KAPCSOLAT  |    |  
Adószám:
18120141-2-42
Számlaszám:
10700024-66676548-51100005

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
külföldről támogatott szervezetnek minősül.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
1% amiből sokan jóllakhatnak
Főoldal / Hírek / Média megjelenések / Az Élelmiszerbank a hirado.hu-n

Média megjelenések

Az Élelmiszerbank a hirado.hu-n

2015.10.14

Ők nem nézik tétlenül, hogy a szemetest tömjék azzal, ami másoknak a túlélést jelentheti

A Food not Bombs és a Magyar Élelmiszerbank azon dolgozik, hogy megmentse és eljuttassa az éhezőkhöz a kidobásra szánt élelmiszereket.

Kidobásra szánt, de az emberi fogyasztásra még bőven alkalmas zöldségeket és gyümölcsöket gyűjt egy fiatalokból álló közösség minden szombaton a Fővám téri és a Fehérvári úti piacon. Zárás előtt körbejárják az árusokat és elkérik, ami megmaradt. A zsákmányból gondos feldolgozás után ételt főznek, amit a rászorulók között osztanak szét. Ők a Food not Bombs Budapest.

A kezdetben értetlen és gyanakvó árusokkal már személyes és közvetlen kapcsolatot alakítottak ki. „Sokszor olyan zöldségeket is félretesznek nekünk, amit könnyedén el tudnának adni” – avatta be a hirado.hu-t Schwikker Zsófi, a Food not Bombs aktív önkéntese.

A Food not Bombs kezdeményezés az Egyesült Államokban indult, és mára már nagyon sok országban jelen van.


A Food not Bombs Budapest egy kollégium konyhájából indult úgy 5 évvel ezelőtt. Az először alkalmi jelleggel működő csoport ma már heti rendszerességgel menti meg a kidobástól az élelmiszereket, amiből vasárnaponként egy vendéglátóhely konyhájában ízletes meleg ételt készítenek.

Főztek már velünk Budapestre látogató fiatalok is

Nyáron sokszor 8-10 szatyor zöldséget és gyümölcsöt is sikerül begyűjteniük, és egy magánszemélyi adományból már fagyasztójuk is van, amelyben tárolni tudják a fel nem használt zöldségféléket télire. Emellett egy pékség is az állandó támogatójuk között van, úgyhogy péksüteményt is gyakran kapnak a rászorulók.

A Food not Bombs évente rendez egy támogató bulit, hogy a piacokon kimentett zöldségek és gyümölcsök mellett meg tudja vásárolni azokat az egyéb hozzávalókat, amelyek nélkülözhetetlenek a főzéshez és a működéséhez.


Vasárnaponként 10 órától kezdődik a főzés, aminek mindig van egy koordinátora, aki a munkafolyamatokat irányítja. Általában 10-15 ember vesz részt a feldolgozásban, aprításban, főzésben. "Célunk az élelmiszermentés, az, hogy ételt adjunk a rászorulóknak, de az is, hogy jó hangulatban, közvetlenül, távolságtartás nélkül dolgozzunk, együtt legyünk és beszélgessünk az emberekkel" – emelte ki a Food not Bombs Budapest önkéntese.

Átlag 150 adag ételt tudnak biztosítani a rászorulóknak, akik sokszor a főzésben is részt vesznek. "Több olyan önkéntesünk is van, akik a sorban állók közül került ki" – mesélte Zsófi.

Az emberek szívesen fogadják az elkészített ételeket, vannak állandó arcok a sorban állók között, de mindig jönnek új emberek is – tette hozzá.
 

A Food not Bombs Budapest csoportnak 10-15 állandó tagja van, de előfordult már, hogy Budapestre látogató külföldi fiatalok is csatlakoztak egy-egy főzéshez. A kapujuk a rászorulók és az önkéntesek előtt is nyitva áll.

Nincsenek egyedül

A gyárakból, hipermarketekből és a feldolgozóüzemekből gyűjti össze a kidobásra ítélt élelmiszereket aMagyar Élelmiszerbank Egyesület, Ők is a rászorulók között osztják szét, amit felkutatnak.

Olyan termékek ezek, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg hibátlanok. Ilyenek például a megnyomódott, vagy rosszul címkézett konzervek, tészták, vagy az olyan szezonális termékek – például a húsvéti csokinyulak –, amelyeket nem adtak el az ünnep ideje alatt. Az élelmiszermentés másik fontos forrása a nagy kereskedelmi láncokban felhalmozódó felesleg. Az élelmiszerbank az áruházakból a közeli lejáratú termékeket menti, lehet pékáru, zöldség, gyümölcs, húsfélék és tejtermékek - mondta a már tíz éve működő Élelmiszerbank elnöke Cseh Balázs.

Az így megmentett termékeket - 2014-ben 1600 tonna élelmiszert - karitatív szervezetekhez és az önkormányzati intézmények segítségével a nélkülözőkhöz juttatják el. Az élelmiszereket minden esetben ingyenesen osztják szét a rászorulók között. Indulásuk óta összesen több mint 34,6 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban. Az adományok éves szinten 300 ezer emberhez jutnak el.

Az élelmiszerek harmada a kukákban végzi

A Food not Bombs és az Élelmiszerbank is hidat épít a pazarlás és nélkülözést elválasztó szakadék fölé. Erre szükség is van, mert a megtermelt élelmiszerek egyharmada a kukákban végzi, miközben minden kilencedik ember nem jut elegendő élelemhez. Magyarországon 200 ezer ember éhezik. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint 20-25 ezer gyerek fekszik le éhesen hazánkban.
 

Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Világszerte 795 millióan éheznek, a legtöbben Afrikában, ahol a helyzet egyre rosszabb. Ott jelenleg huszonnégy ország képtelen megfelelő mennyiségű táplálékot biztosítani a lakosságának. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember éhezik.

Magyar valóság

Miközben sokan éheznek körülöttünk is, a magyar családok 42 százaléka rendszeresen dob ki élelmiszert. Kidobjuk, mert megromlott a termék, vagy sokszor azért, mert az élvezeti értéke csökkent. A felmérések szerint legtöbbször a pékáru, a főtt étel, a zöldség és gyümölcs, a húsfélék és felvágottak, a tej és tejtermékek, valamint a gyümölcslevek kerülnek a szemétbe.

Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer megy pocsékba - az egész világon 1,3 milliárd tonna, azaz a megtermelt élelmiszerek egyharmada. Az élelmiszer-pazarlás problémája egyre égetőbb világszerte – mondta el a hirado.hu-nak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Cseh Balázs.

Október 16-án van az élelmezés világnapja. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására.

Forrás: hirado.hu, a cikk itt olvasható
További híreink »
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
HÍRLEVÉL - FELIRATKOZOM
ÖN IS SEGÍTHET!
TÁMOGASSON PÉNZADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÉLELMISZERADOMÁNNYAL
TÁMOGASSON ÖNKÉNTES MUNKÁVAL
Csapatunk
Cseh Balázs
alapító, elnökségi tag, elnök
Az Élelmiszerbankot azért hoztuk létre, mert korábban ilyesmi nem létezett Magyarországon, de nagy szükség volt rá, hogy létrejöjjön.