Hírek

Autóstoppal az éhezés ellen

2023.05.03

Vajon mi vezet rá 157 bordeaux-i egyetemistát, hogy egy 5 országon keresztül vezető autóstoppos versenyen vegyenek részt? Mi kell ahhoz, hogy valaki egy 48 órás utazás során csak idegenek autójában vagy benzinkutakon aludjon? Hogy jön ehhez az egészhez Franciaország budapesti nagykövete, és vajon hogy kerekedik a történetből több mint százmillió forint értékű élelmiszeradomány magyarországi rászorulók számára? Megvalljuk őszintén, a pontos válaszokért még mi is vakargatjuk a fejünket, de azért megpróbáljuk összefoglalni.

 

157 bordeaux-i egyetemista indult 2023. április 14-én pénteken hajnali hat órakor autóstoppal Budapest felé egy különleges jótékonysági verseny részeként. A céljuk az volt, hogy útiköltségek nélkül jussanak minél gyorsabban Magyarországra, és egyúttal adományokat is hozzanak a Magyar Élelmiszerbank számára.

A különleges kihívást Science Po Bordeaux Egyetem egyik diákszervezete találta ki az ottani egyetemisták számára még 10 évvel ezelőtt. Minden évben versenyt hirdetnek egy-egy európai úticél felé. A kérdés, hogy ki éri el leghamarabb a kontinens egyik távoli városát úgy, hogy közben nem használ saját vagy bérelt közlekedési eszközöket és nem költ vonatra meg buszjegyekre sem. Az Eurostep nevű akció résztvevői versenyeztek már Firenzébe, Tallinnba, Ljubljanába, Koppenhágába és Prágába is, idén pedig Budapestre látogattak.

 

„Francia-magyar két jó barát…”

Az akció jótékonysággal is párosulni szokott. A bordeaux-i egyetem szoros kapcsolatokat ápol az Élelmiszerbankok Európai Szövetségével, aminek egyébként a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is tagja, és a diákok az utazásuk előtti hetekben adománygyűjtést szoktak indítani az úticéljuk környékén működő élelmiszerbankok számára. Így aztán furcsa módon többezer itthoni rászoruló mindennapjaira is hatással volt az utazásuk.

Hamar kiderült, hogy a stoppos verseny nemcsak a nélkülözők számára lehet izgalmas. Nagyon sokan felkapták a fejüket a Magyar Élelmiszerbank facebook oldalán közétett postra, többezer reakció született, kamionsofőrök kezdték megosztogatni a hírt, szeretettel készültek a fogadásukra a helyi facebook-csoportokban az ország nyugati megyéiben, sokan szállást is ajánlottak a számukra. Ezekért a lelkes segítő megkeresésekért ezúton is köszönetet mondunk a sok-sok idegennek, de a diákoknak nem volt szükségük extra segítségre.

 

„Élmények Európán keresztül”

A győztes csapat 28 óra alatt érkezett meg, őket szerencséjükre a francia-határon felvette egy Romániába tartó autó és így gyorsan átszeltek 3 országot. A legtöbben viszont átlagosan 8-10 fuvarral érkeztek meg, és rengeteg segítőkész sofőrrel találkoztak útközben. A fuvarosok között volt idős házaspár, akik egy kis piknikezésre is meghívták az utasaikat, segített kedves kutyás bajor úr, keveredtek Super Mario jelmezes legénybúcsúba, sőt, egykori válogatott osztrák focista is vett fel stopposokat.

A háromnapos akció végén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Francia Intézetben látta vendégül a kalandorokat. Az eseményre Claire Legras francia nagykövetasszony is ellátogatott, és tiszteletét tette Raimund Jehle is az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének budapesti irodájából, Valentina D’Arrigo az Élelmiszerbankok Európai Szövetségének képviseletében, valamint Varga-Futó Ildikó az Auchan Magyarországtól. A diákok lelkesen mesélték az élményeiket a hihetetlen találkozásokról, a 275 kilométeres sebességgel száguldó németországi sofőrről, meg az autóban is sales-elő MLM-ügynökről és a benzinkúton alvásokról, vagy éppen a szerbiai háborúról, amiről most egy kétórás út során többet tudtak meg, mint eddig valaha...

 

Több mint 100 millió forint értékű élelmiszer megmentéséhez járultak hozzá

Igazán értékes utazás volt ez a számukra. És persze a Magyar Élelmiszerbank számára is, merthogy a záró ceremónián átvehettük a diákoktól az utazásuk apropóján összegyűjtött támogatást, 13 245 eurót! Az adományok felhasználásával körülbelül 43 ezer csomagot tudunk összeálltani mentett élelmiszerekből rászorulók számára. Nagyon hálásak vagyunk ezért a francia barátainknak.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!