Hírek

Több, mint 50 tonna élelmiszert hozott a rászorulóknak az Élelmiszerbank IX. Adománykonvoja

2014.10.17

Minden évben október 16-án az Élelmezési Világnapon indítja útnak a Magyar Élelmiszerbank Adománykonvoját a FAO-val közösen, mellyel az éhezés elleni küzdelemre szeretné felhívni a figyelmet. 

Az éhezés mint társadalmi probléma Magyarországon is egyre többeket érint. Sok családban rendszeresen gondot jelent az élelmiszerek beszerzése. A legújabb Eurostat adatok szerint Magyarországon lakosságának egyharmada, 33% azok aránya, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy húsfélét, csirkét, halat vásároljanak maguknak legalább minden második napon. A felmérés szerint ez az arány még magasabb a nyugdíjasok, illetve a nagycsaládosok körében, előbbiek aránya 41%, utóbbiak körében közel 46% azok aránya, akik nem engedhetik meg maguknak a minőségi élelmiszerek rendszeres beszerzését*. Ezt a jelenséget nevezzük minőségi éhezésnek, ami bár nem azonos súlyú a mennyiségi éhezéssel, amikor valaki rendszeresen nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, mégis egy, a magyar lakosság közel felét érintő problémára hívja fel a figyelmet.

Élelmiszerbank-FAO SajtótájékoztatóMegdöbbentőek ugyanakkor az élelmiszerfeleslegek kapcsán ismert adatok, miszerint Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszer kerül megsemmisítésre, mely élelmezési célokra történő felhasználása lehetővé tenné a fent említett problémakör szinte teljes felszámolását. Az élelmiszerfeleslegek begyűjtésével és rászorulókhoz történő eljuttatásával Magyarországon fő tevékenységként a Magyar Élelmiszerbank foglalkozik.„Mi az Élelmiszerbanknál abban hiszünk, hogy évről évre nagyobb mennyiségben menthetők meg feleslegként megsemmisítésre szánt élelmiszerek, melyeket mi még a fogyaszthatósági határidőn belül eljuttatunk a rászorulókhoz. Egyesületünk célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a probléma súlyosságára és szolidaritásra bíztassuk őket.” – mondta Cseh Balázs az Élelmiszerbank elnöke.

Az Élelmezési Világnap alkalmából a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO közösen indította útjára a IX. Élelmiszerbank Adománykonvojt, amely több, mint 50 tonnányi élelmiszert szállít magyarországi rászorulóknak. A konvojban résztvevő támogató vállalatok : Alföldi Tej Kft., Bijó Élelmiszer Kereskedelmi Kft., Bonafarm Csoport, Bonbonetti Csoport, Danone Kft., Famíliatészta Kft., Füri Tésztaipari és Élelmiszerforgalmazó Kft., Gyermelyi Zrt., Izsáki Házitészta Kft., METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., NT Kft., Penny Market Kft., Sága Foods Zrt., Soós Tésztaipari Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt., Unilever Magyarország Kft., Univer Zrt.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ezzel a kezdeményezésével az éhezés elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet.

* Forrás: Eurostat 2013


Tekintse meg sajtóközleményünket.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!