Hírek

Tízmillió kiló adományt juttattunk tavaly rászorulókhoz

2024.02.26

Tízmillió kiló lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstől a tavalyi évben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól, hogy rászoruló embereknek adományozza azokat. A 15 milliárd forint értékű támogatást túlnyomórészt önkéntesmunkára és egy, 500 karitatív szervezetből épített élelmiszermentő hálózatra építve juttattuk el a nélkülözőkhöz. Összesen 239 ezer nehéz sorsú embernek segítettünk 2023-ban, a többségüknek heti rendszerességgel vagy még gyakrabban.

 

Magyarországon több mint 1 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik évente. A pazarlásért legnagyobb részben a háztartások felelősek, de a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a vendéglátó szektorban és a mezőgazdasági termelés során is jelentősek a veszteségek. Ez nemcsak azért fájdalmas, mert rengeteg ember élelmezési problémáit lehetne megoldani a feleslegekből. A megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszerek egyúttal a környezetet is jelentősen terhelik. Az ENSZ felmérése szerint a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok 10 százaléka az élelmiszerpazarlással hozható összefüggésbe.
 

Ételt mentünk, hogy életet mentsünk

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy felkutassa a kereskedelmi forgalomba már nem kerülő, lejáratközeli, csomagolási hibás vagy más okból feleslegessé vált, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas termékeket. 2005-ös megalakulásunk óta több mint 100 millió kiló élelmiszert gyűjtöttünk össze áruházakból és gyártóktól, hogy azok ne a kukákban végezzék, hanem nélkülözők asztalára kerüljenek.

Az országos élelmiszermentő hálózatunkat túlnyomórészt önkéntesmunkára és magánadományokra, valamint több mint hatszáz helyi karitatív szervezet közreműködésére építjük, utóbbiak az összegyűjtött élelmiszerek nélkülözőkhöz juttatásában játszanak kulcsszerepet.

Az élelmiszermentés a rászorulók ellátásának egyik leghatékonyabb módja. A folyamatban elsősorban a tárolásnak és szállításnak van költsége, de ez elenyésző az adományozott csomagok értékéhez képest. Az Élelmiszerbank egy ezerforintos pénzadományt felhasználva harmincezer forint értékű élelmiszert tud célba juttatni.
 

A tegnapi kiflitől a húsvétkor átadott csokimikulásig

Az Élelmiszerbank 2023-ban 10103 tonna mentett élelmiszert osztott ki 239 ezer rászoruló között, ami naponta átlagosan 27 ezer kiló adományázását jelentette. A csomagokból elsősorban családsegítő szolgálatok ellátottjai, idősgondozásban élők, nagycsaládosok és egyszülős háztartások, hajléktalanok, fogyatékkal élő emberek, valamint gyermekotthonok lakói részesültek.

Az élelmiszerek legnagyobb része pékáru, valamint zöldség és gyümölcs volt, de zöldségkonzervekből és tejtermékekből is jelentős mennyiség került átadásra. A szezonális és promócióból visszamaradt termékek szintén szép számban szerepeltek a támogatási listán: csak a kereskedőknél megmaradt csokimikulásokból, csokinyuszikból, tojásokból és egyéb édességekből 30 ezer csomagot tudtak összeállítani rászoruló gyerekeknek.
 

Az élelmiszeradományok hatása

Az elmúlt két évben több mint 50 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, ami a legkisebb jövedelmű háztartásokat érintette a legnehezebben. Éppen ezért rengeteg rászoruló ember és család számára az élelmiszeradományok most elengedhetetlenek a megkapaszkodáshoz. A mentett termékek kiosztásában részt vevő karitatív szervezetek is arról számolnak be, hogy az adományozott élelmiszerek jelentősége túlmutat az éhezés enyhítésén.

Az élelmiszercsomagok osztása lehetőséget ad arra, hogy a szociális szakemberek kapcsolatba kerüljenek a gondozottakkal és bizalmi légkört tudjanak kialakítani velük, így a napi szintű gondozást és a fejlesztő programokat is eredményesebben tudják végezni. A támogatottaknak a kiegyensúlyozottabb táplálkozás jobb közérzetet biztosít, javuló egészségi állapotot és koncentrációt jelenthet, ami a munkateljesítményben és nélkülöző gyerekek esetében az iskolai eredményekben is tetten érhető.
 

Csökkenő pazarlás, emelkedő rászorulói igények

Az Élelmiszerbank 2023-as eredményei kiemelkednek az elmúlt évek trendjéből. Legutóbb a COVID-ot megelőzően sikerült egy naptári évben 10 millió kiló fölötti adományt kiosztanunk, de akkoriban még lényegesen több volt az összegyűjthető felesleg, nagyobb mennyiségeket adott át egy-egy áruház. Az Egyesületünk önkéntesei és partnerei ma már több mint 700 boltba látogatnak el napi rendszerességgel, ami duplája a 2020 előtt felkeresett egységeknek. A kereskedők élelmiszerkészletezési gyakorlata sokat fejlődött az elmúlt években, ami a pazarlás visszaszorítása szempontjából örvendetes, a rászorulók számát látva azonban kihívást jelent. 

Az Élelmiszerbank éppen ezért folyamatosan keresi a kapcsolatot további gyártókhoz, forgalmazókhoz és újabb élelmiszermentési módokat is tesztel. 2023-ban a vendéglátói szektorban is számos partnerséget indítottunk: már érintetlenül maradt készételeket is átveszünk nagyobb céges rendezvényekről és iskolai menzákról.

A készétel mentése és adományozása új távlatokat nyit a nélkülözők ellátásában, magasabb tápértékű, változatos ételeket tudunk így biztosítani nekik. A tervek szerint idén már ezeket az adagokat is százezres nagyságrendben gyűjtjük majd. A vendéglátóhelyek és rendezvényszervezők is érdekeltek lehetnek az ilyen együttműködésekben, hiszen jelentősen csökkenthetik a maradékok kezelésével kapcsolatos költségeiket.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!