Sajtóközlemény: Eredményes féléven van túl az Élelmiszerbank

2018.07.24

Mentett élelmiszerből több mint 1 200 000 élelmiszercsomag a nélkülözőknek

- Eredményes féléven van túl az Élelmiszerbank -

A világban és egyúttal Magyarországon is az élelmiszerpazarlás hatalmas problémát jelent még mindig, ami hatással van a társadalmunkra és a környezetünkre is. Hazánkban az  Élelmiszerbank egyedülálló tevékenységet folytat azért, hogy csökkentse a keletkezett élelmiszerfeleslegek mennyiségét és a még fogyasztható élelmiszereket eljuttassa azokhoz akiknek nincs mit az asztalra tenniük. Az Egyesület által összegyűjtött élelmiszerfelesleg mennyisége folyamatosan, évről évre nő, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy az év első felében több mint 1 200 000 élelmiszercsomagot  állított össze és juttatott el a nélkülözőkhöz.

Évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik Magyarországon.* Annak érdekében, hogy ne keletkezzen ilyen jelentős mennyiségű felesleg, fontos a megelőzés, a pontos tervezés és az edukáció az élelmiszerlánc minden pontján, a termeléstől a fogyasztókig. A feleslegek keletkezése azonban egyenlőre így is elkerülhetetlen. Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, és a szervezett élelmiszermentés segítségével csökkentse a nélkülözők számát Magyarországon. Az Egyesület elsődlegesen a gyártóknál és a kereskedőknél keletkező élelmiszerfeleslegre koncentrál, de hosszú távú cél a mezőgazdasági és a vendéglátásban keletkező élelmiszerfeleslegek mentése is.

Összefogás a pazarlás ellen

Az Élelmiszerbank jelenleg közel 100 gyártótól és 5 nagy kereskedelmi lánctól veszi át azokat a termékeket, amelyek valamilyen okból (közeli lejárat, szezonalitás, csomagolási hiba, stb.) soha nem jutnak el a vásárlókig. A kereskedelmi láncok áruházaiból, jelenleg közel 270-ből, napi szinten menti az Egyesület partnerszervezetei segítségével a termékeket.

Az év első felében az Egyesület közel 5 000 tonna élelmiszert mentett meg és juttatott el országszerte nélkülözők százezreihez. A kiosztott élelmiszer 1 200 000 csomagnyi segítséget jelentett családoknak, gyermekeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek, hajléktalanoknak és sok-sok olyan embernek, akiknek a napi élelmezés gondot jelent.

Az Egyesület kiemelt figyelmet fordít arra, hogy azon szervezetek számára, akik rászoruló gyermekek ellátásával foglalkoznak az év kiemelt időszakaiban extra segítséget is nyújtson.

„Idén a gyermeknap és a nyári táborok időszakában pályázatot hirdettünk, amelyre olyan szervezeteket jelentkezhettek, akik működésükkel, programjukkal nélkülöző gyermekeket segítenek. Közel 80 nyertes pályázatot választottunk ki, amelynek keretében több mint 12 000 gyermek számára tudtunk édességet küldeni. A csomagokban édességek mellett tartós élelmiszer is került, amit a programok keretében fogyaszthattak el a résztvevők” – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

* 2006 EUROSTAT adatai

További információ: