Hírek

Országos tartósélelmiszer-gyűjtő akció már tavasszal is

2023.05.04

Május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő kampányára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az egyre növekvő rászorulói igényekre reagálva idén először tavasszal is elindítjuk a jótékonysági összefogást, amivel az elmúlt évek adventi időszakában rendre 250 ezer kilónyi tartós élelmiszert sikerült összegyűjtenünk. Arra kérünk mindenkit, hogy a nyár közeledtével is gondoljanak a nehéz sorsú embertársainkra, és a hétvégi vásárláskor a nélkülözők számára is tegyenek egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosárba, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhatnak le. Az ország 115 településén 200 áruházban összesen 3.000 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat két napon keresztül.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta évente megszervezett tartósélelmiszer-gyűjtő akciója a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai ünnepévé nőtte ki magát. A legutóbbi, karácsonykor közzétett felhívásunkra is rendkívüli tempóban érkeztek az adományok, a vásárlók akkor a hétvégi gyűjtés minden egyes percében 30 rászoruló ünnepi csomagjához elegendő élelmiszert adtak össze, és a 241 ezer kilónyi felajánlásból az Élelmiszerbank végül 48 ezer nehéz sorsú embert, családot tudott jelentős támogatásban részesíteni.

Bár már elmúltak a nagy hidegek, túl vagyunk a januáron és februáron is, amikor a segélykérések száma tetőzni szokott, de a megkeresések száma sajnos még mindig nem kezdett el csökkenni. Sőt, egyre többen fordulnak élelmiszercsomagokért az Élelmiszerbankhoz. Még a rekordmértékű inflációs környezetben is kiemelkedik az élelmiszerek drágulása, ami éppen a legszegényebbeket terheli leginkább. Sokakat fenyeget létbizonytalanság. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén először tavasszal is a lakosság segítségét kérjük. Reméljük, sokan átérzik majd a helyzet súlyosságát” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

 

Két napon várjuk az adományokat

A Nagy Tavaszi Élelmiszergyűjtésre május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor a Tesco és az ALDI áruházláncok összesen 200 egységében szerte az országban. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat pénteken 14:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-20:00 óráig fogadják az önkéntesek.

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehéz sorsú embereket segíthetik. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz.

 

Tészta mellé hasznos a szósz is

A legutóbbi akciónk során száraztésztából és konzervekből, valamint rizsből érkezett a legtöbb felajánlás, ezek tették ki az adományok felét. Ezek a termékek tavasszal is kifogástalan választások lehetnek, kétségtelenül hatásos támaszt nyújthatunk vele a rászorulóknak. Ugyanakkor a tésztákhoz elkészíthető szószok és mártások, a bébiételek, és a közelgő gyermeknap apropóján a kekszek és egyéb, kevéssé olvadékony édességek is nagy örömöt hozhatnak a nélkülözők mindennapjaiba.

 

Tények-számok a tavaszi élelmiszergyűjtésről

  • Az elmúlt 10 évben összesen 2,3 millió kiló élelmiszeradományt adtak össze a vásárlók az Élelmiszerbank áruházi adománygyűjtő akcióin.
  • Az élelmiszerek drágulása még mindig kiugró, aminek a terheit a kisebb keresetű családok lényegesen jobban megérzik – ugyanis ők a jövedelmük nagyobb hányadát szokták élelmiszerre fordítani.
  • A rászorulók részére leginkább a rizs, a hús- vagy készétel konzervek, a szószok-mártások, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej, az édesség és a további hűtést nem igénylő termékek jelentik a legnagyobb segítséget.
  • A péntek-szombati akció az ország 115 településén zajlik majd a Tesco és az ALDI áruházláncok összesen 200 egységében. A lebonyolításban 3.000 önkéntes segítő teljesít szolgálatot.
  • A kezdeményezéshez csatlakozik Vágó Piros rádiós műsorvezető, valamint Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművész házaspár. Az akció beharangozásában szerepet vállal Viszkok Fruzsi blogger, Michelisz Norbert világkupa győztes autóversenyző és Wéber Gábor autósport szakkommentátátor is.
  • Az akcióban részt vevő áruházak listája elérhető itt >>>

 ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére