Hírek

Tízezer emberen segített az Élelmiszerlavina

2013.11.15

Csaknem száz tonna terményt takarítottak be a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában résztvevő önkormányzatok és civil szervezetek földjein dolgozók az ősz során. Az egészséges élelmiszernövények összesen tízezer nehéz sorsú emberhez jutottak el.

Negyedik alkalommal hirdettük meg az Élelmiszerlavina programot, amelynek keretében idén minden eddiginél több, összesen huszonhét önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást, mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. A többszereplős összefogásra épülő program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők szakmai felügyelettel zöldségeket – burgonyát, cukkinit, uborkát, paprikát, paradicsomot - termeltek, az előállított élelmiszert pedig odaadták a környéken élő hátrányos helyzetűeknek. A pályázók 31,5 hektáron gazdálkodtak, s csaknem kétezer embert vontak be a munkába. A program nem egyszeri támogatásról szól, a földeken dolgozók közül sokan a közös munkában megszerzett tudást aztán otthonukban is kamatoztatni tudják, emelte ki Cseh Balázs.

A támogatott pályázók zöme a hátrányos helyzetű országrészekből került ki, ahol a nagycsaládok, szociálisan rászorulók, létminimum közelében élők, kisnyugdíjasok számára hatalmas segítséget jelent az itt megtermelt élelmiszer, hangsúlyozta Czigány Tibor. A Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy hazánk meghatározó növényvédelmi és vetőmag előállító vállalata ismét részese lehetett egy olyan társadalmi kezdeményezésnek, amelynek keretében összesen tízezer ember kapott segítséget.

Ebben az évben csaknem száz tonna termény került a rászorulókhoz. A szabolcsi Bökönyben például több mint 500-an részesültek az Élelmiszerlavina terményeiből, tudtuk meg Gyalogné Lovas Irén polgármestertől. A megtermelt cukkinit, burgonyát, paradicsomot, paprikát az óvodában és a bentlakásos idősek otthonában, valamint rászoruló családok megsegítésére használták fel. A tolnai Kölesden pedig annyi paprika és cukkini termett, amelyből még négy környező település lakóinak is jutott.

A munkából civil szervezetek is kivették a részüket. A zalai Tudat Mezsgyéjén Alapítvány koordinátora, Bakos Gerda elmondta: a programban megtermelt zöldségeket intézményben élő értelmi fogyatékos embereknek osztották ki, egy része pedig az intézmény konyhájára került. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány Toldon valósította meg a programot, itt 45 család vett részt a munkában. A magas munkanélküliséggel, mélyszegénységgel sújtott település lakóinak az önfenntartás is meghaladja a lehetőségeit, így minden segítség elkél, hangsúlyozta Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Az Élelmiszerlavina idei programjában résztvevő települések, szervezetek listája:

Megye Kedvezményezett
Baranya Egyházasharaszti Önkormányzat
Baranya Siklósnagyfalu Települési Önkormányzat
Baranya Somogyhatvan Községi Önkormányzat
Békés Csanádapáca Község Önkormányzata
Békés Mezőberény Város Önkormányzata
Békés Mezőkovácsháza Város Önkormányzata
Békés Zsadány Községi Önkormányzat
Borsod-Abaúj-Zemplén Rudabánya Város Önkormányzata
Borsod-Abaúj-Zemplén Községi Önkormányzat Teresztenye
Hajdú-Bihar Igazgyöngy Alapítvány (Berettyóújfalu)
Komárom-Esztergom „Názáret” Szociális Szolgáltató (Tatabánya, Komárom)
Nógrád Karancslapujtő Község Önkormányzata
Pest Nem Adom Fel Alapítvány (Budapest)
Pest Kosd Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal
Pest Speciális Otthon Abony
Pest Support Humán Segítő és Szolgáltató Alapítvány
Pest Zsámbok Község Önkormányzata
Somogy Kaposfő Község Önkormányzata
Szabolcs-Szatmár-Bereg Biri Község Önkormányzata
Szabolcs-Szatmár-Bereg Bököny Község Önkormányzata
Szabolcs-Szatmár-Bereg Szakoly Község Önkormányzata
Szabolcs-Szatmár-Bereg Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat
Tolna Galló József Társult Általános Iskola és Óvoda
Tolna Kölesd Községi Önkormányzat
Zala Foglalkoztató Zala-KAR Nonprofit Közhasznú Kft
Zala Tudat Mezsgyéjén Alapítvány (Magyarszerdahely, Zala)
Zala Csörnyeföld Község ÖnkormányzataADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére