KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Mozdulj az Élelmiszerbankért!
Főoldal / Projektjeink / Élelmiszerlavina

Élelmiszerlavina

ÉlelmiszerlavinaÉlelmiszerlavina projektünket 2008 óta szervezzük. A program lényege, hogy több szervezet egymással összefogva, egymás utáni láncolatban állít elő élelmiszereket rászorulók javára.

Tekintse meg 2016-os pályázatunk nyerteseit itt!

A lavina elindító „hógolyóit” a Syngenta Kft. főtámogatónk adja évente 10 millió forint értékű természetbeni támogatásként (vetőmag, növényvédő szer).

A projekt két részből áll. A lavina „vállalati ágát” az élelmiszerelőállítási láncolat szereplőinek összefogása képezi, amelynek keretén az egyes szereplők – saját tevékenységükön alapuló – értéknövelő hozzájárulásukkal ingyenesen élelmiszereket állítanak elő: a „hógolyó” növekedéséhez először mezőgazdasági termelőkre van szükség, akik a vetőmagért és növényvédő szerért cserébe valamilyen – saját támogatásukat hozzátéve immár nagyobb értékű – terményt adnak. A következő fázisban az élelmiszeripari feldolgozók adnak ezen termények feldolgozása után még nagyobb értékű késztermékeket.

A 10 milliós „hógolyóból” így válik a folyamat végére 30 millió forint értékű „élelmiszerlavina”. A folyamat vége az elkészült termékek leszállítása és az Élelmiszerbank közvetítésével azok szétosztása a rászorulók javára.

Élelmiszerlavina működési mechanizmus

A lavina „kistermelői ágán” a vetőmagokból az élelmiszereket civil szervezetek és települési önkormányzatok szervezésében – melynek egyik legfontosabb része a termeléshez szükséges föld biztosítása – maguk a munkaképes rászorulók termelik meg. A projekt elsődleges célja, hogy egy kezdeti támogatás segítségével helyi összefogással élelmiszereket (zöldségeket) termeljenek a környéken élő rászorulók részére, másodlagos célja pedig, hogy ezek az emberek az itt megszerzett gyakorlati tapasztalat felhasználásával saját élelmiszer előállítására és képessé váljanak.

A szervezetek zöldség-vetőmagokból és zöldségtermesztéshez használható növényvédő szerekből álló támogatásban részesülnek. A pályázó feladata a kapott anyagok segítségével élelmiszerek (zöldség) előállítása, a munkaképes rászorulók bevonása a termelésbe, valamint a megtermelt élelmiszer rászorulókhoz történő eljuttatása.

2014-es, rekord eredményeinkről itt olvashat. 

Az Élelmiszerlavina 2015-ös eredményeiről itt olvashat. 

Az Élelmiszerlavina 2016-os eredményeiről itt olvashat. 

 

Kapcsolódó képek