntes segítő teljesít szolgálatot.
  • Az akcióban részt vevő áruházak listája elérhető itt >>>
  • Az Élelmiszerbank egyébként nem csak a lakossági élelmiszergyűjtések szervezésével segíti a rászorulókat. Egy egész évben működő élelmiszermentő hálózatot is építettünk, aminek tagjai naponta 700 áruházba látogatnak el és többtucat gyártóval, valamint rendezvényszervezővel is kapcsolatban állnak, hogy összegyűjtsék tőlük a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeiket. Az élelmiszermentéssel évente 250 ezer nélkülözőnek tudunk élelmiszeradományokat biztostani, a többségüknek havonta vagy még gyakrabban.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!