KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Magnet Bank Közösségi Adományozási Program
Főoldal / Kik vagyunk? / Élelmiszerbank Magyarországon

Élelmiszerbank Magyarországon

Kik vagyunk?

Missziónk:

Felkutatjuk az élelmiszerfeleslegeket, hogy eljutassuk a nélkülözőkhöz.

Víziónk:

Elérjük, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget - Élelmiszerbankkal vagy nélküle – a megsemmisítés helyett, a rászorulók élelmezésére fordítsák.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését Magyarországon.

2005 szeptemberében Budapesti Élelmiszerbank Egyesületként kezdtük működésünket, de hónapok alatt „kinőttük” a főváros határait. 2006 májusában már Magyar Élelmiszerbank Egyesületként, 8 hónapos ideiglenes tagság után teljes jogú tagja lettünk az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének.

Az indulásunk óta összesen több mint 50 ezer tonnányi élelmiszert osztottunk szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 25 milliárd (!) forintot.
2017-ben az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutottak el.

Mit csinálunk?

Felkutatjuk és összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között. Az Élelmiszerbank magánszemélyeket közvetlenül nem segélyez.

2017-ben 350  partnerszervezeten keresztül több mint 300 000 embernek juttattunk el ingyenesen közel 9300 tonna élelmiszeradományt Magyarországon, összesen több mint 5,2 milliárd forint értékben, mely magában foglalja Karácsonyi gyűjtésünk (236 tonna) eredményét is. 

Tevékenységünk egyik fő alapelve, hogy ingyenesen fogadunk és ingyenesen is adunk át élelmiszereket. Másik fő alapelvünk a függetlenség mind politikai, mind vallási, ideológiai értelemben.

Mit nyújt az Élelmiszerbank a karitatív szervezetek számára?
  • Ingyenesen bocsát rendelkezésükre különböző nyers vagy feldolgozott élelmiszereket, ezzel támogatva szűkös költségvetésüket;
  • több karitatív szervezet nevében hatékonyabban tud fellépni az adományok szerzése érdekében a vállalatoknál és egyéb szervezeteknél;
  • az élelmiszerek szétosztásában logisztikai (tárolási, szállítási) segítséget nyújt.

Mit nyújt az Élelmiszerbank az élelmiszer-átadók számára?

  • Átvállalja a karitatív szétosztás logisztikai feladatait, ezzel erőforrásokat takarít meg a vállalatoknak;
  • feleslegek átadásával a vállalatok elkerülhetik a megsemmisítés költségeit, valamint csökkenthetik raktározási költségeiket;
  • a támogatás adózási előnyöket is jelent;
  • biztosítja az átvett élelmiszerek megfelelő körülmények közötti szállítását és tárolását, illetve ügyel az átvett élelmiszerekkel való visszaélések elkerülésére;
  • gondoskodik a támogatók PR-megjelenéséről.

 

Eredményeink számokban

Alapításunk óta több mint 50 000 tonna élelmiszeradomány érkezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárába. Ezt a mennyiséget maradéktalanul el is juttattuk a rászorulókkal közvetlen kapcsolatban álló szervezetekhez, melyek segítségével több mint 300 000 embernek tudtunk így segíteni. A kiosztott élelmiszerek értéke meghaladta az 25 milliárd forintot.

Segítsen, hogy még több élelmiszert megmenthessünk, és eljuttathassunk a rászorulókhoz, támogassa munkánkat itt!
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Örökbefogadás program
B. Braun Magyarország
A B. Braun Magyarország Heves megye Gyöngyösi járásának Örökbefogadójaként segíti a helyi rászorulók ellátását.