Hírek

Az élelmiszermentés szállítmányozás nélkül nem működne

2019.07.02

Sokat beszélünk a felmelegedés kapcsán az élelmiszerpazarlás káros hatásairól. Tudjuk, hogy ha az élelmiszerpazarlás káros hatásait nézzük és úgy tekintünk a pazarlásra mint egy országra, akkor Amerika és Kína után a 3. legnagyobb szennyező lenne. Ezért is fontos napi szinten foglalkozni az élelmiszerpazarlással. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület legfontosabb feladata az élelmiszermentés, amelynek célja a nélkülözők ellátásán túl az élelmiszerek megsemmisítése okozta jelentős környezetterhelés csökkentése is.

A Magyar Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget élelmiszeripari gyártóktól, kereskedelmi láncokból menti. A kereskedelmi láncokból mentett élelmiszerek esetében a siker kulcsa a gyors szállításban rejlik. A szállítmányozási piac nehéz helyzete, a söfőrök hiánya és az Élelmiszerbank Egyesület nonprofit léte miatt a forrásainak szűkössége igen megnehezíti az élelmiszerek napi mentését.

Élelmiszermentés és környezetvédelem

Szerencsére vannak jó példák a piacon. A Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. napi szinten segíti az élelmiszermentést azzal, hogy egy teherautójával minden reggel elhozza a lejárat közeli élelmiszereket egy kiválasztott áruházból az Élelmiszerbank raktárába. Ezzel a segítséggel 2018-ban több mint 50 tonna élelmiszert mentettek együtt 22 millió forint értékben.

De mit is jelent ez a környezetvédelem szempontjából?

Azzal, hogy ez az élelmiszer nem ment veszendőbe, közel 140 ember éves vízfogyasztásának megfelelő vízmennyiség nem veszett kárba, 125 tonna CO2 kibocsájtástól mentettük meg a Földet, ennyi CO2 gázt 2500 újonnan ültetett fa tudna csak semlegesíteni. 2019-ben jelenleg 35 tonna megmentett élelmiszernél tart az együttműködés.

„A Schenker Kft. kiemelt figyelmet fordít működése során a környezetvédelemre. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület céljainak támogatása szívügye cégünknek. 2015 óta biztosítunk erőforrást erre a célra” – mondta a Schenker Kft. értékesítési, tender és marketing igazgatója, Niklós Zsuzsanna.

Az Élelmiszerbank Egyesület folyamatosan bővíti élelmiszermentő tevékenységét, amelyhez a szállítási kapacitás növelése elengedhetetlen.

„Jelenleg a Schenker Kft. az egyetlen olyan szállítmányozó partnerünk, aki napi szintű, rendszeres élelmiszer-beszállításokat végez központi elosztó raktárunkba pro bono alapon. Támogatásuk hatalmas segítséget nyújt küldetésünk megvalósításában. Bízunk abban, hogy a jövőben tovább bővül a szállítmányozással támogató partnereink köre és a segítségükkel még több élelmiszert tudunk megmenteni és eljuttatni a nélkülözőkhöz. Folyamatosan keressük azokat a cégeket, akik számára fontos a környezetvédelem és a nélkülözők segítése” – tette hozzá Sczígel Andrea, A Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolati igazgatója.

- vége -

További információ:

Sczígel Andrea
külső kapcsolatok igazgató

Magyar Élelmiszerbank Egyesület
mobil +36 30 400 9328
sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu

www.elelmiszerbank.huADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!