Hírek

Körbeéri a Földet a kidobott élelmiszer

2012.09.05

Filmvetítés és beszélgetés az élelmiszerpazarlásról és a felesleg hasznosításáról az Élelmiszerbank szervezésében

Tudta, hogy világviszonylatban majdnem másfél milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe évente? Az EU-ban egy év alatt kidobott élelmiszerek elszállításához 3 millió teherautóra lenne szükség, melyek konvojba állva körbeérnék az Egyenlítőt. Valentin Thurn megdöbbentő és informatív, Taste The Waste című filmjének budapesti premierjére hívjuk, hogy egy képzeletbeli Föld körüli utazás során megismerje, hol és miért keletkezik ilyen óriási mértékű élelmiszerfelesleg és mit tehetünk a pazarlás csökkentéséért.

A filmet magyar nyelvű felirattal ingyenesen vetítjük. Utána maradjon velünk egy beszélgetésre, mert érdekel, hogy mit gondol a témáról, és mondanivalónk van Önnek a magyar helyzetről is.

Közel kétmillió tonnányi élelmiszer landol a kukákban Magyarországon is, miközben százezren éheznek. Mi az, amit kidobunk? Lejárat közeli élelmiszerek, csomagolási vagy esztétikai hibás ételek, zöldségek és gyümölcsök, amik egy következő napot már nem bírnának ki hibátlanul a hűtőpultokon. A megoldás látszólag egyszerű: kidobás helyett eljuttatni a rászorulóknak - éppen ezen dolgozunk mi az Élelmiszerbanknál. Egyre többen csatlakoznak hozzánk, így már több mint 24 tonna élelmiszert tudtunk rászorulóknak adományozni, önkéntességen alapuló működésünknek köszönhetően hatékonyan, 1 forint költségből 30 forintnyi értéket teremtve.

Érdekli a film? Érdekli az ételmentés? Várjuk szeptember 15-én a Civilek Éjszakáján!

Helyszín: DocuArt Kocsiszín, 1092 Budapest, Ráday u. 18 – Erkel u. 15. (bejárat az Erkel utca felől)

Program:

  • 18.00-19.30 Ráhangolódás, információcsere. Az Élelmiszerbank bemutatkozása, beszélgetés tevékenységünkről, az élelmiszerfeleslegekről, az önkéntességről.
  • 19:30-21:00 A TASTE THE WASTE című film budapesti premierje, a filmet magyar nyelvű felirattal vetítjük. (Információ a filmről: http://tastethewaste.com/info/film)
  • 21:00-22:00 Beszélgetés a filmről, az élelmiszerpazarlásról, és arról, hogy magánemberként a mindennapokban hogyan adhatunk „esélyt az ételnek”.

Részvételi szándékát kérjük, jelezze a vetítés facebook eseményén.


ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére