Hírek

Szomszédnézőben: megnéztük a Bécsi Asztalt!

2023.06.08

Mindig nagy öröm számunkra, ha tapasztalatokat cserélhetünk más országokban működő élelmiszerbankokkal, tanulhatunk egymástól és ötleteket meríthetünk. Jelenleg Európa 29 országában működnek hasonló szervezetek, június 8-án a Bécsben működő Wiener Tafel szervezetet látogatta meg a Magyar Élelmiszerbank csapata.

 

A szervezet raktára a város szélén álló nagybani piacon kapott helyet, az irodájuk is itt található. Rögtön az érkezéskor felkeltette a figyelmünket az épület homlokzatának vidám és színes dekorációja. A rendkívül ötletes grafikai megoldásokban bővelkedő dizájn bizalmat, jó hangulatot áraszt. Mondanunk sem kell, hogy azonnal elkezdtünk gondolkodni, hogyan lehetne hasonlót készíteni a mi XVII. kerületi központunkra.

 

 

Szerettük első látásra

A kedves fogadtatást és gyors bemutatkozásokat egy helyszínbejárás követte. A Wiener Tafel jelentős mennyiségű frissárut ment a nagybani piacról, amit a nagytermelők nem tudtak eladni a kiskereskedőknek, így még a boltok polcait sem járták meg és frissen kerülhetnek a rászorulókhoz. A szervezet lényegesen kevesebb áruházból ment élelmiszert, mint mi Magyarországon, de több helyi kistermelővel is kapcsolatban állnak, akik szintén nekik adják le a feleslegeiket. Amit lehet, frissen továbbadják a nélkülözőknek, a többit befőzik: készítenek savanyúságokat, lekvárokat, sőt, paradicsomlevest is. Az utóbbi különösen nagy segítséget szokott jelenteni a rászorulóknak melegen felszolgálva a hideg téli hónapokban, ráadásul igazán finom is, kaptunk kóstolót!

 

 

Oktatják a tudatosságot

A befőzés a tankonyhán történik, ahol a séfük, Petra vezetésével 12-16 éves gyerekeket fogadnak helyi iskolákból. A gyerekek itt nemcsak a pazarlásmentes ételkészítés fortélyait sajátítják el, de a konyha területén kialakított mini laborban mikroszkópokkal is tanulmányozhatják, meddig fogyaszthatóak a különböző élelmiszerek, hogyan érdemes tárolni őket, milyen a romlott étel vagy éppen mi a különbség a rossz penész és hasznos penész között. A tankonyha szemlélete is nagyon tetszett hazai csapatunknak, hiszen a gyerekek megfelelő tájékoztatása kulcs ahhoz, hogy egyáltalán legyen jövője a bolygónknak. 

 

Hasonlóságok és különbségek

A körbevezetés után összeültünk, meséltek nekünk a működésükről, a kihívásaikról és természetesen mi is beszéltünk nekik a saját tapasztalatainkról. Az inflációs nyomás az ő esetükben is emelte a rászorulói igényeket. Amíg mi Magyarországon az áruházi élelmiszermentés fokozásával és egy készétel-mentőautó csatasorba állásával növeltük az adományozható élelemiszer mennyiségét tavaly óta, addig ők a mezőgazdaság irányába nyitottak, hogy több ételt tudjanak menteni. Számos működésbeli különbség abból fakad, hogy a Wiener Tafel tevékenysége elsősorban Bécsre korlátozódik, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület viszont országosan működik. Nem csoda hát, hogy mi itt az ottani mennyiség sokszorosát tudjuk megmenteni minden évben. A bécsi kollégák  a mi kezdeményezéseink közül a készétel mentési programunkat és a fenntartható JótéKonyha catering szolgáltatásunk megoldásait hallgatták a legnagyobb figyelemmel.
 

 

Kihívások a hazaúton

Hasznos és kellemes napot töltöttünk együtt. Ezt a legjobban az bizonyítja, hogy egyből a búcsúzás után már a vonaton lázas ötletelésbe kezdtünk a hallottak alapján. A brainstormingnak egy váratlan kaland vetett véget: a nagy ausztriai esőzések és a vágányzárak miatt a vonatunk nem tudott tovább menni, az osztrák oldalon ragadtunk.  Nem sok választásunk volt: vagy várunk másnap reggelig, míg feloldják a vágyányzárakat és tovább tudunk menni, vagy kitalálunk valami megoldást.  A csapatunk pedig ismét bebizonyította, hogy bármilyen nehézséggel találja magát szemben, képes gyors megoldást találni. Ezúttal nem az ételt, hanem magunkat mentettük sikeresen az éjszaka közepén. 

 

Így ez a nap több szempontból is emlékezetes lett számunkra. Köszönjük Wiener Tafel!



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!