Édes Száj Program Pályázati kiírás

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület Édes Száj címmel pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy minél több rászoruló gyermek vehessen részt színvonalas, élményekben gazdag rendezvényeken, az alábbi három kategóriában:

 • Gyermeknapi rendezvények,
 • Nyári táborok,
 • Mikulás és karácsonyi ünnepségek.

Az Édes Száj Program keretében az Élelmiszerbank a pályázaton nyertes szervezeteknek az eseményeken kiosztandó/felhasználandó édességeket biztosít.

Az Élelmiszerbank által az Édes Száj Programban biztosított élelmiszerek azt a célt szolgálják, hogy a rendezvényeken résztvevő gyermekeknek gazdagabb élményekben legyen részük, és ebből a célból a rendezvényeken történő ellátást hivatottak segíteni. A programnak nem célja, hogy a résztvevők otthoni ellátásához szükséges élelmiszercsomagokat biztosítsanak – ezek az Élelmiszerbank más programjaihoz kapcsolódó célok.

A pályázaton kiválasztott szervezetek a rendezvényeikhez élelmiszer-támogatást kapnak. A támogatás az Élelmiszerbank mindenkori, aktuálisan rendelkezésre álló készleteiből történik, jellemzően édességek, esetleg üdítőitalok. A pályázati támogatásként kapott élelmiszerek ezért jellemzően nem tudnak étkezések elkészítésének alapanyagául szolgálni, inkább ezek kiegészítéseként és/vagy uzsonnaként, esetleg játékokhoz kapcsolódó apró nyereményként használhatóak fel.

Mivel az Élelmiszerbank készletei elsősorban vállalatoktól kapott, előre nehezen kiszámítható módon beérkező élelmiszerfeleslegekből származnak, a pályázás időpontjában még nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszerrel tudunk majd segíteni.

 

Pályázati feltételek:

 • Pályázhat minden Magyarországon bejegyzett jogi személyiséggel rendelkező non-profit szervezet (civil, állami/önkormányzati fenntartású vagy egyházi), amely programokat szervez rászoruló gyermekeknek, és igazoltan legalább két éve, folyamatosan végez szociális tevékenységet.
 • Az Élelmiszerbank jelen pályázat keretei között kizárólag olyan rendezvényeket támogat, ahol a résztvevő gyermekek mindegyike rászoruló, és részükre a rendezvényen történő részvétel ingyenes.
 • A rendezvényen résztvevő gyermekek létszáma maximum 300 fő lehet.
 • A pályázó vállalja, hogy pozitív elbírálás esetén
  • Az élelmiszer-adományt kizárólag rászorultaknak adja át;
  • Az értesítéstől számított maximum 3 napon belül visszajelez, hogy a felajánlott adományokat elfogadja-e;
  • A felajánlott élelmiszereket egy előre egyeztetett időpontban elszállítja az Élelmiszerbank raktárából (1172 Budapest, Lokátor u. 3.);
  • A felajánlott élelmiszer-adományokat saját költségén szállítja el a szétosztás helyére, amely kizárólag magyarországi település lehet;
  • Az élelmiszer-adományokat saját maga osztja szét az arra rászorulóknak, más szervezeteknek az adományokat nem adja tovább;
  • Az általa szervezett eseményt, ahol az adományokat szétosztja, sem politikai, sem vallási befolyásolásra nem használja;
  • A szétosztásra átvett élelmiszerekkel kapcsolatosan teljes körű anyagi felelősséget vállal;
  • Az élelmiszerek rászorulóknak történő eljuttatását az eseményről készült fotókkal és/vagy videóval is dokumentálja, valamint az esemény után a Magyar Élelmiszerbank Egyesület saját nyomtatványán el- és beszámol a nyomtatvány útmutatója szerint (ld. alább);
  • A rendezvényen készített fotókkal és/vagy videóanyagokkal kapcsolatosan hozzájárul, hogy azokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület nyilvános kommunikációs tevékenysége során térítésmentesen felhasználhassa, és ehhez beszerzi a képeken szereplő személyek, illetve gyermekek esetén a szülők/gondviselők beleegyezését.


A pályázat elbírálásánál figyelembe vett szempontok:

 • A rendezvény célcsoportjának rászorultsági szintje
 • A pályázatban bemutatott program tartalma, minősége – előnyt élveznek azon programok, amelyeket nem első alkalommal szerveznek (a pályázati anyagban ez esetben fontos a korábbi programok bemutatása)
 • A szervezet által a gyermekekkel végzett munka rendszeressége
 • A pályázó szervezet működésének átláthatósága (Minden pályázónak megnézzük a weboldalát, közhasznú szervezeteknél ellenőrizzük a közhasznúsági jelentések meglétét a bírósági adatbázisban, nem közhasznú szervezeteknél az előző éves munkáról és gazdálkodásról beszámolót a honlapokon. Az átláthatóság szempontjából előnyt jelent, ha a szervezet rendelkezik Etikus Adománygyűjtő Szervezet minősítéssel.)
 • Amennyiben a szervezet korábban is részesült már az Édes Száj program keretén belül adományban, akkor az ahhoz kapcsolódó elszámolás és beküldött képek és/vagy videó minősége.
 • A pályázat elbírálásánál hasonló szintű pályázatok esetén előnyben részesítjük azt a pályázót, aki a tárgy évben jelen program keretei között még nem kapott támogatást.
 • Előnyben részesítjük azoknak a szervezeteknek a pályázatait, akiknek élő támogatási szerződése van az Élelmiszerbankkal.

 

A pályázaton kiválasztott szervezetek, akiknek nincs érvényes együttműködési szerződése, egyszerre egy esemény támogatására kötnek szerződést a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

Az adományok elszállításának feltétele az aláírt Egyszeri Adományozási Szerződés beérkezése, leadása.

Pályázat beadása, határidők:

A pályázat magyar nyelven, kizárólag online nyújtható be, itt:

https://goo.gl/forms/GVlGieYVso3jW0Gr2

 

A pályázat benyújtásának határideje:

Gyermeknap: 2019. április 30.

Nyári táborok: 2019. május 31.

Mikulás – Karácsony: 2019. november 8.

 

A pályázatok elbírálásának várható ideje:

Gyermeknap: 2019. május 10.

Nyári táborok: 2019. június 14.

Mikulás – Karácsony: 2019. november 22.

 

A pályázattal kapcsolatos felvilágosítás telefonon kérhető munkanapokon 9-15h között kizárólag a 06-30-539-22-73-as telefonszámon, Szecsődi Veronikánál. Amennyiben a telefonszám nem elérhető, kérjük, hogy próbálkozzanak később, más kollégáinkat ne zavarják a pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel! Kérjük, hogy mielőtt kérdeznek, alaposan olvassák el a pályázati kiírást!

 

Letölthető anyagok:

Édes Száj élelmiszeradomány elszámolási űrlap (2019.04.01.)

Édes Száj élelmiszeradomány elszámolási útmutatója (2019.04.01.)

Hozzájáruló nyilatkozat fotók készítéséhez (utolsó frissítés: 2016.07.25.)

Elérhetőek itt: http://elelmiszerbank.hu/hu/szervezeteknek/adminisztracio.html

ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!