Hírek

Veszélyhelyzetben is a nélkülözőkért - 1,5 milliárd forint értékű élelmiszert osztott az Élelmiszerbank az elmúlt 3 hónapban -

2020.04.08

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Veszélyhelyzetben is a nélkülözőkért

- 1,5 milliárd forint értékű élelmiszert osztott az Élelmiszerbank az elmúlt 3 hónapban -

 

Az elmúlt hetek, a COVID-19 okozta nehézségek különös kihívást jelentettek a nélkülözők számára, hiszen helyzetük, ellátásuk, kilátásaik még bizonytalanabbá válik. Annak érdekében, hogy ebben a nehéz időszakban is támogatásban részesüljenek, még inkább megnő az őket segítő szervezetek szerepe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 300.000 nélkülöző ellátását segíti országszerte ezekben a hetekben is.

 

Az idén 15 éves Élelmiszerbank Egyesület jelen járványügyi helyzetben is üzemelteti élelmiszermentő és élelmiszer osztó tevékenységét. Folyamatosan fogad be élelmiszer felesleg felajánlásokat céges partnereitől annak érdekében, hogy a növekvő rászorulói igényeket ki tudja elégíteni. Az átvett élelmiszerek nagyon sokfélék: pékáru, zöldség-gyümölcs, konzervek, csokoládé, édesség, üdítő, hűtött termékek.

 

Az Élelmiszerbank partnerszervezeti hálózatán keresztül juttatja el a megmentett élelmiszereket a nélkülözőkhöz. A hálózatban működő karitatív  szervezetek pillanatok alatt alkalmazkodtak a járványügyi helyzet kihívásaihoz és megoldották a biztonságos osztás feltételeit, védőfelszereléseket szereztek be, kiosztási mechanizmusokat alakítottak át, házhoz szállítanak, folyamatosan dolgoznak, nem állnak meg ebben a nehéz helyzetben sem. Ezzel biztosítják a sok-sok nélkülöző ellátását, akik most különösen számítanak a segítségre, mert számukra nagyon sokszor az élelmiszeradományok jelentik a túlélést. A 300.000 nélkülöző között vannak gyermekek, idősek, családok, fogyatékkal élők, hajléktalanok. Az idősek száma eléri a negyvenezret, az ő ellátásuk most különös figyelmet igényel.

 

Az év első 3 hónapjában több mint 2.000 tonna élelmiszert osztott ki az Élelmiszerbank, több mint 1,5 milliárd forint értékben. Mindebből márciusban 715 tonna élelmiszer tudott eljutni azonnali segítségként a nélkülözőkhöz több mint 580 millió forint értékben. 

 

“Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a működésünket folyamatosan fenntartsuk, rengeteg ember helyzete múlik most rajtunk. Ehhez leginkább további élelmiszer feleslegek felajánlásokra és anyagi segítségre van szükségünk“ – mondta Cseh Balázs az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

 

vége -

 

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

 

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük a nélkülözés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 15 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

www.elelmiszerbank.hu

 

További információ: 

Sczígel Andrea

külső kapcsolatok igazgató

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Mobil: +36 30 400 9328

sczigel.andrea@elelmiszerbank.huADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére