Hírek

Sajtóközlemény: Interjú lehetőség az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének Elnökével Jacques Vandenschrik-al

2018.05.22

A héten Budapesten tartják az Európai Élelmiszerbankok éves közgyűlését

Budapest, 2018. május 22.

2018. május 24 – 26.-án Budapesten rendezik meg az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének (FEBA) Közgyűlését. A Közgyűlés keretében 30 országból közel 100 résztvevőt vár a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, köztük Élelmiszerbankok vezető képviselőit, törvényhozókat, vezető szakértőket és multinacionális cégek vezetőit.
„Az Élelmiszerbankok célja világszerte kettős. Egyrészt az élelmiszerláncok szereplőitől – kereskedőktől, termelőktől, gyártóktól – gyűjtjük össze a náluk keletkező élelmiszerfelesleget, másrészt ezt a jelentős mennyiségű élelmiszert  - amely európai szinten tavaly elérte a 297 000 tonnát – eljuttatjuk karitatív szervezetek segítségével oda, ahol erre a legnagyobb szükség van” – jelezte Jacques Vandenschrik, a FEBA elnöke. 
Az Európai Élelmiszerbankok működésükkel konkrét megoldást nyújtanak az élelmiszerfeleslegek hasznosítására és az élelmiszerellátás biztosítására. Az Európai Únióban egy 2016-os mérés alapján közel 42 millió ember (Eurostat, 2016) nem jut kellő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez. 
Európában 24 tagja van a Szövetségnek és 388 Élelmiszerbank működik a tagországokban, segítséget nyújtva közel 8.1 millió nélkülöző részére. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve alakult meg Magyarországon.
A csütörtökön kezdődő Közgyűlés célja, hogy a tagországok megvitassák a logisztikai és IT megoldásokat, mellyekkel a működés még hatékonyabbá tehető.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük az éhezés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. 2017-ben 9 300 tonna mentett élelmiszerrel több mint 300 000 nélkülözőt segítettünk rendszeresen.
www.elelmiszerbank.hu

További információ: 
Sczígel Andrea
külső kapcsolatok igazgató
Magyar Élelmiszerbank Egyesület
mobil +36 30 619 9940
sczigel.andrea@elelmiszerbank.hu



ADOMÁNY:
Ft
0
értékben a nélkülözők részére

Iratkozzon fel hírlevelünkre!