Hírek

32 raklapnyi élelmiszersegély Ukrajnába

2022.06.07

9,5 millió forint gyűlt össze március óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ukrajnai segélyalapjában, amit kifejezetten az országukat elhagyni nem tudó, Ukrajnában rekedt emberek megsegítésére hoztunk létre. A beérkezett adományokkal – ígéretünkhöz hűen – a háború borzalmainak leginkább kiszolgáltatott civileket, közvetlen életveszélyben levő embereknek nyújtottunk segítséget az alábbiak szerint.
 

32 raklapnyi élelmiszersegély Ukrajnába

Május közepén egy kamiont indítottunk útnak 10 ezer csomag tésztával, 7200 liter tejjel, valamint 10 ezer csomag tésztaszósszal és 10 ezer csomag csokis keksszel az Ukrán Élelmiszerbank Lviv-i raktárába. Az adományunkat innen három irányba szállították tovább. A legnagyobb készleteket Kelet-Ukrajna egyik legnagyobb városa, az elmúlt napokban is heves bombázásoknak kitett Dnyipro civil lakosai kapták. Jutott az adományokból egy Csernyivci megyében található gyermekotthon lakóinak és egy Kijev melletti pszichoneurológiai intézet kiskorú gondozottjainak is. Ezek a csomagok éppen gyermeknapon értek célba, a kiosztásukról néhány fénykép is készült.

3,9 millió forint pénzügyi segítség

A segélyalapból ezután megmaradó 3,9 millió forintot az Egyesületünk maradéktalanul átutalta az Ukrán Élelmiszerbankot működtető Kijevi Jótékonysági Alapítvány számlájára. Ukrajnai testvérszervezetünk a háború kitörése óta több mint 1 millió kiló élelmiszert juttatott el óvóhelyekre, kórházakba, valamint idős embereket és fogyatékkal élőket gondozó intézményekbe. Az Ukrán Élelmiszerbank békeidőben évente 1,2 millió rászoruló honfitársuknak biztosít élelmiszercsomagokat. Országos segítő hálózatuk tudása és szervezettsége a háborús helyzetben még inkább felértékelődött, önkénteseik sokszor az életük kockáztatásával szállítják az élelmiszersegélyeket az ország keleti részébe.

A segélyalapunkból átutalt összegből az ukrán Élelmiszerbank 1900 eurót szállításra és raktárhelységek bérlésére fordított, a fennmaradó részt pedig további élelmiszerkészletekre fogja költeni (zöldség-, gyümölcs- és húskonzervek, tészta, étolaj).
 

Adományok menekülteket elszállásoló magyarországi szervezeteknek

Bár ezt a programunkat nem az ukrajnai segélyalap pénzügyi forrásaiból finanszírozzuk, az érintettek miatt mégis ide kapcsolódó hír, hogy a Magyar Élelmiszerbank itthon is segít a menekülteknek. Rendszeres élelmiszeradományokat és melegételt biztosítunk olyan szervezeteknek, intézményeknek és önkormányzatoknak, amelyek 30 vagy annál több menekültet fogadtak be és szállásolnak el a létesítményeikben. Ezidáig több mint 40 tonnányi terméket osztottunk ki közöttük, de folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy újabb karitatív szervezeteket is bevonjunk a programba. Kérjük, ha Ön ismer ilyen befogadó közösségeket, ajánlja a figyelmükbe ezt a rövid jelentkezési lapot >>>

 

Élelmiszeradományok a Migration Aid iskolai programjához

A támogatott szállásadók között van a Migration Aid madridi úti menekültszállása is, velük közösen egy speciális projekt megvalósításában is szerepet vállaltunk: „Learning without borders by Migration Aid” a neve annak az iskolai programnak, amiben nemcsak a gyerekek, hanem az őket oktató tanárok is ukrajnai menekültek. Jelenleg 50 diák részese ennek a kivételes kezdeményezésnek, az Élelmiszerbank nagy örömmel biztosítja mindennapi étkezést a számukra. Az alábbi post-ban további részletek olvashatók a programról.

 ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére