Hírek

Mit hoz idén az Élelmiszerlavina?

2015.08.27

Élelmiszerlavina programunkat 2008 óta minden évben útjára indítjuk. Az akció „kistermelői ágán” a Syngenta Kft. általá biztosított vetőmagokból az élelmiszereket civil szervezetek és települési önkormányzatok szervezésében – melynek egyik legfontosabb része a termeléshez szükséges föld biztosítása – maguk a munkaképes rászorulók termelik meg. A projekt elsődleges célja, hogy a résztvevők egy kezdeti támogatás segítségével, helyi összefogással élelmiszereket (zöldségeket) termeljenek önmaguk és a környéken élő más rászorulók részére, a program másodlagos célja pedig, hogy az abban résztvevők az itt megszerzett gyakorlati tapasztalatok felhasználásával saját maguk számára élelmiszert tudjanak megtermelni a jövőben.

A résztvevők azon túl, hogy élelmiszerhez jutnak, számos más, adott esetben nem várt pozitív tapasztalatról számolnak be, így megvalósulni látszik másodlagos célunk, sőt annál is több. Szeretnénk megosztani pár véleményt, melyet a programról fogalmaztak meg az abban résztvevők:

„A dolgozók nagyon élvezik a kerti munkát. Ösztönzően hat rájuk, hogy részesei lehetnek a programnak, melynek céljaként ezt a falu rászorulói megkaphatják.” (Alsónemesapáti Község Önkormányzata)

A közös munka nem csak terményeket, de új kapcsolatokat is eredményez. Új barátságok születnek, új együttműködések jönnek létre:

„A program újabb együttműködésre nyújt lehetőséget az Önkormányzat és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat között.” (Tunyogmatolcs Község Önkormányzata)

„Az elmúlt szerdán a megtermelt borsóból borsóleves készült. Ahogy ették az ebédet az asszonyok, a kertben dolgozó önkéntes segítők, egyszer csak megszólalt valaki: "azért érződik az ízén, hogy mi kapáltuk, szedtük, fosztottuk. Igaz, ízesítve is jól van.” (Igazgyöngy Alapítvány)

A programban példás összefogásban működnek együtt a részt vevők, sőt néha az adott település környezete is. A közös munka az összetartozás élményét adja az embereknek és mindenki szívesen dolgozik együtt a közös jó célért:

„Első alkalommal építettünk fóliasátrat a palánták neveléséhez, és ehhez kerestünk vas szerkezetet. A településen nem találtunk olyan családot, akinek feleslegessé vált volna a szerkezet és értékesíteni szerette volna. 10 km-el távolabb lévő településen egy idős bácsi értesült szándékunkról és ingyen biztosította a 10 m hosszúságú és szélességű fólia építéséhez szükséges anyagokat. Örömmel tette ezt, amikor meghallotta, hogy gyermekek és hátrányos helyzetű emberek megsegítése céljából indult programunk.” (Zsámbok Község Önkormányzata)

A résztvevők a munka során számos ismerettel, tapasztalattal lesznek gazdagabbak:

A program segítségével a növénytermesztési munkákban sok hasznos tapasztalatot gyűjthetnek a bevont foglalkoztatottak, valamint a programnak közösségépítő hatása is van, hiszen az együtt töltött idő "összekovácsolja" a résztvevőket.(Körösszakál Községi Önkormányzat)

Az Élelmiszerlavina tehát nem csak a termények lavináját indította meg, hanem a közösség, új barátságok, kapcsolatok, tapasztalat és önállóság lavináját is. Ezért dolgozunk!



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!