Hírek

Karácsonyi tippek – így spórolhat, ha nem pazarol!

2022.12.15

“Idén egészen biztosan nem fogok a karácsonyi menün stresszelni!” – sokaknak ismerős ez a fogadalom, nem tervezünk nagyokat főzni. Az ünnep végére mégis azt tapasztaljuk, hogy rengeteg a maradék, a pénztárcánk viszont üres, az időnk nagy részét meg a konyhai sürgés-forgás kötötte le. Az alábbi tippekkel abban szeretnénk segíteni, hogy a mértéktartásunk eredménye valóban érzékelhető legyen.

 

Hazánkban egy fő évente átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termel. Egy átlagos magyar otthonban évente fejenként 65 kiló élelmiszerhulladékot dobnak a kukába, ennek jelentős része az ünnepek alatt termelődik. Alakíthatnánk úgy is, hogy a feleslegekkel mások is jól lakjanak és a környezetet se terheljük!

 

 

Amit már a készülődéskor megtehetünk

  • Ünnepi nagytakarítás a fagyasztóban is! A karácsony előtti hetekben nyissuk ki a hűtőt, térképezzük fel a fagyasztó tartalmát is. Bolt helyett először innen válogassunk alapanyagokat és használjuk fel ezeket a mindennapi főzéshez. Ha így teszünk, egyrészt helyet csinálhatunk a karácsony során keletkező maradékoknak, másrészt spórolhatunk a napi bevásárlás során. Egy adag pörköltből pillanatok alatt nagyszerű gulyásleves lehet, a fagyasztott zöldségekből pedig csodás ragut üthetünk össze, amit tésztával vagy rizzsel tálalhatunk. A fagyasztás aranyszabálya: inkább több, kisebb adagban fagyasszuk le a maradékot, így biztosan csak annyit olvasztunk ki, ami mindenképpen elfogy! Ne feledjük felcímkézni, dátummal ellátni a jégre szánt ételeket!
  • Bevásárlólistával a promóciók ellen! Tervezzük meg tudatosan a menüt mindhárom napra és ehhez igazítsuk a bevásárlólistát! Egy cetlire felírt lista abban is segíthet, hogy hatékonyan vásároljunk, és elkerüljük az impulzív döntéseket. Rengeteg ajánlat, promóció és reklám vár minket a boltban ilyenkor, de vajon tényleg meg kell vennünk mindent, csak azért, mert egy szóróajándékot is adnak hozzá?
  • Ne legyen naiv, úgyis lesz maradék! Ne feledjük, nagyanyáink pontosan tudták, hogyan kell az étellel spórolni! Nem árt megismerni a trükkjeiket: rengeteg télálló zöldséget használtak, leginkább krumplit, céklát, hagymát és káposztát. A hússal is nagyon gazdaságosan bántak, a levesben főtt hús gyakran szerepelt második fogásként mártással az ünnepi asztalon. A halászlé másnapra nagyszerű kocsonyává dermedt, igazi ínyencségnek számított. A töltött káposztáról pedig tudjuk, hogy felmelegítve a legjobb. A sütemények dióval, mákkal, aszalt gyümölccsel készültek, kerülték a tejes és tojásos tölteléket, így lényegesen tovább elállt a maradék. 

 

Praktikák az ünnepnapokon

  • Egyeztesse, ki mit hoz! A hozzánk érkező rokonokkal, barátokkal egyeztessünk arról, ki mit hoz a vendégségbe és ezeket az ételeket is kalkuláljuk bele az ünnepi ételsorba!
  • Sütés-főzés mint családi program: készítsük el a gyerekekkel közösen a vacsorát! Így jobban látják az étel valódi értékét, emellett hasznos időt tölthetünk együtt.
  • Csak annyit, amennyi jól esik! Ne tálaljuk fel rögtön egymás után a fogásokat! Az agyunk és a szemünk később érzékeli a jóllakottságot, mint a gyomrunk. Ha azonban hagyunk időt két fogás között, kisebb az esélye annak, hogy feleslegesen annyi ételt szedünk a tányérunkban, amit már nem tudunk elfogyasztani és így kárba vész.

 

 

Mit kezdjünk a maradékokkal?

  • Szervezzünk morzsa partit! Karácsony utolsó napjára vagy utána következő napon az összejövetelre mindenki hozza el az ünnepi maradékot. Tálaljuk ezeket ízlésesen az asztalon, és a sokféle kis adag ételből mindenki kedvére kóstolhat, csipegethet!
  • Böngésszük a világhálót maradékmentő receptekért! A lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt: a párolt káposztából csodás salátát, a sültekből tartalmas pizzát varázsolhatunk. További ötleteket meríthet innen >>> 
  • Miből tartalékoljon? Ne essünk kétségbe, ha idő előtt a karácsonyi étkek végére értünk, de még vendégeket várunk! Legyen otthon egy kis tészta, paradicsomszósz, halkonzerv – és máris kész a csodás halas tészta. Burgonyából, tejföllel, mustárral krémleves készülhet, mirelit zöldségből, rizsből pedig bármikor összeüthetünk egytálételt.
  • A rászorulók segítése: A legvalószínűbb forgatókönyv persze az, hogy az ünnep előrehaladtával egyre inkább eltelítődünk, mégsem tudunk a megmaradt ételek végére érni. Ilyenkor érdemes lehet azokra is gondolni, akiknek kevéssé bőséges az év vége: rászorulóknak is ajánlhatunk élelmiszert. Adományozás esetén csak azt adjuk át másoknak, ami még biztonsággal fogyasztható! Ha mi magunk sem vagyunk meggyőződve egy étel állapotáról, akkor ne kockáztassuk vele mások ünnepét se! Maga az átadás is méltó módon történjen, tiszta tároló edényekben, lehetőleg a készítés dátumával, az étel megnevezésével és a hozzávalók, allergének feltűntetésével egy kis cetlin! Szinte mindenkinek a lakókörnyezetében vannak olyan karitatív szervezetek, akik örömmel fogadják és továbbítják ilyenkor az adományokat, ám érdemes jó előre egyeztetni velük, hogy mikor és milyen tárolóedényekben vihetjük nekik az ételt.

 

Éljünk maradéktalanul a hétköznapokon is! További élelmiszerpazarlás elleni praktikákat talál az Élelmiszerbank Esélyt az ételnek! oldalán.



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!