Hírek

Száguldunk és mentünk, azon melegében

2024.02.13

Elindult az Élelmiszerbank készételmentő programja. Kilenc hónap alatt 35 700 adag melegételt mentettünk rendezvényekről, éttermekből és iskolákból.

 

Gondolkodott Ön már azon, vajon mi lesz a sorsa annak a sok finom falatnak, ami a vendéglátóhelyeken egy-egy rendezvény vagy kevésbé forgalmas nap után megmarad?

Nos, ezek a fel nem szolgált ételek kötelezően hulladékként végzik (vagy legjobb esetben állati csemegeként), még a maradékok tárolása és megsemmisítése is szigorú szabályokhoz van kötve. Rengeteg elpazarolt ételről beszélünk, ami napi szinten kárba vész. Rengeteg elpazarolt pénzről beszélünk, amit a tárolás és megsemmisítés költsége okoz. Rengeteg elpazarolt erőforrásról beszélünk, ami az élelmiszerek előállítása és az étel elkészítése során használtak fel. Ezek együttesen gigantikus környezetterheléshez vezetnek: az ENSZ adatai szerint az élelmiszerpazarlással hozható összefüggésbe a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok 10%-a.

 

 

Ahol melegétel készül, ott mindig vannak menthető feleslegek

Sajnos ugyanez a helyzet a közétkeztetésben és a munkahelyi menzákon fel nem szolgált ételekkel is. Az iskolai konyhákon például az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a hulladékba kerül.

Az Élelmiszerbank ételmentő csapata régóta kereste a megoldást ennek a mértéktelen pazarlásnak a visszaszorítására, hiszen a feleslegek akár nélkülöző emberek korgó gyomrát is megtölthetnék! A megoldás azonban nem volt egyszerű: az elkészített étel ugyanis szobahőmérsékleten nagyon gyorsan romlik, ezért az események végén átvett maradékok kiosztására mindössze három órát hagynak a szabályok a karitatív szervezetek számára. Ennyi idő alatt azonban legtöbbször képtelenség rászorulókhoz juttatni többszáz adag ételt, különösen egy éjszakába nyúló rendezvény után.

 

Nem fagytunk le, lehűtöttük!

Egyetlen lehetőség van a háromórás időablak bővítésére: ha az adományként átvett ételeket egy speciális konyhatechnikai eljárás során sikerül pillanatok alatt 5 Celsius fokos hőmérséklet alá hűteni, akkor a fogyaszthatósági idő és ezzel a kiosztási idő is 24 órára nő.

Ennek megvalósításához azonban nagy teljesítményű és nagy űrtartalmú hűtőberendezésekre, úgynevezett sokkolókra van szükség, amik általában csak a nagyobb konyhákon és éttermekben állnak rendelkezésre, de rendezvényhelyszíneken szinte sosem. Az Élelmiszerbank ételmentő csapata azonban addig kereste a megoldást, míg megtalálta: egy többmillió forint értékű, 300 adagos sokkoló hűtőt, nomeg egy nagyteljesítő generátort építettünk bele egy furgonba, és már kész is volt Európa első készételmentő teherautója. A járművel bármikor, bárhol ott teremhetünk és a rendezvények végén rögtön a helyszínen biztonságosan lehűthetjük az ételt. Szigorúan szem előtt tartjuk, hogy a hűtési lánc egy pillanatra se szakadjon meg, így minimum 24 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megmentett fogásokat eljuttassuk azokhoz, akiknek sokszor napokig nem kerül főtt étel a tányérjára.

 

Sokkolóból soha nem lehet sok

2023 tavaszán helyeztük üzembe a készételmentő teherautót, ami azóta több bevetésen is sikeresen bizonyított. Hamar bebizonyosodott, hogy a vendéglátó helyek és rászorulók egyaránt örülnek az ételmentés új módjának. Így a sokkoló autó már nem győzte egyedül: néhány iskolai menzán és bentlakásos szociális intézményekben is elhelyeztünk sokkoló hűtőket. A kisebb éttermekből és rendezvényekről így ételfutárok tudják elszállítani a sokkoló hűtőkhöz a megmaradt és fel nem szolgált ételeket. Amiket aztán az adott intézmény gyorsan ki is tud osztani az ellátottjai között, így a rászorulók biztonságos fogyasztási időn belül juthatnak hozzá az ételekhez. És eközben persze a készételmentő autó is folytatja az útját: esetenként ezernél is több vacsorát hozunk el például a Várkert Bazárból, az MVM Dome-ból, a Papp László Arénából, a RAM Colosseumból, a Hungexporól, az Operaházból, a Királyi Lovardából vagy éppen a szentendrei Skanzenből.

 

Szavak helyett számok

  • Az Élelmiszerbank ételmentő csapata 2023-ban 31 ezer adag főtt ételt mentett meg különböző catering rendezvényekről.
  • Eközben 5 fővárosi általános és középiskolában kezdtük el tesztelni az iskolai élelmiszermentésre kidolgozott protokollt: az eredmények nagyon bíztatóak, naponta többszáz megmaradt ebéd kerül ezekről a helyekről családok átmeneti otthonaiba, valamint hajléktalanszállókra. Reméljük, hamarosan még több iskolát tudunk bekapcsolni a programba.
  • Célunk, hogy a következő években százezres nagyságrendben kerüljenek nélkülözőkhöz az érintetlenül maradt ételek a vendéglátó szektorból.

 

 

A szakma is elismeri

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a készételmentő programunkat már a szakma is elismeri.  A Turizmus.com és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által meghirdetett  Fenntarthatósági Díj közönségdíjasa 2024-ben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület lett!

Robogunk tovább a megkezdett úton! Ehhez örömmel várjuk újabb catering-szolgáltatók és rendezvényszervezők jelentkezését, akik szívesen kezdenének valami hasznosat az eseményeik végén érintetlenül maradt adagokkal.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!