Hírek

Segítség az élelmiszeripari cégeknek, segítség a nélkülözőknek

2020.06.24

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Segítség az élelmiszeripari cégeknek, segítség a nélkülözőknek

- újabb esély a nélkülözőknek a járványhelyzet okozta nehézségek leküzdésére -

 

Budapest, 2020.06.24. A COVID-19 okozta nehézségek hosszú távon érintik a nélkülözőket Magyarországon is. A válság elhúzódó hatásait most együtt próbálja enyhíteni a kormányzat, a gazdasági és a civil szféra. Az Agrárminisztérium a héten egy olyan rendeletet adott ki, mely a válságban különösen érintett élelmiszeripari cégek megsegítését tűzte ki célul, oly módon, hogy közben a rászorulók is részesülnek a támogatásból, így a rendelet egyben az ő helyzetük javítását is célozza. 

 

Az Agrárminisztérium által a héten a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében kiadott 25/2020. (VI. 22.) AM rendelet  lehetőséget biztosít az élelmiszeripari gyártóknak, feldolgozóknak arra, hogy vissza nem térítendő támogatás formájában segítséget kapjanak, amennyiben ezt a kialakult járványügyi helyzet hatása szükségessé teszi számukra. A rendelet egyben azt is szabályozza, hogy az érintett nagyvállalkozások az igényelt támogatás 10%-ának megfelelő értékű adományt olyan karitatív célokra adjanak át, mint a nélkülözők élelmezése, élelmiszeradományok eljuttatása hátrányos helyzetben élőkhöz.

Az idén 15 éves Élelmiszerbank Egyesület országos szinten 400 partnerszervezetével együttműködve közel 300.000 nélkülözőt - családokat, időseket, gyermekeket, hajléktalanokat - lát el, akik számára egy ilyen lehetőség életmentő lehet. Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján látható, hogy sajnos jelentősen megnőtt az igény az élelmiszeradományokra. A megnövekedett igények kielégítésére azonban szükség van az Élelmiszerbankhoz érkező élelmiszeradományok mennyiségének növelésére is. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az elmúlt hónapokban folyamatosan biztosította a nélkülözők ellátását, hiszen a járvány első pár hónapjában olyan termékekkel bővült raktárkészlete, melyek a vírushelyzet kitörése miatt váltak felesleggé pl. a vendéglátásból kiesett alapanyagok, szezonális Húsvéti termékek vagy iskolai ellátásból kiesett élelmiszerek. A mostani, Agrárminisztérium által biztosított lehetőség, azonban hosszabb távon is biztos ellátást nyújthat a nélkülözőknek.

“Bízunk benne, hogy a segítséget igénybe vevő cégek által nyújtott termék adományok sok-sok nélkülöző mindennapjait fogják megkönnyíteni. Az Élelmiszerbank készen áll nagy mennyiségű élelmiszerkészletek kiosztására, így továbbra is várja a felajánlásokat. Úgy gondoljuk, hogy az Agrárminisztérium kezdeményezése nem csak a vállalatok számára, de a nélkülöző rétegeknek is mentőövet jelent“ – mondta Cseh Balázs az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

 

- vége -

 

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

 

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük a nélkülözés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 15 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

www.elelmiszerbank.hu

 

További információ: 

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/840cecb16fd229480b8c990c4e818ec8320ccf24/megtekintes

(Magyar Közlöny 2020. évi 148. szám)

https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/mezogazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megjelentek-az-agrar-es-elelmiszeripari-vallalkozasok-altal-igenybe-veheto-atmeneti-tamogatasokrol-szolo-miniszteri-rendeletek

 

Élelmiszerbank sajtókapcsolat: 

Sczígel Andrea

külső kapcsolatok igazgató

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Mobil: +36 30 400 9328

sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!