Hírek

Sajtóközlemény: Nemcsak segít, összefogásra is ösztönöz az Élelmiszerlavina program

2016.05.03

Ebben az évben tizenöt – számos többszörösen hátrányos helyzetű - megye 52 településén indult el a közösségi munka az Élelmiszerlavina keretében, ismertette Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. A vállalat által felajánlott több millió forint értékű zöldség – egyebek mellett káposzta, zöldborsó, burgonya, hagyma, paradicsom, paprika, cukkini – vetőmagokat összesen száz hektáron vetették el és gondozzák majd hónapokon át nehéz sorsú emberek bevonásával a kedvezményezettek. Az Élelmiszerlavina így „hal helyett hálót” ad: egyrészt összefogásra ösztönzi a közösségeket, másrészt parlagon heverő területeken kezdenek el újra kiskerti termesztést folytatni. Ezáltal a résztvevők is megtanulják és sok esetben otthonukban is újrakezdik a kertészkedést, amely nagyon fontos lépése a vidék felzárkóztatásának. Erre a társadalmi célú program története során egyre több pozitív példát látni, tette hozzá Czigány Tibor.

 

Harmadik alkalommal vesz részt az Élelmiszerlavina programban a baranyai Magyarszék. Mint Kárpáti Jenő, a település polgármestere elmondta: helyi civil szervezetekkel közösen indított program résztvevői hasznosan, kertészeti munkával töltik idejüket, a megtermelt élelmiszernövények pedig nagy segítséget jelentenek a rászoruló embereknek. A csaknem egyhektáros területükre idén burgonyát, hagymát, cukkinit, paradicsomot, karfiolt, vöröskáposztát vetettek. A terményekből elsősorban a mélyszegénységben élők és a nagycsaládosok kapnak majd, nekik van a legnagyobb szükségük segítségre, tette hozzá a polgármester.

 

A Mikóházi Ízőrzők Egyesülete burgonyát, paprikát, kelkáposztát és csemegekukoricát kapott. A vetőmagok nagy részét már el is vetették. Az 556 lelkes borsodi településen működő civil szervezet a terményekből nehéz helyzetű embereket és nagycsaládokat támogat majd. Mint Novák Noémi koordinátor elmondta: különösen a gyerekek számára nagyon fontos, hogy egészséges zöldségeket fogyaszthassanak, ezért az adományokon kívül megismertetik a családokat a zöldségfélékből előállított ételek elkészítésével is. A gyermekek iskolaszünetben a földet művelő önkénteseknek segítenek, így már fiatal korban élményeket szerezhetnek a mezőgazdaságról.

 

A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona együttműködésével ötödször pályázott sikeresen vetőmagokra. A földterületük művelését szakember irányításával önkéntesek végzik, a munkákba bekapcsolódnak az otthonok fogyatékkal élő lakói is, akikre évről-évre egyre több feladatot lehet bízni.

 

Az Élelmiszerlavina 2008 és 2015 között már 120 ezer emberen segített, a mezőgazdasági munkákba a településeken több tízezer embert vontak be a pályázók, mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. A program az elmúlt években ismert és elismert társadalmi célú kezdeményezéssé vált, amelynek hatására - példaként maguk elé állítva a kezdeményezést - több település kezdett saját erőből kertészeti gazdálkodásba.

 

Az Élelmiszerlavina idei nyertesei:

 

Pályázó szervezet neve

Megye

Egyházasharaszti Önkormányzat

Baranya

Magyarszék Önkormányzata

Baranya

Márok Község Önkormányzata

Baranya

Old község Önkormányzat

Baranya

Oroszló Község Önkormányzata

Baranya

Okány Község Önkormányzata

Békés

Szabadkígyós Község Önkormányzata

Békés

Zsadány Községi Önkormányzat

Békés

Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány - Gyula-Gyulavári

Békés

Phralipe Független Cigány Szervezet - Hernádvecse

Borsod-Abaúj-Zemplén

Arnót Község Önkormányzata

Borsod-Abaúj-Zemplén

Homrogd Község Önkormányzata

Borsod-Abaúj-Zemplén

Felsődobsza Község Önkormányzata

Borsod-Abaúj-Zemplén

Mikóházi Ízőrzők Egyesülete

Borsod-Abaúj-Zemplén

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata

Borsod-Abaúj-Zemplén

Kiscsécsi Roma Nemzeti Önkormányzat

Borsod-Abaúj-Zemplén

Csincse Község Önkormányzata

Borsod-Abaúj-Zemplén

Ráckeresztúr Község Önkormányzat

Fejér

Soponya Nagyközség Önkormányzat

Fejér

Debrecen Menhely Alapítvány

Hajdú-Bihar

Igazgyöngy Alapítvány - Berettyóújfalu (megvalósítás helyszín: Told)

Hajdú-Bihar

Községi Önkormányzat Andornaktálya

Heves megye

Nagytálya Község Önkormányzata

Heves megye

Szerafina Észak-Alföldi Roma Nők és Hátrányos Helyzetű Családok Egyesülete – Kisújszállás

Jász-Nagykun-Szolnok

J-N-Sz Megyei Révay György Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, EGYMI és Kollégium - Tiszaföldvár

Jász-Nagykun-Szolnok

Zagyvarékas Község Önkormányzata

Jász-Nagykun-Szolnok

Nagykörűi Közösség Építők Egyesület

Jász-Nagykun-Szolnok

Boldog Ceferino Alapítvány – Esztergom

Komárom-Esztergom

Oroszlány Város Önkormányzata

Komárom-Esztergom

Bakó-Biofalu a Családért Közhasznú Nonprofit Kft. – Csesztve

Nógrád

Diósjenő Község Önkormányzata

Nógrád

Zsámbok önkormányzata

Pest

Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola - Cegléd

Pest

Kálmáncsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Somogy

Kaposhomok Község Önkormányzat

Somogy

Kelevíz Község Önkormányzata

Somogy

Porrog Község Önkormányzata

Somogy

Beszterec Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Biri Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Levelek Nagyközség Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Nyírkarász Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Pap Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Szakoly Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Nagyszokoly Község Önkormányzata

Tolna

Pincehely Nagyközség Önkormányzata

Tolna

Pénzesgyőr Község Önkormányzata

Veszprém

Kispáli önkormányzata

Zala

Lenti Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata

Zala

Nemesapáti község Önkormányzata

Zala

Zalaszentgyörgy Község Önkormányzata

Zala

Tudat Mezsgyéjén Alapítvány - Magyarszerdahely

Zala

 

 

Kapcsolat:

Szellő Gábor

KRQ Communications

szello.gabor@krq.hu

30.749.8810

 

A Syngentáról


A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

 

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.


Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületről

 

Az Élelmiszerbank több mint 10 éves fennállása óta folyamatosan növeli a megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott, feleslegessé vált élelmiszert, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az Élelmiszerbank 2015-ben 2600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen nélkülözőkhöz. 220 partnerszervezetén keresztül közel 300 000 rászorulót lát el rendszeresen. 2005-ös megalakulása óta 37 400 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!