Média megjelenések

Sajtószemle: Már 450 tonna élelmiszer a rászorulóknak

2015.08.04

A Tesco kiemelt figyelmet fordít az élelmiszer-hulladék csökkentésére. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatójaként csak az elmúlt hónapban több mint 60 tonna pékáruval és vegyes élelmiszerrel járult hozzá a rászoruló családok napi élelmiszer ellátásához. A Tesco több mint 270 tonna – 100 millió forintot meghaladó értékű – termékkel támogatta partnere munkáját az élelmiszermentő program 2014-es kezdete óta.

tesco2

A Tesco és az Élelmiszerbank közös munkájának alapja, hogy az áruházlánc belső minőségbiztosítási szabályozása szigorúbb a magyar fogyasztóvédelmi előírásoknál. A polcokról lekerülő felesleges, de még megfelelő minőségű élelmiszerek még a törvényi előírásoknak megfelelő határidőn belül kerülnek a nehéz sorsú családokhoz. A vásárlói térből az áruházi raktárakba kerülő élelmiszerfelesleget (elsősorban kenyeret, de a vasárnapi zárva tartás óta már vegyes élelmiszert is) a Tesco munkatársai készítik össze az Élelmiszerbank partnerei számára, akik elszállítják a termékeket és gondoskodnak arról, hogy az élelmiszerek mielőbb eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Az áruházlánc folyamatosan bővíti az átadható termékek körét, valamint a programban résztvevő áruházak számát.

Az áruházlánc már 2007 óta együttműködik az Élelmiszerbankkal. A partnerség első körében adománykonvojokkal és szezonális édességekkel (jégkrém, szaloncukor, mikulás- és nyuszicsoki) járult hozzá a nélkülözők támogatásához. A 2014 szeptemberében indult élelmiszermentő program ugyanakkor nem szezonális vagy eseti támogatást jelent. Ennek keretében a Tesco rendszeres, napi szintű élelmiszerellátást nyújt a rászoruló családoknak, az Élelmiszerbank hathatós közreműködésével.

„Az Élelmiszerbanknál 10 éves fennállásunk óta célunk, hogy felkutassuk és összegyűjtsük a feleslegessé vált és megsemmisítés előtt álló, azonban lejárat előtti, minőségileg fogyasztható élelmiszereket. Ezeket 220 karitatív szervezeten keresztül több mint 300.000 rászorulóhoz juttatjuk el ingyenesen. Indulásunk óta, évről évre növelve a begyűjtött élelmiszer mennyiségét, összesen 34.600 tonna élelmiszert osztottunk szét. Ebben együttműködésünk kezdete óta jelentős szerepe van a Tescónak is, akik már több mint 450 tonna élelmiszerrel járultak hozzá munkánk sikeréhez” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

„A Tesco csaknem 10 éve kezdte meg a közös gondolkodást az Élelmiszerbankkal arról, hogyan lehetne felelős módon felhasználni az áruházakban keletkező élelmiszer-felesleget. Nagyra értékeljük és hiánypótlónak tartjuk a szervezet munkáját, és igyekszünk minél hatékonyabban támogatni annak két fő célját: az éhezés felszámolását és az élelmiszerpazarlás csökkentését. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink és az Élelmiszerbank szakemberei kitartóan és lelkesen dolgoznak együtt a közös célokért” – tette hozzá Magyar Henrietta, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kormányzati és közösségi kapcsolatokért felelős vezetője.

Forrás: trademagazin.hu, a cikk itt olvasható.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!