Hírek

Így örülnek a gyerekek a csomagjainknak

2022.08.29

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület négy éve indította útjára az Ünnepi Gyerek Pályázatait, hogy egy-egy jeles nap alkalmával a nehéz sorsú gyerekek is részesülhessenek azokból a finomságokból, amik a legtöbb kortársuk számára teljesen természetes részei az ünnepeknek.

Az általunk mentett élelmiszerek között főleg lejáratközeli és csomagolási hibás termékek találhatók, de gyakran kerülnek hozzánk szezonális termékek is, mint például a csokinyuszik és mikulások. Húsvét után az összegyűjtött ünnepi termékekkel, édességekkel próbáltuk vidámabbá tenni a gyermeknapot sokezer rászoruló gyerek számára.

 

6 ezer kiló édesség

Május utolsó hétvégéjén 10 815 nehéz sorsú gyerekhez jutottak el az adománycsomagjaink, amik a csokinyuszik és tojások mellett, zacskós és táblás csokoládékat, kakaóitalt, üdítőket, rágógumit és bögréket is tartalmaztak, összesen 38 millió forint értékben. Az Allianz Hungária Zrt. támogatásának köszönhetően a finomságok az ország minden szegletébe eljutottak, 90 karitatív szervezet segítségével osztottuk ki őket Békéstől Tiszasülyön keresztül, Pusztamiskén át Kunágotáig. Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, állami gondozottak, betegséggel küzdő fiatalok, nagycsaládból, vagy épp csonkacsaládból származók, szenvedélybeteg családban nevelkedők, lakhatási probléma miatt átmeneti otthonba kényszerülők voltak a kedvezményezettek.

A karitatív partnereink színes programokat is szerveztek az ajándékok átadása köré. A közös zenélések és mesélések, a játékos vetélkedők, a lufifújás és az állatsimogatás eleve mosolyt csalt minden kicsi arcára, de az ajándék csokik egyenesen csodát tettek.

 

Személyes történetek

Az alábbiakban az édességosztásokat szervező kapcsolattartóink személyes élményeiből, beszámolóiból idézünk néhányat. (Persze akár mind a kilencven beszámolót bemutathatnánk itt, mert annyi lelkes, hálás visszajelzést kaptunk a partnereinktől. A köszönet valójában nekik jár.)

„Volt olyan kisgyerek, aki 10 testvérével érkezett és nem akarta elhinni, hogy az egész doboz csoki az övé lehet és még haza is viheti. Teljesen elérzékenyültek, mert nem számítottak rá, hogy a finomságokból mindenkinek egyformán jut. Ehhez nincsenek hozzászokva.”

„Hangszersimogatót és közös kincskereső játékot szerveztünk az óvodásainknak, akik sajnos mind nehéz anyagi körülmények között nevelkednek. A zenés program elején arról beszélgettünk velük, hogy néha mi is el tudunk hangolódni, mint a hangszerek (ezt félrehangolt hegedűvel mutattuk be), de mindig tudjuk azt, hogy jóra vagyunk elhívva és ha szót fogadunk a felnőtteknek, ha ügyesen bánunk a képességeinkkel, akkor szépen tud szólni a hangszerünk. S innen indult a nap, a megmérettetés, a feladatok, mindennek a kiteljesedése volt, hogy a megdolgozott munkáért járt a jutalom. Hajj, de nagy volt az öröm!

„Volt egy kisgyermek, aki úgy szorította magához a Celebration-os csokit, mintha egy plüssállatot simogatna. Elmondta, hogy ő ilyet még a boltban sem látott soha, így azt sem tudta, hogy hogyan kell kibontani. Annyira boldog volt, mindenkinek elmondta, hogy az üveget, amiben a csokik vannak, meg fogja tartani emlékbe.”

„Sokan nem ittak még dobozos üdítőt, de érdekes módon egyből tudták, hogy hogyan kell felbontani. Egy kisfiú annyira örült a kólának, hogy örömében elejtette. A spriccelő dobozból is ki akarta inni az üdítőt, hogy nehogy kárba vesszen. Kapott egy másikat.”

„A gyermekek között gyakori, hogy az intézményben esznek utoljára és csak másnap reggel kapnak reggelit szintén az intézményben. Óriási meglepetés volt számukra az édességcsomag, amit haza is vihettek és a bögre, amiből mindenkinek jutott. Nem meglepő, hogy az osztás óriási hangzavarban zajlott, mert a gyermekek féltek, hogy nem mindenkinek fog jutni a finomságokból. Természetesen jutott mindenkinek.”

„Olyan emberi gesztusokat és élethelyzeteket láttunk gyermekektől, amik meglepetésként hatottak ránk. Hátrányos helyzetű gyermekek osztották meg csomagjaikat nem hátrányos helyzetű gyermekekkel, ami önmagában megható volt.”

 „Az egyik kisfiú, aki nagyon örült az édességcsomagnak egyszer csak elfordult és csendes sírásban tört ki. Kiderült, hogy pár nappal azelőtt vesztette el a nagymamáját és nem tudja megmutatni neki, hogy milyen finomságokat kapott. Elmondta, hogy az jutott eszébe, hogy a nagymamája minden reggel ebben az új bögrében készíthetné el a teáját, ha még élne. Sajnálja, hogy nem láthatja, mert még soha nem volt ilyen szép bögréje.”

 „Ez mind az enyém? Haza is vihetem? Elmondhatatlan érzés volt látni a ragadósan mosolygó gyermekarcokat. Sokan azt gondolták először, hogy az egész családnak jár egy csomag, nem gyermekenként. Amikor szembesültek azzal, hogy mindenki kap, ugráltak örömükben.”

Az Élelmiszerbank munkájának eredménye a mindennapi munka során csak számokban látható. Amikor élő visszajelzést kapunk egy osztásról és partnerszervezeteink megosztják velünk saját élményeiket, azokat a történeteket, amikkel személyesen találkoztak, akkor érezzük mi is azt, hogy minden kihívás ellenére milyen szerencsések vagyunk, hogy folytathatjuk és bővíthetjük étel- és életmentő munkánkat.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!