Országosan több mint 250 áruházban szervez Karácsonyi Adománygyűjtést az Élelmiszerbank a Covid-19 rászorulókat érintő hatásának enyhítésére

2020.11.23

2020-ban a Covid-19 hatásainak enyhítésére és az ünnepi időszak megsegítésére a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén is megszervezi Karácsonyi Adománygyűjtését. Három napon keresztül, november 27-én, 28-án és 29-én országszerte közel 160 település több mint 250 áruházában várják a lakosság élelmiszeradományait.

2020. november 23. Az Élelmiszerbank akciójának célja, hogy az elhúzódó veszélyhelyzet okozta nehézségeket, az ünnepek alatt fokozottan jelentkező élelmezési problémákat enyhíteni tudja az élelmiszer-adománygyűjtés segítségével.

Az idén november 27-én, pénteken 14 és 18 óra között, november 28-án, szombaton és november 29-én, vasárnap 10 és 18 óra között várja az Élelmiszerbank a lakosság élelmiszeradományait országszerte 4 kereskedelmi lánc több mint 250 áruházában.

A Tesco, a vásárlók által a 3 nap során adományozott termékek értékének 20%-ával megegyező pénzbeli adományt is nyújt az Élelmiszerbanknak, amellyel az Egyesület az alapműködését, az élelmiszermentést finanszírozza, hogy még több élelmiszer juthasson el így a nélkülözőkhöz. A Tesco áruházakban az élelmiszer-adományok a gyűjtés utáni két hétben is leadhatók a gyűjtőpontokon.

Az élelmiszerláncok a napi szintű élelmiszermentésben is együttműködnek az Élelmiszerbankkal.

A karácsonyi időszakban és a Covid-19 által okozott kiszolgáltatott helyzetben különösen fontos, hogy a vállalatok, önkéntesek és a vásárlók aktív részvételével széleskörű társadalmi összefogás valósuljon meg a nélkülözők segítése érdekében.

„Az Élelmiszerbank feladatának tartja, hogy a jelen nehéz körülmények között is folytassa az élelmiszerek osztását, a nélkülözők segítését, hiszen ilyenkor még inkább szükség van a munkánkra, ezért minden járványügyi szabályt betartva, megszervezzük az idei adománygyűjtésünket is” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Az áruházakban kijelölt gyűjtőpontokon az Élelmiszerbank körülbelül 6.000 önkéntese várja az élelmiszeradományokat, elsősorban alapvető tartós élelmiszereket – mint például: cukor, rizs, olaj, tészta, konzerv, édességek, tartós tej. Az akcióban összegyűjtött adományokat az Élelmiszerbank, önkéntesei segítségével, a gyűjtés helyszínének környékén élő rászorulóknak juttatja el még karácsony előtt.

A Karácsonyi Adománygyűjtésben résztvevő áruházak listáját ITT találhatja meg.

Kontakt:

Sczígel Andrea

külső kapcsolatok igazgató

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

mobil +36 30 400 9328

sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu

Magyar Élelmiszerbank Egyesületről

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük a nélkülözés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 15 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

www.elelmiszerbank.hu