Média megjelenések

Sajtószemle: Élelmiszerbank, híd a felesleg és a szükséglet között

2015.04.09

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy – egyfajta hidat alkotva – eljuttassa az élelmiszeripari vállalatoknál képződő élelmiszer-felesleget a rászorulókhoz, ezzel csökkentve a szegénység, az éhezés és az alultápláltság mértékét.
Sczígel Andrea kommunikációs vezetővel beszélgettünk.

 
Az Élelmiszerbank a vállalatoktól ingyenes adományként kapja a felesleggé vált, de még lejárati határidőn belüli termékeket és ingyenesen is adja tovább partnerszerveteinek, akik szétosztják a rászorulók között.
Ezzel a módszerrel 10 éves fennállása alatt eddig 34,4 ezer tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól, melynek értéke meghaladja a 14,4 milliárd forintot.

Kinek köszönhető az Élelmiszerbank létrejötte?

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapítói először Franciaországban találkoztak Élelmiszerbankkal. Nagyon nagy hatást tett rájuk a kezdeményezés, szerettek volna itthon is valami hasonlót létrehozni. Az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége üdvözölte szándékukat, mikor ezt jelezték a szervezet felé, melynek jóváhagyásával és pár támogató alapítótárs segítségével megalakult a Budapesti Élelmiszerbank Egyesület 2005-ben.
Hamar kiderült, hogy a Szervezet által nyújtott segítség iránt sokkal nagyobb az igény, emellett sokkal több a rendelkezésre álló élelmiszer-felesleg is, ezért hamarosan Magyar Élelmiszerbank Egyesület néven már országos lefedettséget biztosított működésével.

A RECITY Magazin teljes cikke ITT olvasható.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!