Hírek

Napi 25 ezer kiló élelmiszer mentése mellett jótékonysági főzésekre is jut erőnk

2021.10.28

A JótéKonyha a Magyar Élelmiszerbank Egyesület társadalmi célú vállalkozása: egy képzett szakácsokból és konyhai segítőkből álló csapat, ami vállalati önkéntescsoportokkal összefogva rendszeresen szervez jótékonysági főzéseket is. Szerencsére sok cég jelentkezik ilyen programokra, szeptember eleje óta összesen 12 jótékonysági főzésre került sor, és 4320 adag melegételt tudtunk célba juttatni.


Nemcsak jótékonysági főzés, egyúttal csapatépítő esemény is                

A jótékonysági főzéseinkbe általában az Élelmiszerbank céljaival egyet értő, azt támogató vállalatok munkatársai is bekapcsolódnak önkéntesként. Az ő kétkezi munkájuknak köszönhetően alkalmanként akár ezernél is több adag étel készíthetünk és oszthatunk szét rászorulók között. De vajon miért tekinthetők ezek az alkalmak csapatépítő eseményeknek?

A legfontosabb ok minden bizonnyal a közös segítségnyújtásban rejlik, a nélkülöző emberekért végzett munka már önmagában csapatkovácsoló erővel bír. Persze a JótéKonyha eseményei ennél többet is tartogatnak a résztvevőknek. A pucolás, szeletelés, kavargatás mellett a programot játékos kihívások, csapatversenyek is színesítik, közben a résztvevők a környezettudatos-pazarlásmentes háztartásvezetés filozófiájával is megismerkedhetnek, sőt, az Élelmiszerbank szíveként működő központi raktárunkba is betekinthetnek, a mentés és a segélyezés folyamatát is átláthatják.

A visszajelzések alapján már az is hozzájárul a jótékonysági főzéseink sikeréhez, hogy a résztvevő önkéntesek itt kötetlenül tölthetnek el együtt időt, kiszakadva az irodai környezetből. – meséli Cseh Balázs, az élelmiszerbank elnöke. – Ugyanakkor a szemléletformálásnak is nagy szerepe van. A programok végére olyan pazarlásmentes praktikákkal is megismerkedhetnek a résztvevők, amiket az otthonukban és az irodában egyaránt alkalmazhatnak.”


2500 ebédet főztünk a rászorulóknak, alig néhány óra alatt

Az ősz egyik legemlékezetesebb programját a 25-ik születésnapját ünneplő Tesco munkatársaival valósítottuk meg. A 2500 adag babgulyás elkészítésében összesen 100 önkéntes működött közre. A mutatványhoz még egy 2200 literes üstre is szükség volt.

Bár nem minden hátsó kertben lapulnak ekkora főzőedények, a biztonság kedvéért Önnel is megosztjuk a hozzávalókat: 10 liter étolaj, 85 kiló bacon, 100 kiló vöröshagyma, 7 kiló fokhagyma, 270 kiló sertéscomb, 170 kiló lecsókonzerv, 135 kiló sárgarépa, 50 kiló fehérrépa, 65 kiló zeller, 50 kiló burgonya, 165 kiló babkonzerv, 5 kiló fűszerpaprika, 1,3 kiló őrölt fűszerkömény, 0,7 kiló babérlevél, 5 kiló só, 1,3 kiló őrölt feketebors őrölt, 17 köteg petrezselyem, tejföl ízlés szerint.
 

Kiket segítenek az ételadományok?

Szeptember eleje óta 4320 adag melegétel és ugyanennyi kókuszgolyó készült az Élelmiszerbank jótékonysági főzésein. A készételeket karitatív szervezetek segítségével juttatjuk el a nélkülözőkhöz. Az előre csomagolt adagokért érkeztek fogyatékkal élőket segítő alapítványok, hajléktalan-ellátó intézmények, idősgondozással foglalkozó csoportok, nagycsaládos egyesületek, gyermekotthonok és romaügyi szervezetek is.

A Blikk.hu videójában egy ételosztás képkockái is láthatóak, a felvételek Ringier Axel Springer Magyarország Kft. jótékonysági főzése alkalmából készültek.

 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület köszönetet mond minden önkéntescsapatnak, akik 2021 őszén közreműködtek a Jótékonysági főzésein: Allianz Hungária Zrt., Auchan Retail Magyarország, BlackRock, Borsodi Sörgyár Kft., FranklinCovey Magyarország, Intrum Zrt., Nexon Kft., Ringier Axel Springer Magyarország Kft., Tesco Magyarország, GoTrueMotion, Unisys Magyarország Kft., Városliget Zrt.

Jótékonysági sütisütésekkel készülünk az őszre. Az Önök cégét is várjuk.

Továbbra is várjuk újabb lelkes vállalati közösségek jelentkezését, akik szívesen kötnék össze a céges csapatépítés és a jótékonyság témáját. Az ünnepek közeledtével nemcsak üstben főzésre, hanem akár karácsonyi kekszek sütésére is van lehetőség. Az eseményekhez minden eszközt biztosítunk, a programot tetszőleges helyszínen meg tudjuk szervezni.                   

Kérjük, érdeklődjön munkatársunknál:                

Horváth-Halmai Eszter
Vállalati adományszervezési vezető
mobil +36 30 626 8954
horvath-halmai.eszter@elelmiszerbank.hu



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!