KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
1% amiből sokan jóllakhatnak
Főoldal / Projektjeink / Helyi Élelmiszermentő Hálózatok kiépítése

Helyi Élelmiszermentő Hálózatok kiépítése

A Magyar Élelmiszerbank sokéves tapasztalatát és jó gyakorlatait egy képzési program keretében adja át nyolc város civil szervezeteinek, annak érdekében, hogy az élelmiszermentés helyi szinten is megvalósítható legyen. A Helyi Élelmiszermentő Hálózatok Kiépítése projekt a Norvég Civil Alap támogatásával megvalósuló 14 hónapos projekt, amely 2015. március 1-én indult. 

A felsorolt városokban keressük azokat a boltokat, termelőket, gyártókat, piacokat, amelyek nyitottak a változásra, hogy a megmaradt, még fogyasztható élelmiszer a megsemmisítés helyett jó helyre kerüljön. Ha Ön ilyen cégnél dolgozik, vagy ismeretségi körében van ilyen cég keressen minket, kattintson ide!

A projektben részt vevő városok:

 • Budapest
 • Békéscsaba
 • Debrecen
 • Miskolc
 • Nyíregyháza
 • Pécs
 • Szeged
 • Szolnok

A projektben előzetes pályázat benyújtása útján több, mint 70 kiválasztott szervezet vesz részt, amelyek vagy szeretnék az élelmiszermentést és -osztást beépíteni karitatív tevékenységeik közé, vagy a már meglévő ilyen jellegű tevékenységüket szeretnék fejleszteni. A szervezetek a programban való részvétellel vállalják az élelmiszermentési hálózat kiépítésében és fenntartásában való aktív közreműködést, élelmiszerfeleslegek felkutatását, élelmiszerlánc-cégekkel való együttműködések kiépítését, az élelmiszer megmentését és szétosztását rászorulóknak, valamint a folyamat adminisztratív feladatainak végrehajtását.

A projekt céljai:

 • Tudástranszfer: Az Élelmiszerbank 10 éves hazai működése alatt rengeteg tudás és tapasztalat gyűlt össze az élelmiszerfeleslegek felkutatása, átvétele és kiosztása kapcsán. Ezt a tudást és tapasztalatot szeretnénk átadni a kiválasztott városok civil szervezetei számára, hogy ezekben a városokban beindulhasson a helyi élelmiszermentés.
 • A részt vevő civil szervezetek alkalmassá tétele az élelmiszerfeleslegek felkutatására, átvételére és kiosztására.
 • A helyi élelmiszeradományozási folyamat beindítása. A városokban felkutatjuk azokat a cégeket, akik szívesen adják élelmiszerfeleslegeiket karitatív célra. A résztevő civil szervezetekkel közösen beindítjuk a feleslegek átvételét és adományozását. Olyan működési struktúrát alakítunk ki, amiben ezek a kapcsolatok hosszú távon is fennmaradhatnak.
 • A kidolgozott módszertan formalizálása, leírása, átadhatóvá tétele: a pilot projektek tapasztalatai alapján olyan anyagot állítunk össze, amivel további helyszíneken további civil szervezetek bevonása már egyszerűbben és hatékonyabban tud megtörténni.
 • Disszemináció: a módszertant és a már létrehozott működő pilotok eredményeit bemutatjuk más városokban működő civil szervezeteknek és önkormányzatoknak, hogy terjedjen ez a minta.

A projekt első eseményét, egy indító képzést 2015. szeptember 22-én Budapesten tartottuk. A további képzési alkalmakat városi szinten szerveztük meg 2015 ősze folyamán. 

A projekt lezárásaként ismeretátadó workshopot szervezünk, ahol a kidolgozott módszertant, a program során szerzett tapasztalatokat osztjuk meg olyan városokkal és szervezetekkel, amelyek a jövőben hasonló hálózatokat szeretnének kiépíteni.

Amennyiben Ön gyártó vagy kereskedő cég, és működése során keletkezik élelmiszerfelesleg és nyitott az együttműködésre, kérjük jelentkezzen Schwikker Zsófiánál a +36 30 842 6225-ös telefonszámon, vagy a schwikker.zsofia@elelmiszerbank.hu email címen! Ha ismeretségi körében van ilyen cég, kérjük hívja fel az illetékesek figyelmét projektünkre!

HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Rólunk mondták
Kardos István
Magyar Vöröskereszt - Főigazgató
Az Élelmiszerbank létrehozása Magyarországon is nagyszerű gondolat volt. Létrehozói tanúságot tettek – és tesznek a mai napig is – szociális érzékenységükről, segítőkészségükről.