Hírek

Nemzetközi összefogás, összehangolt segítségnyújtás

2022.03.02

Az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjai együttes erővel támogatják Ukrajna lakosságát.

Az Ukrajnát ért orosz támadást követően, 2022. február 28-án az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége (Europead Food Banks Federation) rendkívüli ülést hívott össze a 29 európai tagországának elnökeivel és az amerikai Globális Élelmiszerbank Hálózat (Global FoodBanking Network) képviselőivel.

A Kijevi Élelmiszerbank Alapítvány (Kyiv City Charity Foundation “Food Bank”) képviselői elmondták, hogy Kijev teljesen el van szigetelve, más városokban viszont, ahol a biztonsági helyzet engedi, az alapítvány folytatni tudja a tevékenységét és élelmiszersegélyt juttat el a menekülteket is ellátó jótékonysági szervezetekhez. Kijev élelmiszertartalékai várhatóan egy hónapon belül kimerülnek. A szomszédos országok élelmiszerbankjai folyamatosan gyűjtik az élelmiszert, amit magyarországi, moldovai, lengyelországi, romániai és szlovákiai menekültközpontokba szállítanak. A menekülők igényei változatosak, de az egyértelmű, hogy közép- és hosszútávon is támogatásra van szükségük, a forrásaik és erejük nem tart ki sokáig.

A találkozó résztvevőinek egyhangú jóváhagyásával az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének fő célja, hogy segítse a Kijevi Élelmiszerbank Alapítványt és a szomszédos országok, úgy mint Magyarország, Moldova, Lengyelország, Románia és Szlovákia élelmiszerbankjait. A konkrét szolidaritás jeleként az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének Igazgatótanácsa 300 000 eurónyi összeget különített el az azonnali élelmiszersegély és támogatás biztosítására. Az első felajánlás máris átutalásra került a Kijevi Élelmiszerbank Alapítvány részére.

A találkozón a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet Cseh Balázs képviselte. Egyesületünk elnöke elmondta, hogy rögtön a háborús konfliktus kirobbanásakor megkerestük az élelmiszergyártó és forgalmazó partnereinket, örömünkre már több mint 30 vállalat jelezte a segítő szándékát. A termékfelajánlások közül elsősorban az üdítőitalokat, kekszeket, snack jellegű termékeket tudjuk közvetlenül a határ mellé irányítani. A hűtést vagy konyhai előkészítést igénylő élelmiszereket, illetve a rövid lejárati idejű termékfelajánlásokat ezzel szemben olyan intézmények és karitatív szervezetek felé fogjuk továbbadományozni, amik nagy számban fogadnak be menekülteket és szállást is biztosítanak a számukra. Több tízezer zöldségkonzerv címkézését és kiosztását készítettük elő, és jótékonysági főzéseket tervezünk, amik által alkalmanként többszáz adag melegételt tudunk eljuttatni rászorulókkal foglalkozó intézményekbe, befogadó otthonokba. Sajnos minden jel arra utal, hogy elhúzódó válságra kell számítani, ezért az Élelmiszerbank is a hosszabb távú segítségnyújtás formáit igyekszik megalapozni.

A találkozó végén Jacques Vandenschrik, az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének elnöke elmondta: „Ebben a drámai helyzetben az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének mind a 29 tagja teljes szolidaritást vállal. Legjobb tudásuk szerint fognak segíteni, de tudatában vannak, hogy a jelenlegi válsághelyzet rövid időn belül emberek millióira lehet hatással. Míg a fenti támogatás a szolidaritás konkrét demonstrálása, alapvetően sokkal nagyobb segítségre van szükség, hogy megmutassuk, a szolidaritás nem csak egy üres szó, és sokkal fontosabb, hogy segítsük az embereket elviselhetetlen szenvedéseik közepette.”

Az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége vállalatokat, alapítványokat, szervezeteket és magánembereket is felhív, hogy csatlakozzanak az adománygyűjtő kampányhoz. A nemzetközi összefogásról itt tudhat meg többet: https://www.eurofoodbank.org/feba-supports-ukraine

Amennyiben közvetlenül a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segélyező munkáját támogatná, kérjük, keressen az elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu címen vagy küldje el támogatását itt.

#AllTogether4Ukraine



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!