Hírek

Sajtóközlemény: Élelmiszermentés a közösség erejével

2016.09.22

Sajtóközlemény

Élelmiszermentés a közösség erejével

Az élelmiszerpazarlásra, az egyik fő fenntarthatósági problémára világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Mindezek mellett globális „paradoxon” is: míg az egy évben megtermelt élelmiszerek jelentős részét kidobják, rengeteg ember éhezik. E problémára keresnek megoldást az utóbbi hetekben oly sok figyelmet kapott élelmiszermentő applikációk.

Az Élelmiszerbank Egyesület az a szervezet Magyarországon, amely az élelmiszerpazarlás problémájának megoldásával egyszerre több szinten is foglalkozik. Folyamatosan gyűjti be a felmerülő élelmiszerfelesleget jelentős hazai gyártóktól és kereskedőktől, és juttatja el azt a nélkülözőkhöz. A társadalom edukációján keresztül dolgozik a fogyasztói felesleg csökkentésén és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel minél több szereplőt tud bevonni az élelmiszerpazarlás problémájának megoldásába.

Az Élelmiszerbank a SavingFood 2.0 H2020 Európai Uniós projekt egyik résztvevőjeként egy új, innovatív szemléletmód bevezetésével - amelyhez egy közösséget építő applikáció is kapcsolódik - igyekszik megoldani az élelmiszerpazarlás problémáját: társadalmi összefogást hirdet, amely keretében az élelmiszerfelesleg karitatív szervezeteknek való újraelosztásával csökkentené a kidobott élelmiszerek mennyiségét valamint az éhezés és alultápláltság mértékét.

Az applikáció felületén bármely gyártó, kereskedő vagy vendéglátó beregisztrálhatja majd a nála elérhető élelmiszert, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek - akik szétosztják a rendelkezésre álló élelmiszerfelesleget a nélkülözők között. A kezdeményezés a rászorulók segítését tűzte ki célul. Magánemberek is jelentkezhetnek a felületen, akik segítő, önkéntes szerepet szeretnének betölteni.

Az eddig használt (mind online, mind offline) újraelosztási-láncokon túl a SavingFood 2.0 program célja az élelmiszerpazarlás ellen fellépő társadalmi összefogás megteremtése, amely a pazarlásban résztvevő összes szereplőt bevonja a megoldási folyamatba. Az új élelmiszer-újraelosztási modell online kommunikáló közösségen alapul, amelynek tagjai egy applikáció segítségével különböző területekről szerveződnek össze: lakosság, gazdálkodók, nagy élelmiszerláncok, kiskereskedők, civil szervezetek, aktivisták, stb., akik erős motivációval rendelkeznek annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a pazarlás ellen, akár a felesleges élelmiszerek összegyűjtésével, akár az alulról szerveződő, figyelemfelhívó kampányok indításával. Az Élelmiszerbank már korábban dolgozott helyi élelmiszermentő közösségek kialakításán, ennek most új lendületet ad ez az új applikáció, amelynek tesztje nemsokára várható.

A SavingFood 2.0 projektben több ország is részt vesz, az applikáció egyik kísérleti országa Magyarország. Hazánkban elpazarolt élelmiszerek becsült mennyisége évente 1,8 millió tonna. Az applikációt az Élelmiszerbank már meglévő kapcsolatai körében kezdi tesztelni, de a cél, hogy középtávon egyre nagyobb közösségek férjenek hozzá a gyártók, kereskedő, vendéglátók által felajánlott élelmiszerfeleslegekhez.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületről

Az Élelmiszerbank több mint 10 éves fennállása óta folyamatosan növeli az általa megmentett és összegyűjtött élelmiszerfeleslegek mennyiségét. 

Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az így összegyűjtött élelmiszerrel az Élelmiszerbank országosan segíti a nélkülözőket. 

Az Egyesület 2015-ben 2600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen nélkülözőkhöz. 300 partnerszervezetén keresztül közel 300 000 rászorulót lát el rendszeresen. 2005-ös megalakulása óta 37 400 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.

 

www.elelmiszerbank.hu

2016.09.21.

További információ:

Sczígel Andrea

külső kapcsolatok igazgató

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

mobil +36 30 619 9940

sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!