Hírek

Magyar tag az Élelmiszerbankok Európai Szövetségének elnökségében

2012.05.16

Május 11-13 között Vilniusban tartotta idei éves konferenciáját az Élelmiszerbankok Európai Szövetsége. Az eseményre 28 országból közel 100 résztvevő érkezett.

A konferencia résztvevői köszöntötte és egyben az élelmiszerbankok lelkes és eredményes munkáját megköszönte a Litván Köztársaság elnöke és szociális ügyekért felelős minisztere is.

A Szövetségnek jelenleg 21 állandó tagja van, hat ország rendelkezik megfigyelői státusszal - ezekben az országokban az elmúlt 1-2 évben alakultak meg az ottani élelmiszerbankok és egy ország (Málta) most tervezi az ottani élelmiszerbank beindítását. Az európai élelmiszerbankok 2011-ben összesen 430 000 tonna élelmiszert juttattak el rászorulónak, a munkát mintegy 10.000 állandó (az élelmiszerbank napi szintű működésében közreműködő) és több százezer alkalmi (például gyűjtések és egyéb akciók során bekapcsolódó) önkéntes segítette.

A konferencia fő témája a rászorulók ellátására fordítható élelmiszerforrások bővítésének lehetősége volt, különös tekintettel az élelmiszerlánc azon szereplőinek bevonásának lehetőségeire, ahol az élelmiszerbankokkal való együttműködés még nem, vagy nem megfelelő mértékben alakult ki. A részvevők számos projektet mutattak be egymásnak melyek egyes országokban már sikerrel működnek és beindítások máshol is lehetséges lenne.

A konferencia alatt tartotta a Szövetség éves közgyűlését is, melyen új elnökség megválasztására is sor került. A három évre megválasztott testület tagjai közé választotta Cseh Balázst is, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnökét, amely a Magyarországon az elmúlt hét évben végzett tevékenység és projektek sikerének elismerését is jelenti. Az elnökségi tagság egyben lehetőséget teremt a Magyar Élelmiszerbank és az Európai Szövetség közötti jövőbeni szorosabb együttműködésre is.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!