Vendéglátós vagyok

 

Magyar Élelmiszerbank Egyesület - Együnk Egymásért adománygyűjtő program

Felhívás Éttermek és Cukrászdák részére

A Magyar Élelmiszerbank 2020-ban, immár 9. éve rendezi meg az Együnk Egymásért programot. Azt látjuk, hogy a program által nyújtott segítségre most különösen nagy szükség van.

Az idén 15 éve működő Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy összegyűjtse a Magyarországon gyártásban, kereskedelemben felhalmozódó élelmiszerfeleslegeket és ingyenes élelmiszeradományként eljuttassa azokat minél több magyarországi rászorulóhoz, ezzel elősegítve a szegénység és az alultápláltság csökkenését.
 

2020-ben 400 partnerszervezeten keresztül több mint 250.000 embernek juttattunk el ingyenesen több mint 8400 tonna élelmiszeradományt Magyarországon.
A Magyar Élelmiszerbank, mivel az élelmiszert minden esetben ingyen veszi át és adja tovább, „csak” a raktározás, szállítás, operációs és bérköltség azok, melyeket fedezni kell, így működése során 10.000 Ft adományból, azt megsokszorozva, 300.000 Ft értékű élelmiszer csomagot juttat el a nélkülözőknek.

Az Együnk Egymásért program keretében olyan vendéglátó helyeket hívunk meg, akik részvételükkel támogatnák az egyre nagyobb gondot jelentő élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet.

A program célja:

Az Együnk Egymásért program tartalma és célja bár idén is ugyanaz, fontossága még nagyobb: Felhívjuk a figyelmet az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemre és a nélkülözők segítségére ebben a különösen nehéz, járvánnyal terhelt időszakban, így megnövelve a kampány adományaival megmenthető élelmiszerek mennyiségét. A jelenlegi járványügyi helyzet a nélkülözőkre még inkább kedvezőtlenül hat, tízezrek maradtak munka, megtakarítás és jövőkép nélkül. 

Sokuknak az Élelmiszerbanktól kapott mentett élelmiszer az egyetlen biztos napi élelemforrás. Az elmúlt hónapokban folyamatosan, megfeszített ütemben dolgoztunk az élelmiszerek mentésén és az adományok osztásán, hiszen közel 300.000 nélkülöző számít, számított az Élelmiszerbank segítségére. Látjuk a folyamatosan növekvő rászorulói igényeket. Sajnos a negatív tendencia nem áll meg, egyre több kérés fut be hozzánk. 

Segítsünk együtt! Önök által sokan mások is jól fognak lakni!

A tavalyi Együnk Egymásért akció 4 hónapja alatt szervezett vállalati sütivásárok és éttermi akciók gyűjtött adományai által  141 000  családon tudtunk segíteni!

 

Jelenlegi akció: 2020 ősz, szeptember - december

Miért lépjen be?

 • Az étterem/cukrászda az összegyűjtött adományról az adóalapot 120%-ban csökkentő igazolást kap
 • A karitatív cél felkarolása, a felelős vezetés nagyobb elfogadottságot, bizalmat épít a vendégek körében
 • Gyors, könnyű alkalmazás, helybeszállított koncepció, az Élelmiszerbank által biztosított reklámanyagokkal
 • Oklevél átadása az esemény zárásaként a programban elért eredményről, mely bemutatja hány emberen segítettek
 • Forgalom generálás 

Mivel a vendéglátóipari szektort is érzékenyen éríntette a COVID-19 járvány hatása, a javasolt támogatási módok:

 • Egy adott étel/sütemény vagy menü kijelölése a kínálatból, melynek árára támogatási összeg kerül (pl. 300 Ft)
 •  Az egyik menü/sütemény átnevezése az időszakra, pl. a B= Együnk Egymásért menü, melynek árára támogatási összeg kerül (pl. 300 Ft)
 • Egy külön Együnk Egymásért menü kialakítása támogatási összeg megjelölésével (pl. 300 Ft)

Természetesen más támogatási formákra is nyitottak vagyunk.

Jelenlegi tapasztalataink szerint az emberek nyitottak, és szívesen adományoznak még ebben a jelenlegi nehéz helyzetben is. Nagyon jól reagálnak a jótékonysági kezdeményezésekre, és megbecsülnek minden kezdeményezést, amely összefogást, segítséget jelent ezekben a nehéz hónapokban. 

Az Egyesület összesítve kapja meg a gyűjtött összegeket a program végén adományként támogatási szerződés keretében.

 

Az Együnk Egymásért program kommunikációja:

 • Az esemény megjelenik számos médiumban, pl. life time magazinok, TV műsorok, rádió
 • Az Élelmiszerbank  közel 70.000-es címlistájú hírlevelében
 • Az Élelmiszerbank 15.000 tagot számláló FB oldalán

 

Kiegészítő helyi kommunikáció:

 • Vendégekhez szóló asztali információs lap a projekt kiemelt üzenetével, melyet célszerű az asztalokon a tálak mellett elhelyezni, vagy terítéskor/tálaláskor külön odaadni nekik.
 • Élelmiszerbank logó használata a kiemelt menü/fogás mellett, melyet matrica formájában igény szerint biztosítunk.
 • Fali plakát A1 méretben.

 

Hogyan léphet be?

Kollegánkkal folytatott telefonos egyeztetés után kapni fog egy program leírást. Amennyiben jelzi részvételi szándékát, regisztrációs e-mailt küldünk, és néhány adat megadása után visszaigazoljuk részvételét.

A regisztrációt követően az étterem felkerül a weboldalon a program oldalra, mint támogató.
A programban való részvétel megkezdése előtt kézhez kapja a program reklámanyagait - plakát, asztalra állítható ismertető angol/magyar nyelven -  mellyel éttermében a kampány ideje alatt jelzi fogyasztói felé, hogy étterme részt vesz az Együnk Egymásért programban, melyben vendégei fogyasztásukkal támogatják az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet, a rászorulók élelmezését.

 

Az adomány átadása, technikai tudnivalók:

 • Az étterem/cukrászda a regisztrációs e-mail visszaigazolásával elfogadja a program feltételeit.
 • Program időszak: 2020. ősz
 • A program lezártával Partner jelzi az Élelmiszerbank felé a befolyt adomány nagyságrendjét. Ezt követően Élelmiszerbank megküldi részére a támogatói szerződést, melyet kitöltés után visszaküldeni szíveskedjenek.
 • A szerződés aláírása és az adomány beérkezése után az Élelmiszerbank kiállítja az adományról az adójóváírásra jogosító igazolást.
 • Köszönő oklevelek átadása, mely tartalmazza a Partner által megsegített nélkülözők számát.

 

Kérjük, részvételi szándékukat szíveskedjenek jelezni!
Amennyiben bármilyen információra szükségük lenne még, kérem keressenek minket!

 

Horváth-Halmai Eszter
mobil +36 30 626 8954
horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu


Ha jelenleg nincs lehetősége bekapcsolódni az Együnk Egymásért akciónkba, mégis szeretné növelni a megmentett élelmiszerek mennyiségét, az adományozási formákról ITT részletes információt talál.

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!