Közel 400 kamionnyi élelmiszert mentett meg a kidobástól az Élelmiszerbank 2017-ben

2018.02.06

Míg napjainkban világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer-feleslegek megmentése is. Az Élelmiszerbank két fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és mérsékelje a nélkülözést. A tavalyi évben a korábbi eredmény közel kétszeresét, 9 300 tonna élelmiszert mentett meg az egyesület, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani.

Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint közel 2 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80 – 100 000 tonnára becsüli. Az Élelmiszerbank partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól és eljuttatni a nélkülözők asztalára.

Az Élelmiszerbank által megmentett 9 300 tonna élelmiszer hatalmas mennyiség: ha kamionokra raknánk, a sor közel öt és fél kilométer hosszan kanyarogna.

A megmentett termékek összértéke pedig eléri az 5,2 milliárd forintot.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.

Az élelmiszerek az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 000 nélkülözőt segítenek. Az ellátottak között elsődlegesen rászoruló gyermekek és családok vannak, de az Élelmiszerbank nagy számban ér el időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat.

Az élelmiszerek közel 90%-a az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz a partnerszervezeteken keresztül. A maradék 10% élelmiszeripari gyártóktól érkezik az Élelmiszerbank központi raktárába, hogy aztán innen mielőbb rászorulókhoz juthasson.

Az Élelmiszerbank célja, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel élelmiszerfeleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

„Bízunk benne, hogy 2018-ban is folytatni tudjuk ezt a jelentős növekedést és ebben segítségünkre lesznek azon vállalatok is, akik eddig még nem csatlakoztak élelmiszermentő programunkhoz. Nagyon hálásak vagyunk minden céges partnerüknek, akik élelmiszerrel, anyagi támogatással vagy szolgáltatással támogatják munkánkat. Nagy érték számunkra a minket segítő közel 50 önkéntes, illetve több mint 350 partnerszervezet munkája. Együtt 300 000 nélkülöző asztalára tudunk élelmiszert varázsolni, amely sokuk számára sorsfordító lehet.” – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük az éhezés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

www.elelmiszerbank.hu